"63 סרבנים בזמן ההתנתקות"
הרמטכ"ל הציג נתונים על היקף הסרבנות בתקופת ההתנתקות. בין הסרבנים: 24 חיילי ישיבות הסדר
על פי נתוני הצבא, 53 סירובי פקודה נרשמו עוד לפני תחילת ביצוע התוכנית, ו- 10 נרשמו במהלך הביצוע. 50 מתוך 63 סרבנים היו חיילי חובה, 8 חיילי קבע ו- 5 חיילי מילואים. מבין 8 אנשי הקבע, 5 היו קצינים, הבכיר ביניהם בדרגת רס"ן.
הרמטכ"ל מסר כי כל הסרבנים הועמדו לדין משמעתי ונידונו לתקופות מאסר של 21 עד 28 ימים. חלק מהסרבנים הועברו למשפט בפני בית דין צבאי. החוזים של אנשי הקבע שסירבו פקודה בוטלו. לוחמים ביחידות קרביות שסירבו פקודה הודחו מיחידותיהם אך הושארו בצבא. 24 מתוך 63 סרבנים היו חיילי ישיבות הסדר. לדברי הרטמכ"ל, בעקבות הסירוב בוטל ההסדר איתם המאפשר להם לשרת 14 חודשים בלבד והם יאלצו לשרת 3 שנים כמו שאר החיילים.
במהלך הדיון הזהיר חלוץ את הפלשתינים מפני ירי לעבר מטרות אזרחיות בישראל לאחר פינוי צה"ל מהרצועה. "מרגמות לא מצויות רק בצד אחד. גם לנו יש מרגמות", אמר.
חלוץ הדגיש כי הצבא מצדד במדיניות תגובה חריפה והוסיף: "השאלה היא מדיניות הפעלת האש ולא היכולת. אנו נמליץ לממשלה ולדרג המדיני על מדיניות תגובה חריפה".
הרמטכ"ל התייחס גם לתופעת הטרור היהודי בכלל ולמקרהו של עדן נתן-זדה בפרט, ומסר כי כתוצאה מפעולות טרור יהודי נהרגו 8 ערבים. באשר לנתן-זדה ציין הרמטכ"ל כי למרות שנרשמה לו עריקות של 127 ימים הוא לא שוחרר מגיוס אלא הוצב בסיס צריפין שם קיבל נשק. הרמטכ"ל הטיל את האחריות למעשה על השב"כ ואמר: "השב"כ לא הציף את צה"ל בנתונים לגבי זדה".
ראש חטיבת מבצעים במטכ"ל, אלוף שמנה קובי ברק, אמר במהלך הדיון בוועדה כי צה"ל יפנה את כוחותיו מרצועת עזה במבצע בזק שימשך 24 שעות.
לדבריו, היציאה תתחיל ביום שני בשבוע הבא, ובתוך 24 שעות יפונה גם ציר פילדלפי ויימסר לידי המצרים. במהלך מבצע הפינוי יקים צה"ל חדר פיקוד קדמי משותף עם הצבא המצרי. הפינוי יתואם גם עם הפלשתינים.
במהלך הדיון התייחסו קציני הצבא גם לתקרית בטול-כרם שבה נהרגו בשבוע שעבר מאש צה"ל 5 חיילים פלשתינים. אלוף משנה קובי ברק אמר כי המבצע נועד ללכוד בעיר מבוקש של הג'יהאד האיסלאמי, שאחראי לפיגועים בנתניה ובמועדון
אלוף משנה ברק ציין כי שלושה מההרוגים הפלשתינים משתייכים לג'יהאד האיסלמי, וכי בדיעבד מסתבר כי המבצע היה "טעות בתזמון", כיוון ש"יצא מזה אפקט לא רצוי מבחינתנו בגלל איומים בגזרות אחרות".
הרמטכ"ל חלוץ התייחס אף הוא לתקרית, והביע צער על הרג אזרחים ועל עיתוי המבצע, "בייחוד כשלא היה מדובר פה במקרה של פצצה מתקתקת". חלוץ הודיע כי ביום שני הבא יתקיים בלשכתו תחקיר מיוחד בנושא.
גם ראש אכ"א, האלוף אלעזר, התייחס לסרבנות בהתנתקות. במהלך ישיבה סוערת של ועדת השמת כוח אדם של ועדת החוץ והביטחון דרש שטרן משני ראשי ישיבות הסדר, שקראו לתלמידים לסרב פקודה במלך ההתנתקות, להתפטר מתפקידם, או שיופסק ההסדר עם תלמידי אותן ישיבות.
"לא מקובל שיש שני מקורות סמכות לחיילים - גם של רבנים וגם של מפקדיהם בצה"ל", אמר שטרן.
במהלך הדיון פרצה סערה, לאחר שיו"ר הוועדה, ח"כ דני יתום (עבודה), ביקש מהאלוף שטרן להציג את מקרי הסרבנות בקרב ישיבות ההסדר, ולציין מי הם הרבנים שקראו לסירוב פקודה. כאן התפרץ לעברו יו"ר סיעת הציונות הדתית, ח"כ אפי איתם, שקרא לעבר ראש אכ"א "אל תענה לו, אל תענה".
איתם פרץ גם בצעקות לעבר ח"כ יתום: "אין לך סמכות לשאול כמה רבנים קראו לתלמידיהם לסרב פקודה, ולראש אכ"א אין סמכות לענות לך אתה מכשיל אותו". הדי הצעקות נשמעו היטב במסדרון. לאחר כמה דקות של חילופי צעקות, הורה יתום לאיתם לצאת מהישיבה. איתם סירב והוצא על ידי סדרן. ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) וח"כ אלי ישי (ש"ס) יצאו עם איתם לאות הזדהות.
במהלך הדיון קרא ח"כ רן כהן (יח"ד-מר"צ) "לפרק את ישיבות ההסדר ולשלוח את החיילים לשירות רגיל". חכ אילן שלגי (שינוי) הוסיף: "ההסדר הוא קומבינה שנותנת הכשר להשתמטות חיילים, שמשרתים 16 חודשים בלבד וכפופים בסמכות חיצונית לצבא".
בתום הדיון בירך יתום על החלטת צה"ל למצות את הדין עם שני הרבנים שקראו לסירוב פקודה.