גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


כך צמח לנו מתחת לאף פרויקט הגרעין הסורי

הצינורות שנתגלו באנייה בקפריסין, הספינה מקוריאה הצפונית שטבעה מול חופי נהריה ושקי המלט ששימשו מסווה למשלוחים סודיים - הרמזים לפרויקט הגרעין של אסד הופיעו כבר ב-2001

עמיר רפפורט | 2/11/2007 8:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ב-20 באפריל 2005, בשעה שתיים בצהריים, התקבלו אותות מצוקה בהולים מאוניית הסוחר "אנדורה", ששייטה בדרכה אל חופי סוריה והחלה לשקוע במצולות כשהיא נמצאת 56 קילומטר מחופי נהריה. ספינות של חיל הים הישראלי וכלי שיט אמריקנים וצרפתים שהיו באזור מיהרו להושיט סיוע לשבעת אנשי צוות הספינה, בעלי אזרחות מצרית וסורית, אבל שלושה מהם נעדרים עד היום.

האירוע זכה למחרת רק לאזכורים קצרצרים באתרי אינטרנט בארץ ובחו"ל. העובדה שהספינה נשאה דגל קוריאה הצפונית, המדינה שממנה הגיעה, לא זכתה לתשומת לב מיוחדת. אולם בראייה לאחור, לאחר שטף הפרסומים בתקשורת הזרה על כך שישראל השמידה ב-6 בספטמבר על אדמת סוריה כור גרעיני שנבנה בסיוע קוריאה הצפונית, טביעת הספינה יכולה לעורר סימני שאלה.

האם יד נעלמה היתה מעורבת באירוע? מה מצאו ספינות חיל הים הישראלי כשהגיעו למקום הטביעה? יודגש כי אין שום מידע שיוכל לקשור את ישראל לטביעה המסתורית. הדיווחים הקצרים בתקשורת ידעו לספר בזמנו רק שהספינה מקוראיה הצפונית הובילה מטען גדול של "מלט".

ללא קשר לתקיפה הישראלית האחרונה בסוריה ולטביעת הספינה ב-2005, לפני שבועות ספורים יצא לאור הספר "המתנדב" מאת מייקל רוס, סוכן מוסד לשעבר. הוא טוען בספרו כי בשנת 1991 היה מעורב בהכנות למבצע של המוסד להטבעת אונייה מקוריאה הצפונית שהובילה מטען של טילי סקאד לסוריה. חומר הנפץ כבר הוצמד לאונייה, נטען בספר, אבל אז בוטלה הפעולה בהוראת ראש הממשלה דאז יצחק שמיר.
המתקן שנעלם? צילום מאתר ה
המתקן שנעלם? צילום מאתר ה"ניו יורק טיימס" צילום מאתר ה''ניו-יורק טיימס''
18 מערכות מכ"ם

ידיעה נוספת שזכתה לתשומת לב כמעט אפסית בישראל התפרסמה ב-21 בספטמבר 2006, כחודש אחרי סיום מלחמת לבנון השנייה. על-פי הדיווח של סוכנויות הידיעות הזרות, "קפריסין הודיעה כי מערכות מכ"ם המשמשות לצרכים צבאיים נמצאו על ספינה שנעצרה בדרכה מקוריאה הצפונית לסוריה, כאשר עגנה בשטחה".

עוד נאמר בדיווח כי "שלטונות קפריסין עצרו את הספינה בחשד למעורבות בהברחת נשק בעקבות התרעה של האינטרפול. לפי מסמכי המשלוח, הספינה היתה אמורה להוביל ציוד מטאורולוגי לממשלת סוריה. ואולם ממשטרת קפריסין נמסר כי במשלוח נמצאו 18 מערכות מכ"ם ניידות, המותקנות על משאיות ועשויות לשמש לזיהוי מטוסים לצורכי הגנה אווירית. בנוסף, נמצאו על הספינה צינורות המתכת, שלדברי מומחים אינם מיועדים להשקייה".

הספינה, "גרגוריו

1", הנושאת דגל פנמה, יצאה מקוריאה הצפונית ללטקייה שבסוריה, ועצרה בדרכה בפורט-סעיד שבמצרים. היא עגנה בקפריסין לצורך תדלוק. הידיעה לא העלתה בזמנו שום קשר אפשרי בין סוריה, קוריאה הצפונית ופרויקט גרעיני כלשהו, אבל כעת אפשר להעלות השערה כי הצינורות החשודים שנתפסו בקפריסין היו מיועדים לכור האטומי שהשמידה ישראל לפני כחודשיים, על-פי פרסומים זרים.

רונן סולומון, אנליסט מידע מראשון-לציון המעניק שירותי מחקר וניתוח בנושאים שעל סדר היום, בעיקר באמצעות מחקר מבוסס אינטרנט, אסף מאות פיסות מידע על פרויקט הגרעין הסורי והמעורבות הקוריאנית, וחיבר אותן למידע שהצליח לדלות ממאות אתרי אינטרנט העוסקים בנתיבי שיט של אוניות ברחבי העולם ומדיווחים על השקעות של חברות מסחריות בסוריה.
משלוחים חשודים הגיעו לסוריה. צילום: רויטרס
משלוחים חשודים הגיעו לסוריה. צילום: רויטרס צילום: רויטרס

הפרויקט החל כבר ב-2003?

