החרם הערבי: לא יחגגו 60 להקמת המדינה
ראשי המגזר הערבי הודיעו לשרה רוחמה אברהם-בלילא כי הם אינם מתכוונים לקיים את אירועי העצמאות ברשויות הערביות. "המדינה ממשיכה להתייחס אלינו כאל בעיה, ולא כאל אזרחים"
"אנחנו לא שותפים לחגיגות הללו מכיוון שלפי תפיסתנו, מדינת ישראל קמה על חורבותיו של העם הפלשתיני ובגלל גירושם של 80%, אם לא יותר, מהתושבים הפלשתינים שחיו אז בתחומי פלשתין", אמר ל-nrg מעריב ח'טיב, המכהן גם כיו"ר מועצת יפיע שבגליל.
"למרות ההחלטה האמיצה שקיבלו 150 אלף מתוך 900 אלף הפלשתינים לשאת את תעודת הזהות הישראלית, המדינה, מוסדותיה וממשלותיה לדורותיה ועד היום, ממשיכים להתייחס אל האזרחים הערבים כאל בעיה שצריך לטפל בה, ולא על בסיס האזרחות במובן האזרחי של המילה", האשים ח'טיב.
יו"ר ועדת המעקב טוען כי מדינת ישראל ומוסדותיה "הוציאו דה-פקטו את האזרחים מכל דיון אזרחי ראוי לשמו, וההוכחה לכך הן ההצהרות בעבר וההצהרות האחרונות של שרים שעדיין רואים באזרחים הערבים אזרחים על תנאי, וכך נותרו הערבים בשוליים של החברה הישראלית". ח'טיב מסביר כי אלה הן הסיבות לכך שהערבים לא יהיוה חלק מחגיגות העצמאות.

לטענת ח'טיב, כדי לאפשר לערבים להיות חלק מישראל ולהיות אולי שותפים בעתיד בחגיגות המדינה, הממשלה צריכה להוכיח שהיא משנה את דפוס ההתייחסות שלה לאזרחים הערבים ולסיים את הסכסוך הישראלי-פלשתיני.
הממשלה המתינה בשבועות האחרונים לתשובה של ראשי הרשויות הערביות בנוגע להשתתפותן בחגיגות. התשובה, שח'טיב הציג לפרטי פרטים, התקבלה בשבוע שעבר בפגישה מתוחה במיוחד בין ח'טיב לבין האחראית מטעם הממשלה על ניהול אירועי ה-60,
השרה הסבירה כי האירועים מהווים חגיגה ממלכתית, כאשר המכנה המשותף שנבחר לעמוד במרכזה הוא "ילדי ישראל" - נושא משותף לכל שכבות האוכלוסייה במדינה. במקביל, קיבלו ראשי המגזר הערבי הבטחה כי הפעילויות יכללו השקעת כספים רבים בתשתיות של היישובים הערביים.
למרות זאת התעקש ח'טיב והבהיר כי אין טעם לדבר עם ראשי הרשויות הערביות בנושא, מכיוון שלא קיים סיכוי שהממשלה תזכה לשיתוף פעולה מצידם.
ובכל זאת, בוועדה המארגנת החליטו לחפש אפיקים עוקפי הנהגה בניסיון להגיע ישירות לציבור הערבי ולשכנע אותו לקחת חלק באירועים. ל-nrg מעריב נודע כי למשימה נרתמו בינתיים שני ראשי רשויות מקומיות - ראש עיריית רהט הבדואית שבנגב, טלאל אל-קרנאווי, וכן סאמי עיסא המכהן כראש המועצה המקומית כפר-קאסם. השניים חברים גם במועצה הציבורית שמונתה על ידי אברהם-בלילא לספק רעיונות יצירתיים לאירועי ה-60.
"בהחלטת הממשלה שיזמה השרה נקבע בין היתר כי אירועי ה-60 יתוכננו באופן שיגיעו לכלל אזרחי המדינה באשר הם, בפיזור רחב לכלל האוכלוסייה", נמסר מלשכתה של השרה אברהם-בלילא. "בתמהיל האירועים יינתן ביטוי לכל המגזרים".
בתחילת השבוע אמרה אברהם-בלילא במסגרת ישיבה של ועדת השרים לעניין אירועי ה-60 שבראשותה כי היא "מעוניינת, רוצה ומחויבת לשתף את כלל האוכלוסייה, ורואה בחגיגות הזדמנות מצוינת למצוא את המשותף".