1. המצור האחרון
המצור על קונסטנטינופול נמשך 53 ימים, החל מ-6 באפריל ועד 29 במאי 1453. הצבא העות'מאני, תחת פיקודו של הסולטאן מהמט השני, פרס את כוחותיו מסביב לעיר והפעיל לחץ הולך ומסלים על תושבי העיר הביזנטיים. במהלך המצור העות'מאניים תקפו שוב ושוב את חומות העיר במטרה לפרוץ מכשול שנחשב לבלתי חדיר. הם השתמשו בטקטיקות מלחמתיות מתוחכמות, תוך שילוב של מצור ארוך והתקפות מהירות ונועזות.
ההכנות להתקפה אחת אחרונה החלו בערב 26 במאי ונמשכו עד למחרת. במשך 36 שעות לאחר שמועצת המלחמה של הסולטאן החליטה לתקוף, גייסו העות'מאנים המוני לוחמים. תפילה ומנוחה ניתנו לחיילים ב-28 במאי, כהכנה אחרונה להתקפה. בצד הביזנטי, צי ונציאני קטן של 12 ספינות שסייר בים האגאי הגיע לבירה ב-27 במאי ודיווח לקיסר שאף אחד מוונציה לא בא לעזור. ב-28 במאי, בזמן שהצבא העות'מאני התכונן, נערכו בעיר תהלוכות דתיות המוניות. בערב נערך טקס חגיגי אחרון באיה סופיה, בו השתתף הקיסר קונסטנטינוס ה-11 עם נציגים ואנשי אצולה של הכנסייה הקתולית והיוונית-אורתודוקסית גם יחד. התפילות לא הועילו, וב-29 במאי העיר נכבשה.
2. הכנסייה שהפכה למסגד
איה סופיה הייתה הכנסייה הגדולה ביותר בעולם הנוצרי בעת ההיא ונחשבה לאחד הסמלים הדתיים והאדריכליים המרשימים ביותר של האימפריה הביזנטית. אחרי הכיבוש העות'מאני, איה סופיה הפכה למסגד מרכזי כדי לסמל את השינוי התרבותי והדתי שעבר על העיר. השינוי בשימוש במבנה שיקף את התמורות הגדולות שהתחוללו בקונסטנטינופול בעקבות הכיבוש העות'מאני.
3. התותחים הגדולים
העות'מאנים הביאו למערכה תותחים גדולים במיוחד, אשר נבנו במיוחד לצורך כיבוש קונסטנטינופול. התותח הגדול ביותר, "באזיליק", שפותח על ידי מהנדס הונגרי עבור העות'מאנים, היה מסוגל לשלוח פגזים במשקל למעלה מחצי טון למרחק של כמעט ארבעה קילומטרים. אומנם באזיליק התברר כמגושם וגדול מדי מכדי להיות שימושי מאוד, אך השימוש בתותחים קטנים יותר הצליח לשבור את חומות העיר האדירות, שלא נכבשו במשך מאות שנים.
4. המרגלים החדשים
לסולטאן מהמט השני הייתה רשת מרגלים ויועצים אשר העבירה לו מידע מדויק על הנעשה בתוך קונסטנטינופול. המידע הרב שהיה ברשותו על מצבם של תושבי העיר, התנועות הצבאיות והאסטרטגיות ההגנתיות שלהם, אפשר לו לתכנן את מתקפותיו באופן מדויק ולהשיג יתרון קריטי במערכה. המודיעין המתקדם סייע למהמט השני להבין את נקודות התורפה של האויב ולנצל אותן לטובתו.
5. הפשעים והביזה
כיבוש העיר הוביל למעשי התעמרות, ביזה, אונס ורצח בידי העות'מאנים. אף שהמספרים משתנים בין תיאורים שונים, מוסכם על כולם כי היו מעשי טבח והתעמרות בתושבים הנוצרים של קונסטנטינופול, וכי אלו נמשכו כל עוד הסולטאן, אנשיו וחייליו חגגו את כיבוש העיר.
6. הסוף וההתחלה
נפילתה של קונסטנטינופול הייתה אקורד הסיום של האימפריה הביזנטית, שהתקיימה במשך יותר מ-1,000 שנה. היא גם נחשבת לאירוע מרכזי שסיים את ימי הביניים והחל את תקופת הרנסנס באירופה. השפעות הכיבוש היו רבות ומגוונות, וכללו שינויים תרבותיים, כלכליים וטכנולוגיים עצומים. העות'מאנים הפכו את העיר לאחת מהבירות החשובות ביותר של האימפריה האסלאמית, והכיבוש סימן את תחילתו של עידן חדש בתולדות העולם.