היום: החוק הדרמטי נגד סיגריות נכנס לפעולה
בשעות הבוקר נכנס לתוקפו התיקון לחוק נגד עישון במקומות ציבוריים, שמחמיר את הקנסות למעשנים ולבעלי העסקים. סקר חדש של מש' הבריאות: כמחצית מהמעשנים תומכים בחוק

הנתון המרכזי שעולה מהסקר שנערך בקרב 3,154 מרואיינים יהודים וערבים מגיל 18 ומעלה, הוא אחוז הלא מעשנים בישראל, שהגיע לשיא של 76.8% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בשנים 2006-2007. נתון זה מצביע על ירידה של 2.2% בשיעור המעשנים לעומת נתוני הסקר הקודם, שנערך בשנים 2004-2005. אגב, מהסקר הראשון שנערך בשנת 1970, עלה כי שכיחות המעשנים בישראל עומדת על לא פחות מ-42 אחוז.
לפי הנתונים שעולים מהסקר, הרוב המכריע של האוכלוסיה ( 80.3%) סבור שיש לאסור לגמרי את העישון במקומות בילוי כגון מועדונים, פאבים ודיסקוטקים. 78.2% סבורים שיש לאסור עישון במקומות בילוי כגון בתי קפה ומסעדות ו- 84.4% סבורים שיש לאסור לגמרי את העישון בקניונים.
שיעורים דומים נתקבלו גם לגבי עמדתו החיובית של הציבור ביחס לחוק החדש. עם זאת, נראה שחלק גדול מהאזרחים מרגישים עדיין "לא נעים": קרוב למחצית מהלא מעשנים (44%) אינם חשים בנוח להעיר לאדם המעשן במקום ציבורי בניגוד לחוק.
בקרב המעשנים איתר הסקר עמדות חלוקות: 51.7% מהם תומכים באיסור עישון במקומות בילוי כגון מועדונים, פאבים ודיסקוטקים. 48.7% מהם תומכים באיסור עישון במקומות בילוי כגון בתי קפה ומסעדות ו-69.5% תומכים באיסור עישון בקניונים.
התקנות חדשות שנכנסות הלילה לתוקף מחמירות את האכיפה למניעת עישון במקומות ציבוריים. אם עד היום נדרשו בעלי העסקים לתלות שלטים האוסרים על עישון ולשלם קנס קטן יחסית (630 שקלים), הרי שמעתה הם ייקנסו בסכום של 5,000 שקלים ותוטל עליהם אחריות פלילית אם יאפשרו עישון בתחומם.
החוק החדש קובע עוד כי לקוח או בליין שיעשן במקום ציבורי בניגוד לחוק, צפוי לקנס של 1,000 שקלים. על בעל העסק מוטל מעתה לדרוש ממנו לכבות את הסיגריה, ואם הוא מסרב – יתקשר המנהל למוקד העירוני ויזמין פקח שיקנוס את המעשן ב-1,000 שקלים. בנוסף, על בעל העסק לדרוש מהמעשן לעזוב את המקום ולסרב לתת לו שירות.
בעל עסק שלא ינהג כך, צפוי לקנס של 5,000 שקלים ומנהל התאגיד ייקנס בעצמו ב-1,000שקלים.
על פי החוק, בכל מקום ציבורי שבו אסור לעשן, ניתן למנות סדרנים על מנת לאכוף את איסור העישון. הסדרן רשאי לדרוש מהמעשן להזדהות, ובמקרה שהמעשן מסרב, אף לעכב אותו עד לבוא שוטר, עד שעה אחת. בנוסף, על כל רשות מקומית לפרסם באתר האינטרנט שלה או בדרך אחרת, מספר טלפון שיהיה פעיל 24 שעות ביממה, לצורך הגשת תלונות על עישון במקומות ציבוריים בניגוד לחוק.