פיצוץ המפעל בפ"ת: אסון ידוע מראש
תשע התראות, מאות מסמכים, שלושה זימונים לשימוע – דבר לא מנע את הפיצוץ במפעל אלברו בפתח תקווה שהביא למותם של שני בני אדם. המשרד להגנת הסביבה מאשים הפעם את מערכת החוק שלא נותנת לו יד חופשית לפעול נגד מפעלים בהם יש, לכאורה, מפגעי ריח וזיהום אוויר

פיצוץ במפעל אלברו בפתח תקווה. מאות מסמכים והתראות צילום: אלי דסה
על פי דוח הביניים שפורסם היום (ה'), המשרד להגנת הסביבה ידע והתריע על תקלות טכניות במפעל כבר מ-2001, ודרש לטפל בהן. לדברי אנשי המשרד, כתוצאה מחוסר סמכות חוקית לסגור את המפעל נהרגו שני אנשים חפים מפשע. בימים אלו המשרד מכין כתב אישום כנגד המפעל ובינתיים, המפעל הפסיק את כלל פעולותיו עם חומרים מסוכנים.
על פי הדוח, פעולות שנקט המשרד כנגד המפעל לפני האירוע- שלושה זימונים לשימוע, 108 מסמכים הנוגעים למפעל, בהם כ- 43 דוחות לאחר סיור, 40 תכתובות, תשע התראות – לא עזרו. רק כעת, לאחר האירוע, המשרד להגנת הסביבה יכול לעשות צעדים משמעותיים כדי להפסיק פעילות של מפעל שמהווה מפגע סביבתי.
עוד עולה מהדוח כי המפעל המאחסן חומרים מסוכנים, קרוב לודאי גרס מיכלי אירוסול המיועדים להשמדה, במגרסה שלא יועדה למטרה זו, מבלי שרוקנו קודם לכן מהחומר הדליק המצוי בהם. כמו כן מעריכים אנשי המשרד שבעת הגריסה השתחררו גזים לתוך חלל סגור והחיכוך בין המתכות והאדים גרם לפיצוץ ושריפה אשר התפשטה לאתרים נוספים במפעל.
"החוק במדינת ישראל הולך לכיוון האזרח וחובת ההוכחה תמיד עלינו, ויש בעיה קשה עם הוכחה של דברים כמו מפגעי ריח וזיהום אוויר. אנחנו צריכים להאבק על מנת שיהיו לנו את הכלים", אמר גדעון עזרא, השר להגנת הסביבה. לדבריו, את המפעל הזה היה צריך לסגור לפני שנתיים, אבל החוק לא מאפשר זאת. עזרא אשר בדרך כלל מסביר כי אין באפשרותו לטפל במפגעים סביבתיים בשל כוח אדם מצומצם ותקציב מוגבל האשים הפעם את מערכת המשפט בחוסר האונים של המשרד מול מפעל שהתגלו בו עבירות טכניות.
"עבירות טכניות מהסוג שהתגלה במפעל אינן מאפשרות לסגור את המפעל וקשה לגבש מהן תיק משפטי. זאת, משום שברשלנות מסוג זה לא נמצא עדיין זיהום סביבתי או סיכון ממשי לחיי אדם והגשת תביעה כנגד המפעל יכולה להתפרש על ידי בתי המשפט כתביעה קנטרנית", אמר ברוך ובר, מנהל מחוז תל אביב במשרד להגנת הסביבה ויו"ר ועדת הבדיקה של האירוע.
לדברי ובר, הוועדה ממליצה להקנות מקורות סמכות ולפיה גורם בכיר במשרד להגנת הסביבה יהיה מוסמך להורות שלא לחדש היתר רעלים למפעל במקרים בהם ישנה שורה ארוכה של עבירות טכניות, גם אם מדובר בעבירות טכניות קלות. זאת, בעסקים בעלי דרגת סיכון גבוה או העושים שימוש אינטנסיבי בחומרים מסוכנים.
המפעל: שטות גמורה
בחברת אלברו פוסלים את ממצאי הדוח וטוענים כי "המשרד להגנת הסביבה הוא משרד שפועל במחשכים, ומארגן מסיבות עיתונאים במעמד צד אחד, מבלי לאפשר לצד השני להגיב לדברים". לדברי חגי בן שושן, היועץ המשפטי של המפעל, המפעל הגיש תגובה מפורטת לועדה- תגובה שהמשרד להגנת הסביבה בחר להסתיר מהציבור.
לגבי ממצאי הדוח עצמם, אומר שושן ש"בזמן הפיצוץ לא היה במפעל שום
דליפה של אירוסילים. עד היום הסיבה לפיצוץ לא ידועה. לא הועדה, לא כיבוי האש, לא עיריית פתח תקווה ולא המשרד להגנת הסביבה, מוכנים לחשוף בפנינו את דוח הכיבוי".
בן שושן הוסיף גם ש"המשרד להגנת הסביבה הילל את עצמו בתדריך העיתונאים על הטיפול בארוע שלא בצדק. המשרד להגנת הסביבה הוא גוף עקר שבזמן אמת אינו מסוגל לקבל אחריות ולציבור יש סיבה לדאוג".