הדיבוק גרסת הקאמרי
האם קללה רודפת את התיאטרון הקאמרי? הפעם לא מדובר בעלילה של מחזה מצליח. בעקבות שרשרת מקרי מוות, הזמינו עובדים בקאמרי רב כדי שיבדוק את המזוזות, ואז התברר: בשליש מהחדרים ובכניסות לאולמות כלל לא הותקנה מזוזה. תלוי את מי שואלים. שחקן הקאמרי איתי טיראן: "אני לא מוצא קשר בין האסונות"
בחודשים האחרונים פקדה שרשרת טרגדיות את עובדי הקאמרי ובני משפחותיהם. זה התחיל במותה של עובדת ותיקה ממחלה קשה, אסון שהיכה בתדהמה את חבריה למחלקה. כמה שבועות לאחר מכן התבשרו העובדים על מותו של חברם מהתקף לב. עובד אחר, כבן 30, נמצא מת במקום ציבורי. השרשרת לא פסחה גם על קרוביהם של עובדים. בעלה של אחת העובדות נפטר באופן פתאומי, ובן של עובדת אחרת חלה במחלה קשה. עובדים מדברים על קללה שרובצת על המקום.
טקס האשכבה שנערך שם בשבוע שעבר לשחקן והבדרן ישראל (פולי) פוליאקוב, חבר שלישיית "הגשש החיוור" ששיחק גם הוא בקאמרי, רק חיזק את התחושה הקשה בבניין. "פולי הוא לא היחיד", אמר אחד העובדים, "יש תחושה שמתים פה אנשים". עובדת אחרת סיפרה: "כל חודש נפטר פה מישהו אחר. המוות רודף את הבניין הזה. אנחנו חיים בפחד".

היו עובדים שהציעו להחליף את מיקומה של מודעת האבל. אחרים הציעו לפנות לרב כדי שיבדוק את המזוזות במתחם, כמקובל במקרים דומים של שרשרת טרגדיות. ואכן, כמה עובדים הרימו את הכפפה. הם פנו למועצה הדתית בתל אביב וביקשו לשלוח לתיאטרון רב שיבדוק את המזוזות. למחרת הגיע לתיאטרון העירוני הרב אריה לוין, רבה של צפון תל אביב האחראי גם למחלקת תשמישי קדושה. כמה מהעובדים שראו אותו במתחם שחררו אנחת רווחה.
הרב ערך במקום סיור מקיף ונדהם ממה שגילה. מתברר כי במבנה החדש של התיאטרון שנחנך לפני כארבע שנים במתחם האמנויות של תל אביב בשדרות שאול המלך, לא ממש הקפידו על קביעת מזוזות. בכשליש מהפתחים שנבדקו בתיאטרון, ובכלל זה חדרי השחקנים והמתפרה, לא היו כלל מזוזות. בחדרים אחרים ובקומת ההנהלה נמצאו מזוזות פסולות.
"פנו אלינו עובדים, וכבר למחרת הגענו לבדוק את המזוזות", סיפר הרב לוין. "העובדים עשו לי סיור בין החדרים, וסיפרו לי על החברים שלהם שנפטרו ועל הטרגדיות שפקדו את הבניין. תיאטרון הקאמרי הוא סמל של חילוניות ולא של דת ומסורת, וחימם לי את הלב שהם חשבו לבדוק את המזוזות".
למה חשוב כל כך שיהיו שם מזוזות?
"ידוע שאחד הדברים היחידים שהתורה הבטיחה עליהם במפורש 'אריכות ימים' היא המזוזה. בתנ"ך נכתב: 'וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך... למען ירבו ימיכם וימי בנכם'. במילה 'מזוזה' עצמה טמונות המילים זז-מוות, כך שיש חשיבות מיוחדת שבכל פתח בבית, ובפרט במקום ציבורי, תהיה קבועה מזוזה, כדי להביא את הברכה למקום ולשמור שהרע לא יחדור לשם".
אתה מאמין שבעקבות הבדיקה וקביעת המזוזות החדשות ייפסקו הטרגדיות שפקדו את הבניין?
"אין ספק שהקב"ה מנהל את העולם, ואנחנו משתדלים לעשות את מה שהוא ציווה. הניסיון הוכיח שכאשר נמצאת מזוזה כשרה, היא ערובה להצלחה ולבריאות איתנה".

