חשש לשפעת עופות בערבה
הסגר הוטל על לול בקיבוץ גרופית, לאחר שבבדיקות שגרתיות עלה חשש להימצאות הנגיף הקטלני
במהלך היום ביצעו וטרינרים של משרד החקלאות בדיקות שיגרתיות בלול וגילו את נגיף ה-H5, אחד ממרכיבי מחלת שפעת העופות הקטלנית. בעקבות הממצאים המחשידים החליטו מיד להורות על הסגר כללי ולבצע שורה של בדיקות מעבדה במטרה לאשר או לשלול את הימצאות הנגיף בלול.
הווטרינרים נטלו בדיקות אותם שיגרו למעבדות המשרד. הם ציינו כי תוצאות הבדיקות צפויות להתקבל בסוף השבוע או עד יום ראשון. כצעד מנע עד לקבלת התוצאות, הוחלט על הטלת הסגר. הלול בקיבוץ הוא לול של תרנגולות מטילות בלבד ובשרן של התרנגולות אינו מיועד למאכל.
הזן האלים והקטלני של שפעת העופות מורכב מנגיף H5 ונגיף N1. שילוב של שני הנגיפים הוא זה שגורם למחלה הקטלנית המביאה למותם של העופות ועשויה אף לגרום למוות בקרב בני אדם. ממשרד החלקאות נמסר כי בשלב זה אין תמותה חריגה או סימני מחלה בלהקה שנדגמה.
מיליון עופות הושמדו
בחודש מרס אשתקד פרצה מגפה של שפעת עופות בלולים בנגב המערבי ובבקעת הירדן. במשרד הבריאות הורו על השמדת למעלה ממיליון בעלי כנף. במסגרת מבצע חיסול העופות, הושמדו העופות בלולים ביישובים בנגב המערבי, שבהם התגלתה שפעת העופות. בנוסף, הושמדו עופות גם ברדיוס של 3 ק"מ מהלולים
שבהם התגלה הנגיף הקטלני.
באותה העת טענו גורמים בישראל כי הפלשתינים סירבו להשמיד עופות בלולים בהם התגלתה שפעת העופות בשטחי הרשות. שר החקלאות, זאב בוים, אמר כי הוא חושד שהשפעת התחילה ברשות, אך שם הסתירו זאת. "במסגרת המגעים המשותפים הדרכנו אותם כיצד להשמיד את הלהקות הנגועות, אבל אנחנו לא מאמינים שההליך יבוצע, כי המגדלים לא מקבלים פיצויים", ציין.
מוקד פריצת המחלה התגלה לאחר שבעלי שני משקים בשני קיבוצים בדרום הארץ, חולית ועין-השלושה, דיווחו על מותם של אלפי תרנגולי הודו.
גורמים במשרד החקלאות מסרו כי רק בלול בעין-השלושה מתו 8,000 עופות, מתוך 12,000 עופות שגודלו במקום. בעלי המשקים דיווחו על התמותה החריגה מיד לאנשי משרד החקלאות, שהורו על הטלת הסגר על תנועת בעלי הכנף. בנוסף, הורו אנשי המשרד על הטלת הסגר גם על אנשים שבאו במגע עם העופות.