שריד: ירי על מתנחלים היה נחקר אחרת
בשמאל רואים בחומרה את הפרסום ב-NRG, כי ככל הנראה לא יוגשו כתבי אישום נגד שוטרים באירועי אוקטובר. הורי ההרוגים זועמים: מדובר באפליה. בצפון: מאות השתתפו בהפגנות מחאה
שריד ציין עוד כי מח"ש גילתה אוזלת יד בחקירה. "אם הרג 13 אזרחים ישראלים מסתיים לאחר חמש שנים של גרירת רגליים מבלי שאיש נותן את הדין זה עוד סימן שדם אזרח ערבי סמוק כאן פחות", אמר.
ח"כ רן כהן (מרצ-יחד) היה חריף אף יותר ואמר כי "הגזענות פשטה גם במערכת המשפט". כהן הוסיף: "אם לא כך, הרי לא ייתכן שלא יגישו כתבי אישום. האחריות על ניקוי האורוות מוטלת על היועץ המשפטי לממשלה ועליו לדאוג ליישם את מסקנות ועדת אור כלשונן וללא שהות".
גם במפלגת העבודה היו מי שהשמיעו ביקורת קשה. ח"כ עמיר פרץ אמר כי המלצת מח"ש אמורה להנציח את הפצעים הפתוחים שגרמו אירועי אוקטובר למרקם החיים העדין של יהודים וערבים בישראל. "התקדים שבו רשות חוקרת איננה מצליחה לגבש מספיק ראיות ומאשימה בכך את משפחות ההרוגים יוצר מצב בו הקורבנות הופכים לאשמים", ציין. "על שרת המשפטים לדחות על הסף את ההמלצה ולהורות על בדיקה מחודשת".
בימין דווקא מרוצים ממסקנות החקירה. ח"כ אהוד יתום (ליכוד) התייחס לנושא ואמר שהוא מצדד בהחלטה לא להגיש כתבי אישום נגד השוטרים. "אסור לשכוח שמשטרת ישראל עמדה בכוחות דלים מול משימה בלתי אפשרית בה המון פורע איים איום ממשי על חייהם", אמר. "מהאירוע צריך להסיק את המסקנות הנדרשות. טוב עשתה הוועדה שהחליטה לא להגיש כתבי אישום".

הציבור הערבי ששמע על הדברים יצא לרחובות. בשבעה צמתים בצפון הארץ, בואדי-ערה ובמשולש הפגינו מאות תושבים במחאה על מסקנות החקירה. ההפגנות היו בצומת אחיהוד, שפרעם, צומת המוביל ליד כפר-מנדא, בצומת אום אל-פאחם ובנצרת.
המשפחות השכולות נדהמו מהפרסום. עבד אל-מנעם אבו-סאלח, אביו של וליד אבו-סאלח שנהרג בסכנין במהלך מהומות אוקטובר אמר כי מדובר במסקנות חמורות. "אני בהלם", אמר. "אם זה אכן הדוח הסופי זו תהיה בעיה לכל המערכת המשפטית ולמדינה כולה".
האב הנסער הוסיף כי הוא חושש ששוב היה כאן מקרה של קיפוח המגזר הערבי. "מיליון ו-300 אלף ערבים במדינה מחכים ליום הזה", ציין. "אם אכן לא יהיו המלצות ולא יהיו כתבי אישום והורגי הבנים שלנו לא יעמדו לדין ואם יטייחו את ההמלצות של ועדת אור, פירושו של דבר שיש כאן איפה ואיפה".
דובר ועד משפחות הרוגי אוקטובר חסן עסלי הביע זעם על הפרסום. "אנו זועמים וכועסים מאד לא רק על מח"ש, אלא על ממשלת ישראל ועל משרד המשפטים", ציין. "אנו רואים בדוח
עסלי המשיך במתקפה: "מסקנות אלו הן הכרזה ברורה שדמם של הערבים מופקר ומוטל. אין זו שאלה האם מותר לרצוח ערבים או לא. השאלה הגדולה היא מתי תהיה עוד מתקפת טרור נגדנו. זוהי הכרזת מלחמה וקריאת תיגר נגד קיום העם הערבי בארצו. אם אתם רוצים מאבק יהיה מאבק לא נקפא על השמרים עד שיובא אחרון הרוצחים לדין ויקבל את עונשו".