עובדים ושחקנים סיפרו כי יש אווירה קשה, אולם חששו להרחיב בעניין בנימוק כי דוברת התיאטרון אפרת אברהם לא אישרה להם לשוחח עם עיתונאים. השחקן יוסי גרבר מנה את שמות העובדים שנפטרו והוסיף: "בגילי אתה רגיל שאנשים מתים, אבל זה היה מאוד לא נעים לשמוע על כל העובדים שנפטרו". השחקנית לימור גולדשטיין, אשר כרגע בחופשת לידה, סיפרה: "שמעתי על כך שהיו בזמן האחרון מקרי מוות שקרו בזה אחר זה, דיברו על זה שצריך לבדוק את המזוזות".
גם השחקן אבי גרייניק הבחין באווירה הלא נעימה. "אמנם לא הכרתי את הגברת האחרונה שנפטרה, אך שמעתי על אסונות שקרו", סיפר . השחקן איתי טיראן אמר השבוע: "לאלוהים פתרונים, ואין לי מה להוסיף על כך. אני לא עוסק כל כך בקשר האפשרי בין מקרי המוות. היכולות המיסטיות שלי דלות מאוד במקרה הזה. צר לי על כל אותם עובדים יקרים שעזבו אותנו, ובמיוחד כשמדובר בעובדי משפחת התיאטרון. אני משתתף בצערם, אבל אני לא מוצא קשר בין המקרים".
מה דעתך על היוזמה לבדיקת המזוזות?
"לא יודע. אני לא חלק מזה".
שחקנים אחרים שלא היו מודעים למתרחש, הגיבו בחשש למשמע הדברים. "זה מפחיד מאוד", אמרה שחקנית ותיקה. וגם יש כאלה, כמו השחקן יחזקאל לזרוב, שאינם שותפים לתחושה. "לא שזה בכלל לא משפיע עליי. תמיד עצוב כשקורים דברים כאלה, אבל אני לא הבחנתי באווירה קשה".

יעל דיין, חברת מועצת עיריית תל אביב (העירייה היא הגוף שאחראי לקאמרי), התייחסה לעניין בביטול. "אלה הרי הבלים", אמרה דיין. "את השיוך של אסונות למזוזות לא כשרות לכאורה, עברנו בוורסיות שונות, אחת יותר מגעילה מהאחרת. לדעתי זה פתטי שמישהו חושב שלמזוזות יש חשיבות גדולה יותר מאשר לגילוי מוקדם של המחלה, וזה רק גורם נזק כשאתה אומר שיש כאן כוחות?על. בכל אופן, אני שמחה שזו לא יוזמה של העירייה אלא של אנשי התיאטרון, ואי אפשר להגיד להם לא. גם אילו ביקשו להסיר לגמרי את המזוזות, לא היינו עושים את זה".
דיין טוענת כי הפנייה לרב שיבדוק את המזוזות צורמת במיוחד כשמדובר בתיאטרון. "תיאטרון הוא אמנם לא היכל החילוניות, יש בו גם אנשים דתיים ומסורתיים, אולם זה דבר תרבותי שמנותק מכוחות עליונים. לא בתור מוסד חילוני מול דת, אלא בתור מקום רציונלי יצירתי מול אמונות תפלות, לכן זו פרימיטיביות מזיקה, לעומת תחכום שמאפיין תיאטרון. זה עצוב".
גם מנכ"ל התיאטרון נועם סמל לא נלהב מהרעיון, אך נזהר מלדחות אותו על הסף. "זו לא יוזמה של ההנהלה אלא של נציגי העובדים הטכניים", אמר סמל. "אני מכבד כל יוזמה שבאה מכיוונם. אני לא אומר אם אני בעד או נגד".
אתה תומך בהחלטה? נתת לה את ברכתך?
"אני מכבד. אני לא אומר אם אני בעד או נגד".
אלדד מזרחי יושב ראש המועצה הדתית תל אביב מסר כי במועצה הדתית מתכוונים להמשיך בתהליך הבדיקה של המזוזות, וממתינים לאישור הנהלת הבית לרכישת המזוזות החסרות.