טומנים את הראש בחול
בניגוד להנחיות, החול בארגזי החול של גני הילדים לא מוחלף ואלפי ילדים חשופים למחלות קשות. הגורמים האחראים מחליפים האשמות ואיש לא לוקח אחריות
ממידע שהגיע ל-nrg מעריב עולה כי כמעט בכל 17 לשכות הבריאות האזוריות והנפתיות בארץ קיימים ממצאים המצביעים על כך שהרשויות המקומיות מתעלמות מההנחיות של משרד החינוך ומשרד הבריאות בכל הנוגע לתחלופת החול בגני הילדים.
חוזר מנכ"ל משרד החינוך ותקנות משרד הבריאות קובעות כי יש להחליף את החול בגני הילדים פעמיים במהלך השנה, לגרוף אותו בתחילתו ובסיומו של כל יום לימודים, לכסות את ארגז החול ביריעת פלסטיק בסיום היום, ואף מומלץ להתקין מעליו סככה שתטיל צל.
בישראל קיימים כ-12 אלף גני ילדים עירוניים, אבל הבדיקות נערכות על ידי משרד הבריאות באופן מדגמי בלבד, ולא בכל הרשויות המקומיות מדי שנה. בנוסף לכך, משרד הבריאות אינו מנפק דוח שנתי על החלפת החול בגני הילדים והמצב התברואתי בהם.
אף על פי כן, המידע על הרשויות שלא פועלות כדין קיים במשרד הבריאות, ול-nrg מעריב נודע כי בין הרשויות שלא החליפו את החול בגני הילדים כבר למעלה משנתיים נמצאות עיריית ראשון-לציון ועיריית צפת. מדובר בכ-70 גני ילדים עירוניים הנמצאים בראשון-לציון, וכ-35 נוספים בצפת.
"בארגז החול יכולים להיות אינסוף טפילים, חיידקים ופטריות", הסביר ד"ר ג'יהאד בשארה, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית חולים בילינסון. לטענת ד"ר בשארה, הסכנה הגדולה ביותר בארגזי החול הם הטפילים השונים, אשר מגיעים מצואה או הפרשות אחרות של בעלי חיים. הטפיל טוקסוקריאזיס עלול להגיע מצואה של כלבים או חתולים.
"הילדים מכניסים את החול
אחד הטפילים השכיחים הוא הטוקסופלסמה. מדובר בפרזיט הנמצא במערכת העיכול של חתולים וכלבים, וכאשר הוא חודר לגוף האדם הוא עלול ליצור מחלה התוקפת את מערכת הנשימה וגורמת לדלקת ריאות או שפעת.
גם הידבקות בזיהומים עוריים, הנגרמים על ידי חיידקים סטפליקוקיים וסטרפיטוקוקיים, שתוקפים את העור במקום בו יש פציעות או שריטות, עלולים להיגרם כתוצאה מאי-החלפה סדירה של החול.

גורמים במשרד החינוך טענו אתמול כי העובדה שמשרד הבריאות אינו מאיים להקפיא זמנית רישיון של גנים בהם קיים חול שלא הוחלף בכפוף לנהלים מהווה בעיה. "על אנשי משרד הבריאות, שאמונים לבצע את הבדיקות בארגזי החול מוטלת האחריות להפעיל סנקציות נגד הרשויות המקומיות שאינן פועלות על פי הנהלים שנקבעו בנושא זה", נמסר.
"נושא התחזוקה בגני הילדים חל על הרשות המקומית, שהיא הבעלים של הגן, והאכיפה נמצאת בידי משרד הבריאות. אנו משוכנעים כי הרשויות המקומיות יפעלו על פי המתחייב". במשרד הבריאות העדיפו שלא להתייחס להאשמות, וטענו כי "מבחינה תברואתית החול צריך להיות נקי, ולכן קיימת המלצה להחליפו לפחות פעמיים בשנה או כאשר החול מזוהם בהפרשות בעלי חיים".
דובר עיריית ראשון-לציון, מאיר סויסה, אישר את העובדה שבעיר לא הוחלף החול במשך שנתיים, ואמר כי "במהלך החודשים האחרונים התקשרה העירייה עם שני קבלנים שונים וכל אחד מהם, מסיבותיו הוא, לא עמד בהתחייבות החוזית כלפי העירייה ולא החליף את החול. לכן העירייה נאלצה לצאת למכרז שלישי, ובימים אלה עתידה העירייה להתקשר עם חברה שתבצע את העבודה כבר בתקופה הקרובה".
גילי גולדשטיין, מנהל אגף החינוך בעיריית צפת, מסר כי "באופן עקרוני אנו מחליפים את החול בגני הילדים פעמיים בשנה - פעם אחת ערב פתיחת שנת הלימודים, ופעם שנייה בחופשת הפסח. אולם בשנת הלימודים הנוכחית לא בכל הגנים בעיר התבצעה החלפה, וייתכן כי הבדיקה נערכה על ידי משרד הבריאות בגן כזה".
בהכנת הידיעה השתתפה אלה הר-נוי