חיסול המאבטחים: תביעת המיליונים
אביו של אחד המאבטחים שיחידת מגלן הרגה בטעות בשנת 2003 ביו"ש דורש 48 מיליון שקל פיצויים. הנתבעים: מפקדים בכירים ולוחמים

יהודה בן יוסף ז''ל צילום רפרודוקציה: פלאש90
התובע הוא עו"ד ברוך בן יוסף, אביו של אחד ההרוגים, יהודה בן יוסף ז"ל, שהיה אז חייל משוחרר מיחידת אגוז. ההרוג השני הוא יואב דורון ז"ל, קצין ביחידה שהיה בחופשה באותה עת. שניהם היו מאבטחים במאחז "גבעת האנטנה" בדרום הר חברון.
התחקירים וכתב התביעה חושפים שורה של מחדלים. כך, למשל, המפקדים הבכירים ידעו שהם נמצאים בשטח אבל לא עדכנו את הלוחמים. בנוסף, התצפית התבלבלה בין שתי גבעות סמוכות, ואמצעי מודיעין - מפות ועזרים נוספים - לא עודכנו.
התביעה, שהוגשה לפני כשבועיים לבית המשפט המחוזי בירושלים, עוסקת בכל המעורבים בתקרית, החל ממפקד אוגדת יהודה דאז, תת אלוף עמוס בן אברהם, דרך מפקד החטיבה דאז, אלוף משנה חגי מרדכי, טייס המסוק ועד לאחרון הלוחמים.
מחדליו של מפקד החטיבה
בתחקיר המבצעי החליט הרמטכ"ל דאז בוגי יעלון לבטל את מינויו של אלוף משנה מרדכי לתפקיד מח"ט הצנחנים, וכן לרשום בתיקו האישי הערה פיקודית. בנוסף החליט יעלון לרשום הערה פיקודית לתת אלוף בן אברהם ולמפקד מגלן, וכן להדיח את מפקד הפלוגה המבצעת.
עוד החליט הרמטכ"ל לרשום הערה פיקודית לכל קציני המטה החטיבתי המעורב, ביניהם סגן מפקד החטיבה
סגן אלוף קפלינסקי, קצין המודיעין וקצין המבצעים.
"נדמה כי ניתן לקבוע שהעובדה כי כל חיילי מגלן פעלו בגזרת המבצע מבלי שידעו על אודות קיומו של המאחז, הובילה לתוצאה הטראגית של המבצע", כתב אז הפרקליט הצבאי הראשי, תת אלוף אביחי מנדלבליט, בתחקיר שערך. "אשר על כן, ניתן לקבוע כי מחדליו של מפקד החטיבה גרמו לתוצאה הקטלנית".
"עשו הכל על מנת להתחמק מהאחריות"
בסופו של המסמך, בן למעלה מ-100 עמודים, קבע הפרקליט הצבאי הראשי, חרף אמירותיו הקשות, כי "לאחר בחינת מכלול נסיבות האירוע סברתי כי אין מקום להורות על העמדתו של אלוף משנה מרדכי לדין פלילי, אלא כי הסנקציה הפיקודית היא המתאימה בעניינו".

יואב דורון ז''ל צילום רפרודוקציה: פלאש90
למעריב אמר בן יוסף: "חמש שנים ציפינו שמערכת אכיפת החוק תעשה צדק. כעת לא נותרה לנו ברירה אלא ללכת בדרך זו ולנהל את חקירת האירוע כמו שצריך ".