גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


חרב פיפיות

מוני מרדכי חושב שההחלטה לשלוח קצינים החשודים בהדלפה לבדיקת פוליגרף היא החלטה אומללה

טור אורח | 24/10/2006 11:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאז הטירונות, הם לא עמדו בשלשות. שורה ארוכה של קצינים בכירים ממתינים בימים אלה ב"חיל ורעדה" בתור לבדיקת הפוליגרף.

ההודעה על חקירת פוליגרף של קצינים, בחשד שעמדו בקשר עם עיתונאים במהלך המלחמה, היא לא יותר מאשר בדיחה עצובה. החלטת הפרקליטות הצבאית לחקור את הקצינים המדליפים אולי תזעזע את המערכת, אבל לא תפתור את הבעיה בהתנהלות התקשורתית של צה"ל. נודפים ממנה ריחות של פוליטיקה ושל ניסיון להשתיק את הביקורת הפנימית.

האם החקירה אינה בעצם ספין של הרמטכ"ל שמטרתה להבאיש את ריחם של מפקדי האוגדות שממילא סומנו כמי שהולכים לשלם על מחדלי המערכה? האם הרמטכ"ל מוכן להיחקר במכשיר הפוליגרף ולהישבע שלא היו לו קשרים עם עיתונאים כשהיה בתפקידים זוטרים?

מאז תום המלחמה הצבא נמצא בסחרור. הרמטכ"ל אמנם מנסה להתעלם מהמכשירים ומכל הסימנים המעידים על התרסקות ומנסה להביט קדימה, אולם בעוד המטוס שלו צולל, הוא מנסה למצוא אשמים במקום להציל את המטוס.

ארגון שמנהל חקירה בסדר גודל כזה משדר חולשה ופאניקה. ארגון ששולח את כל השדרה הבכירה שלו לפוליגרף סובל ממשבר מנהיגות. ניסיון לרדוף את כל הקצונה הבכירה בצה"ל ישפיע כחרב פיפיות על ראשי הצבא ויוביל לשחיקה בתדמיתו של הצבא.
משבר אמון ותסכול מתמשך

 אם אכן שוחחו 460 קצינים עם כתבים, בזמן המלחמה, עולות מכך שתי מסקנות עיקריות: הראשונה היא משבר אמון בקרב הקצונה הבכירה ובין הקצינים לארגון אותו הם משרתים. השנייה היא חוסר יכולת של הצבא להתמודד בצורה נאותה במערכה התקשורתית, ותסכול של קצינים בכירים בעקבות זאת.

חוסר האפקטיביות של הצבא, במהלך המלחמה, בולט לעין: במימד המקצועי, לא הוכשרו דוברים רהוטים ולא הופיעו דוברים שיכלו לייצג את הצבא ולשדר אמינות. אימון דוברים נעשה בשלב מאוחר של המלחמה והתדרוך היומי נעשה גם הוא בשלב מתקדם, באורח לא עקבי ובחובבניות. במימד התפקודי, נדמה כי דובר צה"ל היה עסוק בלדברר את הרמטכ"ל  ואת ראשי הצבא במקום את המלחמה. במימד הארגוני לא היה תיאום יעיל בין היחידות השונות לדובר צה"ל, דבר שגרם להתנהלות לא מאורגנת מול כלי התקשורת הרבים - ולניהול רשלני של המערכה התקשורתית.

שדה הקרב במלחמה הזו

היה שונה מכל מלחמה אחרת שצה"ל ידע, מאות העיתונאים והשידורים החיים מהשטח יצרו מציאות שבה הצבא נלחם פעמיים - גם בשטח וגם נגד הכתבים. במציאות שכזו הצבא לא יכול להלין על קצינים שתידרכו כתבים באופן פרטי, כאשר המערכת מגלה אזלת יד ובעצמה אינה מצליחה להצמודד עם צבא העיתונאים.

ראוי להציב את סוגית ההדלפות מול מחדל פצצות המצרר. לאחרונה פרסם הארגון Human Right Watch כי החיזבאללה השתמש בפצצות מצרר כבר בימיה הראשונים של המלחמה. די להיזכר בעליהום על מדינת ישראל כאשר נודע שב- 72 השעות האחרונות למלחמה השתמשה בפצצות אלה, כדי להבין באיזה מחדל הסברתי מדובר. אני נוטה להאמין כי דוברת צה"ל לא היתה מודעת לכך, והדבר רק מוכיח את ההתנהלות הלקויה של ראשי הצבא וחוסר הבנתם את המציאות התקשורתית.

כאשר הצבא יפנים כי מלחמה לא מנצחים בטנקים אלא בהסברה, לא יהיה צורך בחקירות נגד מדליפים.

מוני מרדכי הוא יועץ תקשורת

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

nrg מעריב מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח
  • עוד ב''תקשורת''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים