"צה"ל מפסיק לתקוף ברצועת עזה"
הדרג המדיני הורה להפסיק את כל הפעולות ההתקפיות ברצועה בעקבות הפסקת ירי הקסאם לעבר יישובים ישראליים. מופז: תג המחיר הגבוה המחיש לחמאס שכללי המשחק ברצועה השתנו
"נראה שתג המחיר הגבוה שהציגה ישראל המחיש לחמאס כי כללי המשחק ברצועה שונו והוא יתקשה לבצע בזמן הקרוב ירי תלול מסלול נוסף", אמר שר הביטחון, שאול מופז, בישיבת הממשלה הבוקר. מופז הדגיש כי חלה רגיעה ברצועה, אך הוא הוסיף ש"המהלך טרם הסתיים. אנחנו בכוננות מלאה".
צה"ל פתח במבצע "גשם ראשון" בשבוע שעבר, לאחר שמטח של רקטות קאסם נורה לעבר העיר שדרות וגרם לפציעתם של שישה בני אדם, אחד באורח בינוני וחמישה קל.
במהלך השבוע שעבר ביצעו מטוסי ומסוקי חיל האוויר כמה תקיפות של מבנים השייכים לחמאס וגם ביצעו שורה של חיסולים של פעילי טרור, שבראשם חיסולו של ראש הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בדרום הרצועה, מוחמד שייח' חליל.
בנוסף, סוללות ארטילריה של חיל התותחנים נפרסו מול רצועת עזה וביצעו ירי כיוון באמצעות פגזים ללא חומר נפץ. כמו כן, בוצעו מעצרים נרחבים של פעילי חמאס וג'יהאד איסלאמי.
בעקבות הפעולות הנרחבות של צה"ל הודיעו בחמאס על הפסקת ירי הקסאם לעבר ישראל. ומאז יום רביעי חלה ירידה משמעותית בפעולות נגד צה"ל ונגד היישובים בגבול הרצועה.
כעת הוחלט בצה"ל להפסיק את התקיפות ברצועה, אך כוחות צבא גדולים, בהם כוחות של חטיבת גבעתי וחיל השריון עדיין נמצאים סמוך לגדר המערכת בצפון רצועת עזה כדי להגיב במקרה שהמתקפה של ארגוני הטרור תתחדש. גם סוללת התותחנים עדיין מתאמנת ושומרת על כשירות גבוהה אך הפסיקה את הטיווח לאימון בשטח הפלשתיני.
גם חיל האוויר דילל את כוחותיו וצמצם באופו משמעותי את הנוכחות האווירית מעל שמי העיר עזה, כך שהופסקו גם ה"בומים" העל קוליים שביצעו מטוסי הקרב מדי לילה.
קצין בכיר בפיקוד דרום הבהיר שמבצע "גשם ראשון" השיג את האפקט הנדרש להרתעת ארגוני הטרור ולהפסקת
הממונה על המשא ומתן ברשות, סאיב עריקאת, בירך על ההחלטה. "אנחנו מחויבים להפסקת האלימות נגד ישראל", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס, "אנחנו מקווים שההודעה הישראלית תשקף החלטה ישראלית להפסיק את האלימות נגד הפלשתינים בכל מקום".
מנגד, החמאס אמר בתגובה שהוא אינו סומך על ישראל שתפסיק את "הפעולות האגרסיביות שלה בשטח".
ראש הממשלה, אריאל שרון, התייחס בישיבת הממשלה הבוקר לבחירות הקרובות ברשות הפלשתינית. שרון סקר בפני השרים את ביקורו בחודש שעבר בעצרת האו"ם בניו יורק, ואמר שהמסרים העיקריים שהעביר במהלך ביקורו היו ש"המיקוד חייב להיות בעזה, על מנת שהמהלך שלאחר ההתנתקות יהיה מוצלח".
שרון אמר לשרים כי ביקורו היה "המפגש הגדול ביותר אי פעם שקיים האו"ם". הוא הוסיף: "הבהרנו כי קידום הסוגיות הביטחוניות, כלכליות ושלטוניות בעזה ישליך לחיוב בתהליך ויבהיר לאן מועדות פני הרשות הפלשתינית".
שרון הדגיש כי האחריות על רצועת עזה "עוברת מהישראלים לפלשתינים בעזה. עליהם לנהל את ענייניהם בעצמם ולהוכיח את יכולתם לעשות זאת". הוא חזר על כך שישראל מתנגד להשתתפות החמאס בבחירות לרשות המחוקקת בעזה. "הבהרנו כי ישראל אינה מעוניינת בהשתתפות החמאס בבחירות. מהלך זה נוגד את 'מפת הדרכים' ואת ההבנות עם הפלשתינים".
עם זאת, שרון הוסיף כי השתתפות החמאס בבחירות אפשרית אם הארגון ינטוש את דרך הטרור, יתפרק מנשקו ויזנח את אמנת החמאס, אשר מטיפה להשמדת ישראל.
"אמנם מדובר בעניין פנימי פלשתיני, וישראל לא תוכל למנוע אותו, אך עניין זה יכתיב את מידת שיתוף הפעולה עם ישראל בבחירות האלה ולא תאפשר לנו לתאם, כפי שהיה בעת בחירת יו"ר הרשות הפלשתינית", הדגיש שרון.
שרון גילה לשרים, שבמהלך פגישתו עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, עלה נושא שיחרורו של המרגל יונתן פולארד, שכלוא בארה"ב. הוא אמר כי השיחות בעניין ימשכו, אך לא פירט יותר בנושא.
בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות