צה"ל מציג: סוכריות אנרגיה במקום לוף
תוכנית חדשה תאפשר ליחידות צה"ל לשהות זמן רב בעומק שטח האויב ללא אספקה חיצונית. החיילים יקבלו מטהרי מים ומזון בוואקום במקום שימורים
אחרי שמחסני הציוד של היחידות הלוחמות בצה"ל מולאו, החליטו בצה"ל לעבור לשלב הבא - תוכנית מבצעית שתכין את החיילים לשהייה ממושכת בשטח האויב, במקרה של מלחמה כוללת. הפעם, הוחלט, יינתנו מראש התשובות המתאימות לצרכים הבסיסיים של כל חייל הנמצא בלחימה.
מאז הימים הקשים של המלחמה עסקו אנשי המחלקה הלוגיסטית באלר"ם (אגף הלוגיסטיקה, הרפואה והמרכזים,( בפיקודו של אלוף-משנה ניסים פרץ, בהגשמת המטרה הזו. הם למדו לעומק את התחקירים הרבים משדה הקרב. מתוך התיאורים הבינו אנשי המחלקה כיצד יוכלו בפעם הבאה לספק פתרונות לוגיסטיים מתאימים למצב מלחמה, אפילו אם זו מתנהלת בכמה חזיתות.
כך נבנתה "רשימת קניות" מקיפה ליחידות השונות, ובעיקר ליחידות המילואים. התוכנית המלאה הוצגה לרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, בשבוע שעבר, ומסע הקניות הגדול יצא לדרכו. תוכנית הרכש כוללת מספר תחומים, אולם הפתרונות כולם מיועדים להגיע למצב אחד: כל פלוגה שתשהה בשטח אויב תהיה עצמאית לגמרי, ולא תלויה באספקה חיצונית.
ראשית, החליטו באלר"ם לפתור את בעיית הטיפול הרפואי בשטח. לכן הוחלט שם כי פלוגות הרפואה הצה"ליות ינועו על גבי נגמ"שים ממוגנים, ולא בכלי הרכב בהם נעו עד היום. כלי הרכב הללו היו פגיעים מאוד לאש אויב. הנגמ"שים יאפשרו לצוותים הרפואיים לנוע בחופשיות בשטח אויב.
בנוסף יוכלו פלוגות הרפואה לטפל בהיקף נפגעים גדול יותר. בכל פלוגה רפואית יהיו שתי מחלקות החייאה. "אם נותקף בשטח אויב, תהיה לנו רשימה מסודרת של המסוקים שיעמדו לרשותנו להוביל פצועים", מסביר אל"מ פרץ את הסדר החדש. בהתאם לתוכנית החדשה, נרכשו עבור המסוקים ערכות מיוחדות, שיהפכו אותם למסוקים רפואיים לכל
גם בנושא הסמכויות נתקבלו בצה"ל החלטות חדשות, שיעשו קצת סדר בבלגן. לפני חמש שנים עברו סמכויות הפיקוד על פלוגות הרפואה לשליטה של הפיקוד המרחבי. בעקבות המלחמה האחרונה הוחלט להחזיר את הפיקוד על פלוגות אלו לידי מפקדי החטיבות, שיחליטו כיצד לנהל את הטיפול הרפואי בשטח.
בעיית המים, שזכורה לרעה מהמלחמה, תיפטר באמצעות ערכה לטיהור מים שתינתן לכל חייל בזמן חירום. באמצעות הערכה הזו ניתן יהיה לשתות מכל מקור מים, אפילו משלוליות מזוהמות על אם הדרך. לכל מחלקה יינתן מכשיר מעט גדול יותר, שיכול לטהר עד שישה ליטרים של מים בדקה, מבארות מים באזורים נידחים.
גם מנות הקרב יקבלו זריקת אנרגיה. מעתה האוכל יינתן ללוחמים בקופסאות פלסטיק, בניגוד לקופסאות הפח שניתנו בעבר. חלק מהמזון יישמר בוואקום כדי לשמור על טריותו. בנוסף, רכש צה"ל סוכריות אנרגיה בקופסאות קטנות, שיהיו תחליף למזון לתקופה של 24 שעות.
עם מים מטוהרים ומזון זמין, יוכלו הלוחמים לשרוד בשטח אויב זמן ממושך, גם בלי שיירות אספקה. צה"ל נערך לתת מענה גם למצב בו יצטרכו הכוחות אספקה נקודתית - הצבא רכש מצנח מתכוונן, שינחת בנקודה שנקבעה מראש באמצעות שלט רחוק. "במלחמה האחרונה האכלנו לא מעט אנשי חיזבאללה והשקנו אותם במים בגלל כמויות ענק שנחתו בשטח לאחר שנזרקו ממטוסי חיל האוויר. הפעם זה יהיה הרבה יותר מדויק", סיפר אל"מ פרץ.
כדי לאפשר ליחידות הלוחמות לשאת עמן יותר ציוד, פיתחו המהנדסים באלר"ם מנשאים מיוחדים לנגמ"שים שיישאו מזון, מים, סולר ותחמושת בלי להפריע ללוחמים הנמצאים בתוכו. פתרון נוסף לבעיית האספקה הם הטרקטורונים. בהתאם לדרישות התוכנית, רכש צה"ל טרקטורונים מהירים, המסוגלים להגיע למהירות של עד 120 קילומטר בשעה ומתאימים לתנאי נסיעה קשים. חיילי גדודי הסיור של החטיבות השונות יוכלו לחמוק ביעילות מאש האויב, ולהביא את האספקה הקלה במהירות אל הלוחמים הנמצאים בשטח.