גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


בג"ץ קבע: אין להשתמש ב"נוהל שכן"

הרכב של בג"ץ הכריע הבוקר בעתירה שהגישו 7 ארגוני זכויות אדם, וקבע שהשימוש שעושה צה"ל באוכלוסייה פלשתינית כמגן אנושי במהלך הניסיון לעצירת מבוקשים פלשתינים אינו חוקי

אפרת פורשר | 6/10/2005 9:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צה"ל לא יוכל להמשיך ולהשתמש בפלשתינים כמגן אנושי - כך קבע הבוקר בג"ץ. בכך קיבל בג"ץ את העתירה של ארגוני זכויות אדם שביקשו לפסול את מה שזכה לכינוי "נוהל שכן". בהחלטתם, ביטלו שופטי בג"ץ את נוהל "אזהרה מוקדמת", שמפעיל צה"ל על מבוקשים. לפני הנוהל, אזרח פלשתיני שייתן הסמכתו ייגש לבית של מבוקש, ידפוק על הדלת ויבקש ממנו לצאת. בג"ץ קבע כי נוהל זה מנוגד לחוק הבינלאומי. ארגוני זכויות האדם טענו מנגד שנוהל "אזהרה מוקדמת" ו"נוהל שכן" אחד הם.

- בימין תקפו ההחלטה: בג"ץ קושר את ידי צה"ל
- נוהל שכן: ממבצע חומת מגן ועד פסיקת בג"ץ

"עיקרון בסיסי העובר כחוט השני בדיוני התפיסה הלוחמנית הוא האיסור על שימוש בתושבים מוגנים כחלק מהמאמץ המלחמתי של הצבא התופס", קבע נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, בפסק דינו.

"אין לנצל את האוכלוסייה האזרחית לצרכיו הצבאיים של הצבא התופס ואין 'לנדב' אותם לשיתוף פעולה עם הצבא. נוהל האזהרה המוקדמת אינו עולה בקנה אחד עם המשפט הבינלאומי המתקרב יתר על המידה לגרעין הנורמטיבי האסור והוא מצוי באזור האפלולי הלא ראוי".

גם השופטת דורית בייניש קבעה כי נוהל "אזהרה מוקדמת" אינו עולה בקנה אחד עם המשפט הבינלאומי. "התנאים שנקבעו בנוהל, מלבד היותם פגומים כשלעצמם, מאפשרים גלישה במדרון החלקלקל, הגורמת להפרה בוטה של כללי המשפט הבינלאומי והעקרונות החוקתיים", כתבה בייניש.

"על הצבא לעשות הכל כדי למנוע אפשרות שבאמצעות נוהל מוגדר יבצעו פרצות שידרדרו את הפעולות בשטח למצבים חד-משמעיים של אי-חוקיות". בייניש הוסיפה: "נוהל הוא בגדר פרצה כזו וגם משום כך יש לבטלו".
העותרים: הנוהל מנוגד לאמנת ז'נבה

פסיקת בג"ץ היום באה שלוש שנים לאחר הגשת העתירה בנושא. במאי 2002 עתרו שבעה ארגוני זכויות אדם לבג"ץ נגד השימוש של צה"ל בנוהל שזכה לשם "נוהל שכן".

שבעת הארגונים - עדאללה, האגודה לזכויות האזרח, בצלם, הוועד הציבורי נגד עינויים, רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת זכויות הפרט והעמותה הפלשתינית קאנון - ביקשו מבג"ץ לפסול את השימוש שעושה צה"ל באוכלוסייה אזרחית פלשתינית.

עד הגשת העתירה

נהגו חיילי צה"ל להגיע לביתו של מבוקש כשהם מוליכים לפניהם אזרח פלשתיני על מנת שלא יפתחו לעברם באש. לעיתים נהגו אף לשלוח אזרחים לדפוק על דלתו של מבוקש.

הארגונים העותרים טענו כי השימוש שעושה צה"ל באזרחים הפלשתינים שחוצצים בין הצבא לבין המבוקשים החמושים מנוגד לאמנת ז'נבה. שלושה חודשים לאחר הגשת העתירה הוציא בג"ץ צו האוסר על צה"ל להמשיך ולהפעיל את נוהל שכן עד להחלטה אחרת בנושא.

ברק: "חושש שצה"ל יסתבך"

בדצמבר 2002 טענה פרקליטות המדינה בפני בג"ץ כי צה"ל אינו משתמש עוד באוכלוסייה אזרחית כבמגן אנושי, אלא רק "מסתייע בתושבים לצורך מניעת פגיעה בחיי אדם".

בצה"ל ציינו כי הוציאו פקודות חדשות המופעלות על-פי שיקול דעתו של המפקד ומכונות "נוהל אזהרה מוקדמת". על-פי הנוהל החדש, רק אזרח פלשתיני שיביע את הסכמתו ייגש לבית המבוקש ויבקש ממנו להיכנע ולצאת.

הארגונים התנגדו גם לנוהל החדש וטענו כי זוהי למעשה גרסה נוספת של נוהל שכן. לאזרח הפלשתיני הנמצא בפחד תמידי ותחת שלטון צבאי, טענו הארגונים, אין ממש ברירה מלבד להסכים ולגשת לבית המבוקש. הארגונים דרשו מבג"ץ להכריע גם בסוגיה זו.

נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, אמר בעבר כי יש לו קושי עם נוהל האזהרה המוקדמת. "אני חושש מאוד שהצבא יסתבך", אמר. נשיא בית המשפט העליון הסביר כי הקושי שלו נובע מכך שהתפיסה של אמנת ז'נבה היא לא לשתף את המקומיים בפעולות הצבא הכובש שלא ברצונם. "החשש שלי הוא שב-99% מהמקרים זה נעשה שלא ברצונם", אמר ברק. "כשיחידה מגיעה ב-02:00 בלילה לכפר, לא נראה לי שיהיה שכן שיאמר לא, כי הוא מפחד".

עדכון אחרון : 6/10/2005 11:40
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים