כשר בטעם חזיר
חוקרים מבר-אילן זיהו בוודאות את דג השיבוטה הכשר. הדג חי במימי הנהרות פרת וחידקל ובנהר כהרון שבאיראן, משם הובא בדרך חשאית. במקורות חז"ל מצויין כי טעמו של הדג כטעם בשר החזיר
השיבוטה הינו דג כשר עפ"י ההלכה, אשר חי במימי הנהרות פרת וחידקל ובנהר כהרון שבאיראן, משם הובא בדרך חשאית. את המחקר הצליחו לערוך ד"ר זהר עמר וד"ר ארי זיבוטופסקי מאוניברסיטת בר-אילן, לאחר שהצליחו להביאו בחשאי מאיראן למעבדות האוניברסיטה, הודות לתיווך וסיוע של אזרח איראני שביקש לשמור על אנונימיות.
מגדלי דגים בעמק בית שאן כבר מגלים התעניינות לגבי האפשרות לגדל
את השיבוטה בישראל ובאלה הימים נערכת על כך בדיקה מקצועית בשיתוף מומחי משרד החקלאות. עתה בוחנים החוקרים, יחד עם מומחי משרד החקלאות, את האפשרות לגדל את השיבוטה בישראל.
דג השיבוטה נזכר רבות בתלמוד הבבלי. הוא זוהה לאחרונה כדג "ברבוס גריבוס" (barbus grybus), החי בנהרות הפרת והחידקל, הזורמים בעיראק, באירן ובסוריה. זהו דג כשר ומשובח, בעל טעם מיוחד והמסורת התלמודית אף מציינת, שחלק מאיברי הדג זהים בטעמם לבשר החזיר.
במסכת חולין (דף קט,עמ' ב) נאמר ש 'חזיר מוחא דשבוטא' ולפי הבנת רש"י דווקא מוחו של דג זה כטעם החזיר והוא שימש חלופה כשרה לאדם שהתאווה לאכול בשר טמא.
עדכון אחרון : 18/8/2005 13:50