גולני - הכי מבוקשת אבל סובלת מנשירה
טירוני החטיבה נהנים מבסיס אימונים מפנק ומתנאים טובים משל חבריהם, אולם על פי נתוני צה"ל הנשירה בשלבים המוקדמים היא הגדולה ביותר – עשרה אחוז
זה מכבר נבחרה חטיבת גולני לנחשקת ביותר בצה"ל, ומרבית המתגייסים הקרביים מעוניינים להגיע אליה. אבל בכל מה שנוגע לשמירה על אותם חיילים במסגרת היחידה, משהו כנראה הולך לאיבוד. בשבוע שעבר נערך בזרוע היבשה דיון בשיתוף מפקדת קצין חי"ר וצנחנים ראשי, סביב רמת הנשירה של מועמדים לשירות הביטחון ששובצו בחטיבות החי"ר השונות.
לאחר מלחמת לבנון השנייה היתה נשירה גדולה במיוחד מחטיבות החי"ר, שבלטה מאוד בחטיבות הנח"ל (13.8% נשירה מכלל תקופת הטירונות והאימון המתקדם) ובחטיבת גולני (13.4%). בחטיבת כפיר, שנחשבת לחטיבה הצעירה בצה"ל, נרשמה נשירה של 11%.
בצה"ל ייחסו את העלייה הדרמטית במספר הנושרים לכמה גורמים, בראשם המלחמה, ובעקבות הדאגה הרבה דרשו ממפקדי חטיבות החי"ר וממפקדי בסיסי האימון החטיבתיים לשפר באופן קיצוני את הנתונים. לזכותם של המפקדים יאמר כי חל שיפור, אך מהנתונים שעלו בדיון בזרוע היבשה מתברר כי לא כולם הצליחו במשימה.

הנתון שהדהים את הקצינים בזרוע היבשה היה שייך לחטיבה מספר אחת בצה"ל, גולני, אליה מרבית בני הנוער רוצים להתגייס. "כולם רוצים גולני כי זה הכי פופולרי והם מופיעים הכי הרבה בתקשורת", מסביר קצין בזרוע היבשה. "מספרים לחבר'ה 'אני הולך לגולני', אבל כשמגיעים לבא"ח רואים שזה קשה, הדרך מפרכת ולא כמו שזה נראה בטלוויזיה, אז מרימים ידיים למרות תנאי הלוקסוס שיש להם בבסיס".
הקצין הוסיף כי "הדרך החוצה נראית להם ברורה ואז מתחילה הנשירה - גודל האכזבות כגודל הציפיות. מספר המתגייסים נמצא בירידה ולכן יש להיאבק על כל מועמד לתפקיד
אחת החטיבות שידעה לבצע מהפך משמעותי בנתונים היתה גבעתי, שירדה לאחוז הנשירה הנמוך ביותר בקרב חטיבות החי"ר, עם 3% מכלל אוכלוסיית המתגייסים לחטיבה הסגולה. גם חטיבת כפיר הצליחה להוריד את כמות הנושרים מ-11 ל-6% בלבד.
"יש לנו פרויקט שנקרא 'מלחמה על כל לוחם'", הסביר קצין בחטיבת כפיר את הירידה בנושרים. "זה מאבק תמידי בפיקודו של המח"ט אלוף-משנה איתי וירוב, שכולל שיחות עם החיילים, דאגה אמיתית לפרט, ביקורי בתים, טיפול מהיר בבעיות ומניעת ביורוקרטיה".

הוא המשיך ואמר כי "כל לוחם שמגיע לחטיבת כפיר צריך להבין שהוא הגיע למשפחה שמחבקת גם כשקשה, וגם אם בסוף הוחלט שהוא לא מתאים להיות לוחם הוא לא ייצא מהר מהחטיבה ויישאר בהבנה בתפקיד תומך לחימה".
גורם צבאי בפיקוד מרכז התייחס לנשירה של חטיבת הנח"ל ואמר כי "לפני מספר חודשים הגיע סגן-אלוף ניר ברקת כמפקד בא"ח חדש, שבעבודת נמלים עושה מאמץ רב להקטין את הנשירה והתוצאות נראות בשטח. כבר בחודשים האחרונים הוא שיפר את תנאי הרווחה של החיילים ודאג ברמה אינטימית לכל חייל עם בעיות. אבל מה לעשות שהתנאים בבא"ח נח"ל הם לא כמו בגולני ובחטיבת הצנחנים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "קיים ביקוש בקרב המתגייסים לחטיבות החי"ר, והמוטיבציה לשירות בהן גבוהה ועולה מדי גיוס. חטיבת גולני מובילה בהתנדבות אליה, ונותנת אשראי והזדמנות שווה לרבים מבני הנוער המתגייסים לשורותיה".
"מסלול ההכשרה בחטיבות החי"ר ארוך ורצוף אתגרים, המציב רף גבוה ולא מתפשר", הסבירו בדובר צה"ל. "במהלך המסלול יש המתקשים ועוברים למסלולים אחרים במערכי השדה, ובכך משמר צה"ל את פוטנציאל מתגייסיו. חטיבות החי"ר מלאות עד אפס מקום לגאוותנו, והמדיניות הצה"לית בהקשר זה תישמר".