תיק שקנאי
מידי שנה מגיעים 70 אלף שקנאים לעצירת ביניים בתחומי הארץ. הם דגים את מזונם בבריכות דגים ומטרידים את החקלאים, שמשתמשים לפעמים בפתרונות עקובים מדם. השקנאי הזה ניצל ממוות, לאחרים לא היה כזה מזל
השקנאי הפצוע סומן ושוחרר בשטח השמורה, תוך מעקב צמוד של הפקחים. ד"ר דידי קפלן, אקולוג ראשי ברשות הטבע והגנים של מחוז צפון, מעריך כי זמן השיקום יימשך כחודש, שלאחריו יצטרף השקנאי לשאר השקנאים בנדידתם צפונה, למרות שקיים סיכוי שלא יתחזק מספיק כדי להמשיך ויוותר בשמורה, ביחד עם שאר חבריו הפצועים והחולים, עד לעונת הנדידה הבאה .
מעל 70 אלף שקנאים חולפים מעל ישראל ועורכים בה עצירת ביניים, במהלך עונת הנדידה לאפריקה. בין מגדלי הדגים והציפורים הנודדות ישנו מאבק ממושך ועקוב מדם. הציפורים פוגעות בענף בריכות הדגים והחקלאים מנסים להיפטר מהם.
בשנים האחרונות לקחו חלק ממגדלי הדגים את החוק לידיהם, והחלו לירות באוויר על מנת להבריח את הציפורים, ואף פגעו בציפורים במעופן. ברשות הטבע והגנים מצאו פיתרון בדמות רשתות הפרוסות מעל בריכות הדגים, אולם גם פיתרון זה לא אידיאלי כיוון שישנן רשתות שהופכות למלכודות מוות עבור העופות שמסתבכים בהן. על אף ניסיונות הגישור מול רשות שמורות הטבע
והגנים, ממשיכים חלק מהדייגים לירות בציפורים הנודדות בכדי לגרשם מבריכות הדגים.
"רשות הטבע והגנים עושה ותמשיך לעשות את המרב, כדי להביא לסיום הסכסוך בין השקנאי לדייג. טוב יעשו הדייגים אם יחדלו לחיות באשליה כי הירי הלא מבוקר שפוגע בשקנאי, יביא לפתרון הבעיה", אומר ד"ר קפלן, "יש דרכים אחרות, ירי זיקוקים או כדורי דמי המרתיעים אך לא פוגעים. במידה כל צד יתרום את חלקו, נצליח להציל את השקנאים".
בשנה שעברה פתחו רשות הטבע והגנים ומרכז הישראלי לצפרות במבצע "תיק שקנאי" לשמירה על אוכלוסיית השקנאים. בשמורת החולה וברצועת החוף, החלו לאכלס דגיגים שלא למאכל אדם במאגרי המים. אכלוס הדגיגים נועד להחליף את אפשרויות ההזנה לשקנאים , לצמצם עד כמה שאפשר את הקונפליקט בין האדם לשקנאי וכמובן לשפר את סיכויי השקנאי האירופי לשרוד , להשלים את נדידת הסתיו ולשוב גם בשנים הבאות.
מדי שנה מאכלסים בשמורת החולה כ- 8 טון דגיגים, המבטיחים מזון זמין לשקנאים ואת קיצור זמן שהייתם באזור. מנהל שמורת החולה, דודו פרו, אומר כי מדובר בפתרון פשוט וזול יחסית. "הוא בעיקר בעל חשיבות מעין כמותה בהגנה והצלת השקנאי המצוי", הוא מציין, "אספקת המזון המבוקרת של דגי אמנון מצוי, חסרי ערך, היא שתביא להפסקת היריות והפגיעה הישירה בשקנאים".