החיילים סירבו: לא ניקח חלק בפינוי בחברון
כ-30 חיילי דוכיפת הודיעו למפקדיהם כי הם מסרבים להחליף את שוטרי מג"ב ביו"ש, כדי ש"לא לסייע לגירוש יהודים מחברון". ח"כ הנדל: "מבין אותם. יש גבול כמה אפשר להתעלל ביהודים"
לאחר שנודע להם על התוכנית, התייעצו החיילים עם רבניהם והודיעו למפקדיהם כי אין בכוונתם להחליף את חיילי מג"ב. בשלב זה החיילים עדיין לא מוגדרים כמסרבי פקודה, כיוון שלא נדרשו לעלות על האוטובוסים ולהגיע מבסיסם בבקעה לאזור יהודה ושומרון. העניין נמצא בטיפול המפקדים. בפיקוד מרכז מסרו כי "לא ניתן יד לסרבנות, ובמקרה שהחיילים יסרבו פקודה הם יישאו בתוצאות".
ח"כ צבי הנדל (האיחוד הלאומי-מפד"ל) נתן גב להחלטתם של החיילים. "יש גבול כמה אפשר להתעלל ביהודים בגלל שאיזשהו שמאל קיצוני השתלט על בג"ץ", אמר בראיון לגלי צה"ל. "אני מבין חייל שלא מסוגל לבצע פעולה כזו. אני שמח וגאה שיש לנו חיילים חושבים. אני מצפה שכמו שפעם חינכנו והיינו גאים בכך שלא המטוס או הטנק מנצח אלא מי שיושב מאחורי ההגה. פה לא מדובר במלחמה אלא ביציאה לפעולה פוליטית".
לדברי הנדל, הצבא אונס את החיילים לבצע פעולות שהם אינם יכולים להתמודד עמן. "אני מאוד רוצה שגם הקצינים שבאו לעקור אותי מביתי יביעו דעה ולא יגידו 'אנחנו רק ממלאים פקודות'", אמר. "במקומות מאוד אפלים אמרו 'אנחנו רק ממלאים פקודות'. הצבא עושה פעולות שיטור שהן פוליטיות בעיקרן".
זמן קצר לאחר היוודע דבר הסירוב הגיעו שני הורים לבסיס הטירונות של החיילים בבקעה, כאשר הם נושאים שלטים עליהם נכתב: "בן שלי סרב פקודה, אל תפנה יהודים". מפקד בסיס האימונים החטיבתי של החיילים, סגן-אלוף אריק חן, מתמיד בניסיונו לשכנע את חייליו לבצע את המשימה.

בפיקוד מרכז החליטו אתמול להיערך בכוחות חסרי תקדים לקראת פינוי שני הבתים בחברון שייערך ככל הנראה מחר לפנות בוקר. לצורך כך נערכים מאות שוטרים, עשר פלוגות של משמר הגבול, ושני גדודים של צה"ל, מחטיבת כפיר ומחטיבת הנח"ל. כל אלה בנוסף לכוחות הפועלים בחברון בשגרה. הצירים המובילים לעיר ייחסמו במהלך היום לתנועה כדי למנוע מפעילי ימין להגיע למקום.
בדיון שהתקיים אתמול באוגדת יהודה ושומרון העריכו גורמים בצה"ל כי ההתנגדות תהיה נחושה ותכלול מאות פעילי ימין. גורמים בכירים העריכו כי סגנון ההתנגדות יהיה כמו בפינוי "בית שפירא" במאי 2006, שכלל התנגדות והתבצרות בתוך הבית ועל הגג, וכלל השלכת בקבוקי צבע, מים וביצים.
ואכן תושבי חברון ופעילי ימין מתכוננים
סמוך לשני המבנים התקבצו אתמול פעילי ימין מכל רחבי הארץ במטרה לסייע בהתנגדות לפינוי. עתניאל, בן 18 ממעלה מכמש, ישב אתמול בביתה של משפחת בר-כוכבא ולמד גמרא עם חבר. "חשוב לדעת", הוא אמר. "אנחנו פה בשביל כל עם ישראל, לא רק בשביל המשפחות. לא רק כתומים צריכים להגיע לפה, זה ארץ ישראל, וכולה של כל עם ישראל. כולם מוזמנים לתמוך במשפחות".
אחד מבני המשפחות שפלשו לפני כשנה לבתים הוא סא"ל (במיל') גרשון בר-כוכבא, היסטוריון ומרצה בעיסוקו הנוכחי. "הפקודה שקיבל הצבא לפנות אותנו היא פקודה אנטי-יהודית ובלתי-חוקית בעליל", אמר. "בניגוד לחוות דעתם של קציני משטרה, צבא ומשפטנים בכירים, ישנו אדם אחד שמחפש מאבק וטעמיו איתו, קוראים לו אהוד ברק. יש כאן אפשרות לפתרון, ואני מצפה שהוא ימצה אותו.
"בפעם הקודמת היה לנו הסכם עם הצבא שתוך זמן קצר נוכל לחזור לבתים, ולכן התפנינו מרצון כדי למנוע עימות מיותר. אבל אפשר לעבוד על בן אדם פעם אחת, לא פעמיים. אני מקווה שייקח להם שעות ארוכות להוציא אותנו מהבית. מי שיקבע את רמת האלימות במאבק הוא בעל הכוח וזה הצבא והמשטרה, לא אנחנו".
תחילתה של הפרשה לפני כשנתיים, כאשר התבצע בחברון פינוי של המשפחות היהודיות שהתגוררו בשוק. המתנחלים הסכימו להתפנות מרצון, על בסיס הסכם כתוב בין מפקד אוגדת יהודה ושומרון דאז, תת-אלוף יאיר גולן, לאנשי ועד היישוב היהודי בעיר.
על פי ההסכם, אמורות היו המשפחות לחזור אל הבתים, לאחר שהמדינה תשכיר להם את המבנה. עם זאת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ביטל את ההסכם בטענה שהוא נעשה בניגוד להנחיית הדרג המדיני. משפחות בר-כוכבא ויהלום לא השלימו עם ההחלטה ופלשו בסתר לבתים בשוק. במשך תקופה ארוכה נכנסו ויצאו בני המשפחות דרך חלון נסתר שפרצו, כדי שההסתננות לא תתגלה לכוחות הביטחון.