ועדת דורנר הקציבה 20 יום, הניצולים לא ראו שקל
תמו 20 הימים שוועדת החקירה הממלכתית לנושא הסיוע לניצולי השואה הקציבה לממשלה ליישום ההמלצות, אך מעקב רדיו 99FM ו-nrg מעריב מגלה כי המסקנות עדיין לא אומצו. "הממשלה הקימה ועדת חקירה ועליה לכבד את ההמלצות", אומרת דורנר
בשיחה עם nrg מעריב הסבירה דורנר כי "הדוח מורכב מכמה חלקים, שזה עניין מערכתי. אחד החלקים הוא פשוט - צריך רק לחתום על צו ולתקן את החוק, ככה שזה ייצא פחות כסף". היא הוסיפה כי "מי שיכול לעשות מעשה זה שר האוצר, יש לו הסמכות ודי שהוא יחתום על צו, אבל זה לא קרה. אני מקווה שאם היום ההמלצה לא תוגשם כפי שניתנה, אז לפחות שתוגשם בקרוב". עוד הוסיפה דורנר כי במדינה דמוקרטית יש דעת קהל, ועובדה זו יכולה להשפיע על יישום ההמלצות.
בתוכנית המשמר האזרחי ברדיו 99FM, שעוקבת יחד עם nrg מעריב אחר יישום דוח דורנר, אמרה השופטת בדימוס שהיא לא התייאשה וציינה כי להערכתה, הקצבת 20 יום ליישום ההמלצות היה "מאמץ נכון משום שחשבנו שאחרת יהיה דוח אבל לא יהיו ניצולים". לדבריה, "אנשים מבוגרים זקוקים לכסף שמגיע להם, גם מוסרית וגם משפטית".
בהמשך התייחסה דורנר למסמך שקיבלה ממנכ"ל משרד הגמלאים, אבי ביצור. "ביצור תומך בקבלת ההמלצות", אמרה. עם זאת, הוסיפה כי כדי ליישם את המלצות הדוח, על שר האוצר רוני בר-און לפעול לשם כך. "אני חושבת שהוא יכול לעשות זאת כי מדובר, בסופו של דבר, בבעיה משפטית, בחוב, ולכן זה לא עניין של הליכים מחוץ למצב החוקי".
עוד הוסיפה דורנר כי "בזמנו הייתה פנייה לבית המשפט העליון, והוגש בג"ץ יזום שלא קוים. זאת משום שהעלו את הפנייה מבלי להשוות את התשלומים לניצולים בישראל לתגמולים הגרמניים. בינתיים בשל שינויים שחלו, הכסף התמסמס, ויותר מזאת הפער גדל".
גם השר לענייני גמלאים, רפי איתן, התייחס לסוגיה ואמר כי "מי ייתן ויהיה רצון שבחתימה שלי, ניצולי השואה יקבלו את הכסף שדוח דורנר התחייב לו". לדבריו, "אנחנו לחצנו על משרד האוצר כבר ב-2006 וב-2007 לשפות את 50 אלף הניצולים שמקבלים את הגמלה של משרד האוצר, ולהעלות אותה בספרה של 600 שקל לאיש". עוד הוסיף שר הגמלאים כי "היום ביקשנו מהאוצר מעבר למה שכתוב בדוח המנכ"ל. אמרנו: 'רבותי, יש בתוך ה-50 אלף 7,000 נזקקים. לאלה אני רוצה לתת את הכסף מיד'".
לפני כשלושה שבועות מתחו חברי הוועדה, בראשותה של השופטת בדימוס דליה דורנר, ביקורת נוקבתעל הזנחת ניצולי השואה מצד המדינה לאורך השנים, כארבעה חודשים לאחר שפתחה הוועדה את דיוניה. "ממשלות ישראל לדורותיהן לא טיפלו בניצולי השואה", קראה השופטת דורנר והורתה למדינה להעניק לניצולים החיים בישראל סיוע כספי בסך 75% מהרנטה המשולמת על ידי גרמניה.
הוועדה הציגה את מסקנותיה בפני יו"ר ועדת ביקורת המדינה בכנסת, ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל). "בשנת 1996 בית המשפט העליון הורה למדינה להעלות את התגמולים לניצולי השואה ב-25%, אבל תוך זמן די קצר הסכום הזה התמסמס והפער גדל", הבהירה
המדינה טענה מנגד כי הייתה הצדקה להפרש בין הרנטה הגרמנית לבין הסכום שהיא שילמה לניצולי השואה. היא נימקה זאת בטיעון המתייחס לתקופת ההתיישנות לתביעות שהוגשו בפני הרשויות הגרמניות, עד תקופת ההתיישנות לפי החוק הגרמני. ועדת דורנר קבעה כי "טענה זו אינה נכונה, לא מבחינה משפטית ולא מבחינה מוסרית".
- אחרי 51 שנה: אווה שץ קיבלה את הכסף
- באוצר שינו הגזירה, הקצבאות ישולמו בזמן
- איתן: אפעל לזירוז יישום דוח דורנר

- כסף לניצולים – רק אחרי אישור השרים
- בגרמניה הניצולים חיים הרבה יותר טוב
- דורנר: להפעיל לחץ כדי שהדוח ייושם
- הזמן אוזל – הממשלה מינתה יועץ מיוחד
- צו השעה: להילחם למען ניצולי השואה
- יו"ר החברה להשבת כספים מכה על חטא
- לתיקון האפליה נחוצה רק חתימת שר האוצר
- אורלב: נעשה הכל ליישום דוח דורנר