ההורים דורשים: למגן את בסיס זיקים מקסאם
נפילת הרקטה בבסיס הטירונים הקפיצה הורים רבים למקום והם חוזרים על הדרישה שהשמיעו בעבר: למגן את הבסיס או להעביר חיילים לשרת במקום לא מסוכן
- הלילה: 69 נפצעו מנפילת הקסאם
- הח"כים דורשים: פעולה צבאית
- צה"ל משיב אש: 4 פלשתינים נפצעו
"לא ידענו איפה זיקים נמצא", סיפרו ל-nrg מעריב שרה ויעקב רבנו מנהריה, שהגיעו לזיקים כדי לבקר את בנם שלקה בחרדה בעקבות נפילת הקסאם. "לא ידענו שזה כל-כך קרוב לגבול עזה ושנופלים כאן קסאמים". שרה סיפרה כי לפני שבנה התקשר היא לא הצליחה להירדם, ואז הגיע הטלפון המיוחל שהכל בסדר.
הורים נוספים שהגיעו לבסיס השמיעו טענות על כך שבסיס זיקים מסוכן לשהות בו. "אולי כדאי שצה"ל ישקול להעביר את החיילים לבסיסים אחרים פחות מסוכנים", אמרו הורים ל-nrg מעריב. חיילים שנפגעו קל וסובלים מחרדות, מטופלים עתה בידי צוות של פסיכולוגים שהוזעק לבסיס לפנות בוקר. הורים רבים טוענים כי לא היה מקום לשכן חיילים חסרי ניסיון קרבי בבסיס הקרוב כל כך לאזור הלחימה ונמצא בטווח רקטות הקסאם.
ההורים המודאגים התקבצו הבוקר בכניסה לבסיס זיקים, וביקשו לקחת את ילדיהם הביתה. לאחר שנתקלו בקשיים לבצע את רצונם, איימו ההורים כי אם לא ייתנו להם לראות את ילדיהם, הם ייפרצו לבסיס. "אני נותן לכם 5 דקות, או שאתם נותנים לנו לפגוש את החיילים ומשחררים אותם הביתה - או שאנחנו פורצים לבסיס בכוח", הכריז מיכאל סאלים, אב מודאג.
את המשבר המביך הזה פתרו כמה קצינים, שבסיוע שוטר הרחיקו את ההורים לפתח צדדי ומשם אפשרו להם לפגוש את ילדיהם ההמומים. דקל שחרור, ראש מטה "הורים לחיילים", תקף הבוקר את שר הביטחון, אהוד ברק, בעקבות פגיעת הרקטה בבסיס. "פגיעת בנינו בזיקים מוכיחה שאהוד ברק דואג יותר לרדיפה אחר המשתמטים מאשר לחיילים", אמר.
תושבים באזור נפגעו מהתגובות המודאגות של ההורים. "לא יתכן שבשדרות יורים על ילדים קטנים לא ממוגנים ואותם הורים של חיילים שותקים, ואילו
בצה"ל דחו הבוקר את טענות ההורים. "המיגון של חיילי צה"ל לא שונה מהמיגון של תושבי שדרות", אמרו שם. "כמו כן המיגון של חיילי צה"ל בבסיס זיקים לא שונה מבסיסים אחרים ברחבי יהודה ושומרון. נושא המיגון הוא לא סוגיה צבאית, ואין אפשרות לנייד חיילים ממקום למקום בשל ירי קסאמים".
אין זו הפעם הראשונה בה עולות טענות מעין אלו, שהושמעו בעבר בפעמים הקודמות בהן פגעו הרקטות בבסיס הטירונים. בדצמבר 2005 הצליחו הפלשתינים לפגוע בבסיס זיקים, והפיצוץ העז גרם לבהלה גדולה בבסיס ובקרב הורי החיילים. באותו אירוע לקו 20 חיילים בהלם ובחרדה.
בעקבות אותו אירוע התקשרו הורים רבים למפקדים ודרשו בשלום ילדיהם. כדי להרגיע אותם וכדי לספק לחיילים את חבילת ההגנה הנדרשת הוחלט להעביר את החיילים ללינה במבנים ממוגנים מפני קסאמים.
אולם ההורים לא הסתפקו בכך. אחרי שטענו קצינים בכירים כי המיגון בבסיס מספק ואין צורך לשפרו, נכנעו בצה"ל ללחץ ההורים, וימים ספורים לאחר נפילת הקסאם הגיעו לבסיס הסמוך לאשקלון משאיות עמוסות ב"בטונדות" שהונחו בתחומו וישמשו כמחסה. הבטונדות הצטרפו למערכת ההתרעה שכבר קיימת בבסיס ומעניקה התרעה של מספר שניות בטרם נפילת הרקטות.
להליך המיגון המזורז קדם לחץ מאסיבי של הורי החיילים המשרתים בזיקים. אחת האמהות של הטירוניות מיהרה להגיע לבסיס ודרשה מהמפקדים לשחרר את בתם: "בלילה נפלה רקטה לידן ואין להן איפה להסתתר. הן חיות באוהלים, ואני לא מוכנה ששערה משיער ראשה תיפול. אין להן שום הגנה. מדובר בטירוניות שרק לפני שבוע התגייסו. הן פשוט ילדות. החלטתי לבוא לכאן, ואם לא ייתנו לי להיכנס לבסיס, אני אפרוץ פנימה. הבת שלי לא תישאר במקום הזה".
אם נוספת שהתראיינה נשמעה נסערת: "כשהבת שלי תחזור בסוף השבוע, אני מתכוונת להשאיר אותה בבית, גם במחיר של נפקדות", אמרה. "אני מעדיפה שהבת שלי תהיה בחיים, אפילו בכלא. לפחות שם היא מוגנת".
בהכנת הידיעה השתתפו אמיר בוחבוט ואורי בינדר