המידע העצום שצבר במשך חודש וחצי של איסוף אינטנסיבי, ושחלקו נחשף כאן לראשונה, מסייע לבנות תרחיש אפשרי של התפתחות פרויקט הגרעין הסורי ושל התקיפה הישראלים, בהתבסס על מקורות זרים וגלויים בלבד.

לפי הפרסומים הזרים שהיו עד כה, נקודת המוצא היא יום מותו של נשיא סוריה הקודם חאפז אל-אסד במאי 2000. כל עוד אחז אסד האב בהגה השלטון לא ניהלה ארצו פרויקט גרעיני למרות קשריה ההדוקים עם קוריאה הצפונית שסיפקה לה טילים ארוכי טווח.

על-פי פרסומים בעיתונות האמריקנית מהשבוע שעבר, המבוססים על ניתוח שערכו מומחים בארצות הברית, פרויקט הגרעין הסורי החל לצבור תאוצה בשנת 2001. הכור הגרעיני הסורי שחיל האוויר הפציץ, על-פי פרסומים זרים, היה בשלבי בנייה מואצים כבר בשנת 2003. המקום שבו נבנה, דיר א-זור, נמצא בחלק הצפון-מזרחי של סוריה, כ-160 ק"מ מגבול ישראל, צמוד לנהר הפרת.

מאז 2001 התפרסמו ידיעות המצביעות לכאורה על המאמץ הסורי הכביר בתחום הגרעין. בתחילת 2003, לקראת הפלישה האמריקנית לעיראק, אמר ראש הממשלה דאז אריאל שרון כי משאיות חשודות עברו מעיראק לשטח סוריה.

הכור הסורי שהותקף. צילום: אי-פי
הכור הסורי שהותקף. צילום: אי-פי צילום: אי-פי

מטען הספינה נרשם כ"מלט"

מקורות זרים דיווחו בדיעבד כי באותה תקופה עברו מומחי גרעין מעיראק לסוריה והשתלבו בפרויקט הגרעין שלה. ב-5 במרס 2004 פורסם בארצות הברית כי הסי-אי-איי בודק חשד שמדענים סוריים היו מעורבים בגניבת אורניום ממפעל בשוודיה, במהלך השתלמות שערכו שם עם מדענים ממדינות אחרות.

אפשר למצוא באינטרנט שפע של מידע על חברות הענק מסוריה ומעולם הערבי שאולי היו מעורבות בפרויקט הגרעין הסורי ובבניית הכור שהופצץ לפי הפרסומים הזרים, וכן מידע רב ומרתק על עשרות אוניות חשודות מקוריאה הצפונית המשייטות על פני האוקיינוסים.

"בכל נמל בעולם", אומר סלומון, "כולל בסוריה, יש רישום מדויק של תנועת אוניות, וישנם גם אתרים שמספקים מידע עשיר על כל אונייה המשייטת במימי העולם, כולל שמות הבעלים שלה והדגלים שתחתן היא מפליגה. כשמדובר באוניות מקוריאה הצפונית, קשה בדרך כלל למצוא רישום מעודכן של מפעיל האונייה והבעלים שלה".

הוא מסביר כי "הסטטוס של האונייה הוא כמעט תמיד 'נמכר' או 'לא ידוע'. שינויים או שיבוש של שם האונייה על-ידי החלפת אות אחת או שתיים הם נפוצים מאוד. במקרים רבים המטען רשום כ'מלט', למרות שזה נשמע לא כלכלי להוביל מלט, שהוא מוצר זול יחסית, מהמזרח הרחוק עד למזרח התיכון".

קוריאה הצפונית מסייעת לסוריה. צילום ארכיון: אי-פי-איי
קוריאה הצפונית מסייעת לסוריה. צילום ארכיון: אי-פי-איי אי-פי-איי

איפה הספינה?

ידיעה שהתפרסמה בדצמבר 2002 מלמדת כי משלוחי המלט שימשו עבור קוריאה הצפונית ככיסוי להברחת נשק באוניות. באותו חודש מתוח, שלושה חודשים לפני המלחמה בעיראק, השתלטו שתי ספינות מלחמה ספרדיות על אונייה ללא דגל ששייטה בצורה חשודה במימי מפרץ עדן.

לאחר ההשתלטות התברר כי מדובר באונייה קוראנית. הסיפון היה עמוס בשקי מלט, אבל מתחתיהם התגלתה מכולה עם מטען של טילי סקאד שהיו מיועדים לתימן. את המכולה עם הטילים ניתן לראות בבירור מתחת לשקי המלט, בתמונה שהופצה בזמנו על-ידי סוכנויות הידיעות העולמיות.

אבל אין ספק כי עגינתה של האונייה "אל-חאמד" בנמל טרטוס שבסוריה ב-3 בספטמבר, שלושה ימים בלבד לפני התקיפה הישראלית, מעוררת את החשד הגדול ביותר כי באותו שבוע הועבר לסוריה רכיב קריטי להפעלת הכור.

סולומון התחקה באינטרנט אחר כל מהלכיה של אל-חאמד, רישומי התנועה שלה בנמלים השונים ותמונתה. מידע מעודכן מצביע על כך שהאונייה עזבה את נמל טרטוס ב-27 בספטמבר, שלושה שבועות אחרי התקיפה הישראלית, פרק זמן ארוך מהמקובל לעגינה בנמל זר. כיום האונייה עדיין משייטת במימי האוקיאנוסים, אולי בדרכה חזרה לקוריאה הצפונית.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים