'בחצי שנה הוא הצליח להקים אנשים מקברם'
פרידמן ובייניש אמנם הכריזו על "הפסקת אש", אך שופטי עליון לשעבר ממשיכים לתקוף את השר. דורנר: "עוד מעט לא תהיה רשות שופטת עצמאית". מקורבי השר: טענות תלושות לחלוטין
הערב חברו שופטי בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר, פרופסור יצחק זמיר ומישאל חשין בכנס שנערך במכון ון-ליר בירושלים, ויחד תקפו את השר פרידמן על הרפורמות שהוא מנסה לקדם ברשות השופטת.
הדובר היחידי בכנס שניסה לעמוד לימינו של פרידמן והתברר כי עמד לימינה של הכנסת, היה ח"כ רובי ריבלין. "נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, הצהיר על המהפכה החוקתית", הזכיר ריבלין לנוכחים. "אולם מהפיכה מגיעה מלמטה, ובמקרה הזה הצמרת היא שהחליטה ולכן מדובר בהפיכה ולא במהפכה. הפיכה שבה הצמרת שמה עצמה במקום המחוקק והחליטה שהיא יכולה להחליפו ולהגדילו. הפרשנות של ברק הפכה הלכה למעשה לחקיקה. הציבור התרגל אט אט לתת מבטחו בבית המשפט ולתת לו את הבכורה מתוך שלוש הרשויות".
דבריו של ריבלין נאמרו לאחר שפרופסור זמיר העלה בעיה חשובה בעיניו, לפיה לרשות השופטת אין בכלל מעמד חוקי. לדבריו, הדבר מצביע על יחס של זלזול מצד הרשויות "החזקות" (המחוקקת והמבצעת) כלפי הרשות השופטת.
"בספר החוקים אין שום התייחסות לרשות השופטת, וזה מצביע על יחס של זלזול מצד הרשויות החזקות", אמר זמיר. "יחס של זלזול זה מתבטא בכל דבר ועניין לכל אורך השנים בתקציבים ודברים נוספים. אם החוק היה קובע שיש רשות שופטת, הדבר היה מאפשר לבית המשפט להגן על מעמדו כנגד פלישה של כוחות לרשות השופטת. המחוקק לא עשה את עבודתו".

פרופסור זמיר התייחס לסיכום שהושג בין פרידמן לנשיאי בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק ומאיר שמגר. "מדובר במסמך שכתוב יפה, אבל בהרבה מובנים הוא סתום", אמר זמיר. "במיוחד כאשר השר צריך לחזור בו מצעדים שהחל לבצע".
פרופסור זמיר אף ציין שלמרות שלבתי המשפט לא היה מעמד עצמאי, הרי שהנוהג היה לתת להם עצמאות ושרי המשפטים בעבר השתדלו שלא להתערב במערכת השיפוטית. "השקט הזה הופר באופן חד-צדדי על ידי השר החדש שנכנס לתפקידו, וצעד אחר צעד עירער את מעמד נשיא בית המשפט העליון עד כדי כך שהנשיאים ברק ושמגר הרגישו צורך להיכנס לתמונה".
השופטת דורנר, שדבריה נשמעו לא אחת במהלך המאבק המתמשך בין בייניש לבין השר פרידמן, ציינה הערב פעם נוספת שהיא מודאגת מגורלה של מדינת ישראל הדמוקרטית. היא ציינה כי היום מתרחש מהלך של השתלטות של הרשות המבצעת על בית המשפט העליון. "מה שמתרחש היום הוא תהליך הפיכה חוקתית, שבגידרה הממשלה משתלטת על הרשות השופטת", אמרה דורנר. "מציגים זאת כסכסוך אישי כדי לטשטש את ההשתלטות".
השופט חשין, שישב בקהל, הרגיש צורך להתערב. "שנה עברה מאז מלחמת לבנון השנייה, ושישה חודשים בלבד עברו מיום מינויו של פרידמן", הכריז. "קשה להאמין
"ובכן אני רוצה לחשוב שמי שבא לשנות, עליו הנטל להסביר מה ולמה הוא בא לשנות. איזה רעה יש שצריך לשנות את המצב הקיים? אני מזמין אותו לבוא מהנץ החמה ועד צאת הכוכבים ואני אתווכח איתו על כל נושא ונושא שהוא רוצה לשנות. הוא רוצה לשנות את עבירת הפרת האמונים עליה עומדים לדין כל אנשי השלטון והשררה - בושה לדוגמה, בושה לאדם שנתן את הדוגמה הזו".

מקורביו של השר פרידמן לא נשארו אדישים למתקפה החדשה. "מצער שלמרות ההבנות שאותן ניסחו הנשיאים בדימוס ברק ושמגר, ממשיכים השופטים בדימוס חשין, זמיר ודורנר באותן טענות שאין בהן כל ממש ותלושות לחלוטין המציאות", אמרו המקורבים הערב.
"גם התמונה האידילית שהם מנסים לצייר ביחס לתקופה שקדמה לבואו של פרידמן רחוקה מהמציאות", הוסיפו. "הסכסוכים עם שרי המשפטים הקודמים, שגם נגדם זעקו השופטים בדימוס, הביאו למצב שבו הופסקה עבודת הוועדה לבחירת שופטים. הסחבת הגיעה למימדים בלתי נסבלים והשירות לאזרח הידרדר לחלוטין".
המקורבים הוסיפו כי "פרידמן החייה את המערכת, מילא את שורות השופטים החסרות, והאזרחים מבינים היטב שבזכותו מצב המערכת רק השתפר. כל מי שבוחן באופן ענייני את הצעותיו יודע שיש בהן רק תועלת למערכת. שר המשפטים ימשיך לפעול לחיזוקה, לשיפורה ולייצוב עצמאותה של המערכת".