בג"צ הכריע ומצעד הבהמות יצא לדרכו
כ-200 איש וכמה עיזים, חמורים וכלבים צעדו בירושלים בהפגנת מחאה נגד מצעד הגאווה. זאת לאחר שבג"צ דחה את עתירת "תנו לחיות לחיות", שדרשה לבטל את מצעד הבהמות
הצועדים, מתנחלים וחרדים בליווי חמורים כלבים ועיזים, הפגינו את מחאתם כנגד "מצעד התועבה", כפי שהם מכנים אותו. בלט בחריגותו בנוף השחקן דני שטג, שפתח בויכוח עם אחד המפגינים. הדיון הסתיים כאשר המפגין כינה אותו "מסית".
המפגינים נשאו שלטים עם הכיתוב: "איפה הבושה?", "די לתועבה", "בשל שליחות דמים, גילוי עריות ועבודה זרה, חרבה ירושלים" והחלו צועדים לכיוון נקודת הסיום של המסלול באצטדיון גבעת רם כשהם שרים ומפזמים מנגינות.
הצועדים אף חיקו טקס חתונה כאשר הביאו שני עיזים מתחת לחופה מאולתרת ושרו את השיר "קול חתן וקול חתן". ההפגנה הסתיימה ללא אירועים מיוחדים ובשקט, כאשר כוח השוטרים שאבטח את ההפגנה מצא עצמו ללא תעסוקה מיוחדת.
מוקדם יותר היום דחה בג"צ את העתירה שהגישה עמותת "תנו לחיות לחיות" נגד מפקד מחוז ירושלים, אילן פרנקו, שאישר לתנועת קוממיות לקיים בצהריים את מצעד הבהמות.
קיומו של אירוע המחאה עמד בסימן שאלה, עת הגישה העמותה עתירה לבג"צ בטענה כי ההחלטה של ניצב פרנקו לאשר את המצעד מנוגדת להחלטה קודמת שלו, בה הורה על פסילתו וכן בטענה כי הצעדת הבהמות פירושה עבירה על חוק צער בעלי חיים. אנשי העמותה העריכו כי ההפגנה צפויה להיות אלימה וכי קיים חשש סביר שהבהמות יפגעו, וזאת על רקע אירועי האלימות שהתרחשו בימים האחרונים בעיר.
בדיון שהתקיים הבוקר, טען נציג הפרקליטות כי הבקשה הקודמת לקיים את המצעד נדחתה על ידי ניצב פרנקו משום שהיה מדובר במספר גדול של בני אדם ושל חיות וכי הבקשה שעל פיה ניתן הרישיון למצעד, כללה מספר קטן יותר של מפגינים, כמה מאות, ומספר נמוך יותר של חיות.
בנוסף העריכה המשטרה, על פי המודיעין שיש בידיה, כי לא צפויים אירועי אלימות במצעד שייערך בתוואי מצעד הגאווה המתוכנן. במקביל מסרה תנועת קוממיות, מארגנת המצעד, כי בעלי החיים ילוו על ידי אנשים בעלי ניסיון בהובלתם.
בהחלטה לאשר את קיום המצעד המחאתי, מאותת בג"ץ על כיוונו של פסק הדין שאמור להינתן יותר מאוחר בעתירות נגד מצעד הגאווה, כתב השופט אשר גרוניס בפסק הדין כי "מיותר לומר עד כמה הזכות להפגין הינה מרכיב שבלעדיו אין משטר דמוקרטי. זכותה של תנועת קוממיות עומדת לה להפגין, גם בליווי של חיות. מן הדברים ששמענו עולה כי בעת הזו לא ניתן לומר שקיים סיכון סביר לגרימת סבל או התעללות בבעלי החיים שישתתפו בהפגנה".
גרוניס ציין כי אנשי המשטרה ילוו את ההפגנה ואם בניגוד לצפוי יגרם סיכון למשתתפים בהפגנה, "הרי יש להניח שהמשטרה תפעיל אמצעים להגנת שלומם של המשתתפים כולם כולל הבהמות". הוא הוסיף כי יש לצפות שגם משתתפי ההפגנה ומובילי החיות יקפידו על קיום הוראותיו של חוק צער בעלי חיים.
עו"ד קובי סודרי, שייצג את עמותת "תנו לחיות לחיות" בעתירה, אמר בתגובה כי "משונה לי מאד איך אתמול המשטרה ציירה תרחישים אפוקליפטיים לקראת מצעד הגאווה והיום כבר אין תרחישים אלימים. כנראה שלמשטרה פתרונים".
אתי אלטמן,
אלטמן הוסיפה כי אין לה ספק שבעלי החיים יסבלו במצעד. "הם מגיעים במשאיות מהצפון. הם יעמדו שעות ארוכות על הכביש. ברור שכל היום הזה יהיה עבורם סבל מתמשך".
בצלאל סמוטריץ' מתנועת קוממיות הביע שביעות רצון מהחלטת בג"צ וציין כי הוא סבור שבג"צ דחה עתירה מגוחכת של "תנו לחיות לחיות", שהרי אין כל כוונה לפגוע בבעלי החיים. "השימוש שעושים בחיות מוצדק וסביר ותואם את חופש הביטוי, אל מול נושא בוער כל כך". הוא ציין כי כל עוד לא תקבל התנועה הודעה רשמית על ביטול מצעד הגאווה (בשל החשש לפיגועים - ע.ה), מצעד ה"עוז והענווה" יתקיים כמתוכנן.