עונש כבד לעו"ד שגנב כספי פנסיה גרמניים
ביהמ"ש גזר 12 שנות מאסר בפועל על עו"ד ישראל פרי, שגנב כ-320 מיליון מארק מעשרות אלפי ישראלים שפנו אליו. ניצולת שואה: זה מגיע לו על הנזק הבריאותי ועל ההשפלה
בית המשפט המחוזי בתל-אביב גזר הבוקר 12 שנות מאסר בפועל, חמש וחצי שנות מאסר על תנאי וכ-22 מיליון שקל קנס על עו"ד ישראל פרי, בן 65, שהורשע בגניבה של כ-320 מיליון מארק מכספי פנסיה מגרמניה של עשרות אלפי אזרחים ישראליים, ביניהם גם ניצולי שואה. בית המשפט עיכב את ביצוע העונש בשבוע.

כחלק מהעונש, חייב בית המשפט את עו"ד פרי לשלם פיצויים בסכום כולל של 150 אלף שקל לעשרה מתלוננים.
השופט זכריה כספי כתב בגזר הדין החמור כי המעשים שביצע פרי בוצעו "לאורך שנים, חובקי עולם ובהיקף של מיליוני שקלים". הוא הדגיש כי פרי "הטעה, שיקר ורימה, עיוות והציג מצבי שווא" לא רק כלפי הקורבנות, אלא גם כלפי בית המשפט וועדת הכנסת.
כספי הוסיף כי אין ספק שהמניע של פרי היה הרצון להרוויח רווחים רבים ככל הניתן. מדובר בדבר לגיטימי, כל עוד הוא פועל ביושר, אולם בית המשפט קבע כי במקרה זה אין ספק שלא כך היה. השופט, אשר מתח ביקורת על ההתנהלות של עו"ד פרי לאורך הפרשה, התרשם כי עדי האופי שהעידו לטובתו לא התייחסו כלל לדרכי פעולתו.
השופט ציין עוד כי העובדה שלפני כשבוע הודיע פרי לבית המשפט כי בכוונתו להקים קרן שתשיב את הכספים שגנב, אם בית המשפט העליון לא יהפוך את הרשעתו, אינה מלמדת על חרטה כנה ורצון אמיתי לסייע לקורבנותיו. הוא הוסיף כי הפנסיה הממוצעת ששילמה ממשלת גרמניה לכל מבוטח היתה כ-1,250 מארק, אולם לקוחותיו של פרי קיבלו בפועל רק כ-270 מארק בממוצע. "הדבר מדבר בעד עצמו", אמר השופט.
"מדובר בעונש חמור וראוי, שמשקף את חומרת המעשים", אמרה התובעת במשפט, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, שייצגה את המדינה יחד עם עו"ד גלעד סוקולובר, ישראל מרקוביץ, ערן לוי-זקש וסטיב בוארון. "אנחנו שבעי רצון".
דבורה רייכרט, ניצולת שואה בת 82 שבעבר התלוננה נגד פרי במשטרה, אמרה שהיא לא שמחה על נפילתו, אך הוסיפה כי זה מגיע לו על הנזק הבריאותי ועל ההשפלה שגרם. "כל הכבוד לבית המשפט, יש צדק במדינה", אמרה. רייכרט סיפרה כי דירתה עוקלה עקב הסכסוך המשפטי עם פרי.
לקוחה
פרקליטו של פרי, עו"ד יעקב וויינרוט, אמר לאחר הדיון כי הקביעות של בית המשפט חמורות וכי בכוונתו לערער לבית המשפט העליון על ההכרעה ועל העונש.
פרי, הבעלים של "הארגון למימוש האמנה לביטחון סוציאלי", הורשע לפני ארבעה חודשים לאחר משפט שהתנהל במשך כשש שנים.
בהכרעת דין שמשתרעת על כ-200 עמודים הרשיע אותו בית המשפט בגנבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה, הדחה בחקירה ושיבוש מהלכי משפט. השופט כספי קבע כי במשך שנים הצליח פרי, באמצעות מצג שווא מתוחכם, לגנוב מלקוחותיו סכומי כסף עצומים.
פרי הקים את ה"ארגון" בתחילת שנות ה-80 של המאה שעברה, לאחר שבשנות ה-70 חתמו ישראל ומערב גרמניה על אמנה של ביטחון סוציאלי, שלפיה כל אזרח ישראלי יוכל לרכוש באופן רטרואקטיבי זכויות פנסיה סוציאלית בגרמניה. מי שהיה מעוניין לקבל רנטות מגרמניה היה צריך לשלם סכום חד-פעמי לביטוח הלאומי הגרמני.
פרי, שרשם לחברתו כ-20 אלף לקוחות, הבטיח להם כי ישיג עבורם את זכויות הפנסיה מגרמניה. בתמורה, גבה מהם פרי שכר טרחה גבוה מאוד והסתיר את העובדה שתנאי ההלוואות שהוצעו להם, המותירים בידיהם רק חלק קטן מהפנסיה, נקבעו על ידו וניתנו באמצעות חברות שבשליטתו.
הלקוחות סברו שאת גובה ההחזרים על ההלוואות קובעים גופים חיצוניים, ולא ידעו שלפרי ניגוד אינטרסים כלכלי עמם. "אפילו בחירת שם הארגון - שעלולה לגרום להם לחשוב שמדובר בגוף ממלכתי ואף ממשלתי - הייתה חלק מהונאה". "הפעיל מרמה שיטתית מתוחכמת ומתוכננת במשך שנים", כתב השופט כספי.
ישראל פרי, באמצעות עורך דינו, הד"ר יעקוב ויינרוט, הודיע לבית המשפט כי בכוונתו לערער על הכרעת הדין. לאחר הקראת הכרעת הדין אמר פרי: "הכרעת הדין הכתה אותי בתדהמה. ללא ספק עשיתי טעויות לאורך הדרך, אולם מעולם לא האמנתי כי הדרך בה נהגתי מהווה עבירה פלילית".
עורך הדין ויינרוט ציין כי "בראש ובראשונה, פסק הדין הוא פסק דין קשה ואין על כך חולק. יחד עם זאת, אני מאמין בכל לבי בסיכויי הערעור. עיקרי הערעור כבר כתובים ובכוונתנו להגישו לבית המשפט העליון בימים הקרובים". המשפטן, הפרופ' מרדכי קרמניצר, אשר הצטרף לצוות ההגנה כיועץ חיצוני הוסיף כי "פסק הדין בעניין הפנסיה הגרמנית לוקה בפגמים חמורים. עבירת הגנבה היא מעשה קסם משפטי".