כבר שלשום החלו המשפחות להיערך לפרסום מסקנות החקירה. בפגישה שהתקיימה בין משפחות ההרוגים לבין חברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל ונציגי ארגון "עדאלה", שמייצג את המשפחות, הוחלט לקיים ביום ראשון מסיבת עיתונאים בה יגיבו על המלצות המחלקה. "למרות הסמכויות שהיו בידיה, נחלה מח"ש עד היום כישלון חרוץ ולא חקרה את האירועים ברצינות", אומרים ב"עדאלה".

חברי הכנסת הערבים ניצלו את הפרסום ב-NRG מעריב כדי לתקוף בחריפות את המחלקה לחקירת שוטרים. ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) זעם על הכוונה המסתמנת שלא להגיש כתבי אישום. "במדינת ישראל הוכח שאפשר להרוג ערבים ולהנות מחופש או מקידום בדרגה", אמר. "מח"ש הוכיחה שהיא 'מחלקה לחיפוי על שוטרים' וכשלה כשנתנה רוח גבית לפושעים. המסר שנשלח נקלט היטב על ידי נתן-זאדות למיניהם שמחכים להזדמנות ללחוץ על ההדק, להרוג ערבים ולזכות בתהילה. אם אלו הן אכן ההמלצות הרי שהקורבן מוענש פעמיים והפושע צוחק כל הדרך אל הרצח הבא".
יו"ר בל"ד ח"כ עזמי בשארה אמר בתגובה כי אם יתברר שמה שפורסם הוא נכון לא יהיה מופתע. "מח"ש היא מכבסה שמסירה כתמים והאשמות", ציין. "אחרי כל רעש בא מח"ש ודואג לטייח ולנקות את השטח והפעם היא גם זרקה לפח גם את דוח ועדת אור".
יו"ר חד"ש-תע"ל, ח"כ מוחמד ברכה, אמר בתגובה כי ללא קשר אם הדברים נכונים או לא, צריך לפרק את מח"ש. "היחידה הזו חשודה בצורה חריפה בנטיות של טיוח ושל חיפוי על שוטרים", אמר. "העובדה שהחוקרים המאיישים את מח"ש באו מהמשטרה מביאה לכך שהם יהיו נאמנים רק למשטרה".
ברכה הוסיף: "באוקטובר 2000 היו נרצחים והיו רוצחים. מדינה שמחפה על רוצחים ומאשימה את הנרצחים במותם היא מדינה רוצחת במו ידיה".
ח"כ עיסאם מח'ול (חד"ש-תע"ל) אמר בתגובה כי זו הוכחה לכך שמח"ש היא לא הפיתרון אלא מהווה בעיה כשלעצמה. "ייתכן וועדת אור שגתה כאשר לא בחרה לטפל במח"ש וביחסה לציבור הערבי במדינת ישראל", ציין. "מח"ש היא חלק ממנגנון הדיכוי של המדינה".
עלי חיידר מעמותת "סיכוי" אמר כי גם 50 שנה אחרי אירועי כפר-קאסם היחס לפלשתינים, אזרחי ישראל, הולך ומתדרדר. "זריקת האחריות על הקורבנות מהווה כישלון טוטאלי של מערכת אכיפת החוק בישראל", אמר. "לצערי, כמי שעוקב אחר יישום המלצות של ועדת אור, איני מופתע מאחר והמדינה לא עשתה דבר מאז אירועי אוקטובר לתיקון העוול ההיסטורי".
במרכז "מוסאווא" לזכויות המיעוט הערבי בישראל ציינו כי "מריחת החקירות בידי מח"ש ואי הגשת כתבי אישום הם התעללות נוספת במשפחות הקורבנות". הארגון המליץ למשפחות לערער במקרים שבהם לא יוגשו כתבי אישום.