"החמאס איבד מכוחו ברחוב"
השר הפלשתיני, נביל שעת', זורק טיפ לחמאס: ''אם לא תכירו בקיום ישראל, תהפכו לגורם פוליטי שולי''
שעת' השתתף אתמול בכנס של מרכז פרס לשלום שנערך במלון "דן" בתל-אביב, לצדו של השר לשעבר, רב-אלוף (במיל') אמנון ליפקין-שחק. נושא הכנס היה "שלב המעבר" שעל שני הצדדים לבצע כדי לשוב למשא ומתן על הסדר הקבע.
שעת' מצידו סקר את האתגרים העומדים בפני הרשות בימים אלה, כשארגון החמאס והשתתפותו בבחירות עמדו במרכז דבריו.
"אם החמאס לא יכיר בקיומה של ישראל הוא יהפוך לגורם שולי בזירה הפוליטית", הדגיש שעת'. "תהליך השלום עם ישראל זוכה לתמיכה ציבורית רחבה ברחוב הפלשתיני. החמאס איבד תמיכה ציבורית רבה בשבועות האחרונים בעקבות האירועים בעזה, והוא אינו יוכל להתעלם מכך''.
לדברי שעת', בשונה מאל-קאעידה או הג'יהאד, החמאס הוא ארגון איסלאמי מתון שבסופו של דבר מסתכל על הדברים גם בצורה פוליטית. ''אף פלשתיני לא באמת חושב שניתן להרוס את ישראל ומי שעדיין סבור כך הוא משוגע", אמר.

חמושים של החמאס בשכם. צילום: רויטרס רויטרס
"שרון הוא פרטנר"
האנרכיה ברשות וסוגיית פירוק ארגוני הטרור מנשקם תפס גם הוא חלק גדול מדבריו של שעת', אך כאן הוא לא היה איש בשורות. "אנרכית הנשק יצרה בעיות רבות ברשות והעמידה בסימן שאלה את יכולתה של הממשלה לשלוט", ציין. "יש פי שלושה יותר כלי נשק מחוץ לשליטת מנגנוני הביטחון מאשר בידיהם. חלק מהנשק הגיע מגניבה וקניה של נשק מצה"ל וחלק הגיע דרך הברחות. עם כל הכבוד לדרישות של ישראל מאיתנו בנושא הזה – הצבא הישראלי המודרני לא הצליח לעצור את ההברחות, אז נאסר יוסוף (שר
הפנים הפלשתיני - ב.ר) יצליח?".
שעת' הוסיף כי הרשות אינה יכולה בשלב זה לדרוש מהארגונים להתפרק מנשקם ולכן היא פועלת לשילובם במערכת הפוליטית. "הרבה ישראלים חושבים שהרשות יכולה לפרק את הארגונים מנשקם בלחיצת כפתור, ושהיא לא עושה זאת כיוון שאינה רוצה", אמר. "אבו-מאזן ביקש משרון לקבל נשק עבור מנגנוני הביטחון, אבל שרון אמר לו: 'לכו תיקחו את הנשק מהחמאס' – זה לא רציני. באירלנד, לקח 10 שנים לפני שה-IRA הסכים להניח את נשקו".
בתשובה לשאלת NRG מעריב בנושא הצעדים שתנקוט הרשות כנגד הג'יהאד האיסלאמי אמר שעת' כי נכון לעכשיו אין לאבו-מאזן יכולת לבצע פעולה צבאית בכוח נגד הארגון. "החמאס ינצלו זאת נגדנו", אמר. "הם יגנו על אנשי הג'יהאד ויתקפו אותנו. המטרה היא לבודד את הגי'האד מבחינה ציבורית כדי ולקעקע את הלגיטימיות שלו ברחוב, שכבר עכשיו היא נמוכה מאוד".
מבחינת שעת', ראש הממשלה שרון הוא אכן פרטנר למשא ומתן. "אני מאמין שממשלה בהנהגתו יכולה לדבר איתנו ואפילו להגיע להסכם שבסיומו תוקם מדינה פלשתינית", ציין. "אבל כעת צריך לבצע את שלב המעבר של שיפור הביטחון והכלכלה בשני הצדדים ורק אז לחזור לדיונים על הסדר הקבע. אם לא נשכנע את ממשלת ישראל שיכולה להיות כאן שותפות אמיתית, לא נוכל להתקדם", סיכם ד''ר שעת'.
עדכון אחרון : 28/10/2005 7:45