מה זאת אהבה?
כשיוני מחליט להיות ברסלבר, הוא מפתח רגשות אהבה חמים כלפי בורא עולם, אבל מצטנן במקביל כלפי אשתו. הסרט "חאלקה" של הרב ורדי ואביגיל שפרבר ממחיש את מה שקורה למי שחוזר לאלוהים ומאבד אותו. רייכנר רגשני

זו רוח שמביאה עמה חידושים חיוביים, ונותנת מענה לחסכים רבים בעבודת ה' של הסרוגים, אבל כמו בכל מגמה רוחנית, גם בה יש לא מעט חולאים.
חלאק'ה, סרטם החדש של הרב מרדכי ורדי (תסריט) ואביגיל שפרבר (בימוי), מביא למסך את הצדדים הפחות פוטוגניים של תופעת הברסלביות.
הסרט המצוין, מלווה את יוני ויעל, בני זוג דתיים בדרך לטקס החאלקה (גזיזת השיער) של בנם בן השלוש במירון.
יוני (אוהד קנולר, שמככב כדוס גם ב'סרוגים'), הוא בוגר ישיבה תיכונית שהסיר את הכיפה בצבא ולאחר מכן התחזק והפך לחסיד ברסלב כולל כל הציוד – פאות ארוכות, כיפת צמר עבה, סטיקרים של נחמנים וקלטות של עדי רן.
יעל אשתו (חני פירסטנברג), הכירה אותו כדתל"ש והתנתה את חתונתם בחזרתו לדת, אבל היא ממש לא מרוצה מהכיוון הרוחני בו בחר, ולגמרי לא מתחברת ל'שיגעונות' החדשים שלו.
יוני כופה על יעל את החלאקה של בנם יפתח בל"ג בעומר, ואת הנסיעה הארוכה למירון, שמתחילה כבר בארבע לפנות בוקר. לאורך כל הדרך נוצרים עימותים בין בני הזוג שמגיעים עד כדי פיצוץ של ממש, סמוך ליעד.
קשה להישאר אדיש לדמותו של יוני שלא מתכחש לעובדה שהוא אדם טוטאלי, ושהוא מצפה שאשתו תהיה שותפה מלאה שלו בדרך בה בחר. "אני חייב שתהיי חלק מזה", הוא אומר לה, ולא מסכים להתפשר או להיענות לאף אחת מבקשותיה.
יוני מתכנן את מסלול הנסיעה ואת התחנות בדרך בניגוד לרצונה של יעל, הוא לא מסכים להשמיע ברכב את המוזיקה שהיא אוהבת, והוא מטביל בכוח את בנם במעיין מים קרים בניגוד לרצונה.
אחד הרגעים המקוממים בסרט, אך באותה מידה גם המרגשים ביותר, הוא סצנת ההתבודדות של יוני בו הוא מדבר עם בוראו, המכונה בפיו אבאל'ה, או טאטה, כמיטב המסורת הברסלבית.
יוני טוען בשיחתו עם ריבונו ש"אשתו מושכת אותו למטה". "היא לא מבינה כמה אני אוהב אותך", הוא אומר בכאב, ומבקש להציל את בנו יפתח מידיה.
ברגע הזה של הסרט נזכרתי במאמרו של הראי"ה קוק על מגילת שיר השירים בו הוא מדבר על אהבת איש ואשתו כקומה בתוך מגדל עצום של אהבה
הרב קוק אומר על אהבתו של רבי עקיבא לרחל אשתו שהיא הייתה חלק ממכלול של אהבה לאומית ואלוקית, "והיו לו האהבה הטהורה הטבעית, והאהבה הלאומית הנאורה, והאהבה האלוקית הקדושה ומלאה הוד, ערוכות במערכה כמגדל דוד בנוי לתלפיות".
אצל יוני, חסיד הברסלב, יש כל הזמן התנגשות בין אהבת האל לאהבת אשתו. במאבק הזה הוא דורש במפגיע מאשתו לוותר. יוני לא מבין שמי שמזלזל כך באשתו ומתעלם מצרכיה, משהו פגום גם בעבודת ה' שלו.
כשיוני מדבר עם בוראו כולו שופע רוך, אהבה וחיוכים. כשהוא מדבר עם יעל אשתו, הוא מאבד את הרגישות. הוא מתרכך מעט רק כשהוא צריך להשיג משהו מאשתו וגם ההתרככות הזאת מותנית בכך שתיעתר לבקשתו.
חסיד אמיתי לא יכול להתנהל בכפילות כזו. סביר להניח שגם ר' נחמן לא היה מקבל פיצול אישיות כזה. במקביל להתחזקות במערכת יחסיו עם בוראו, מה שיוני צריך, ודחוף, הוא התחזקות בזוגיות.