חורבן הבית: כך הפכה האגדה של זק"א לכותרת ראשית בידיעות

הגופות שהיו "עטופות בטלית" לא היו עטופות בטלית, אבל כשניזונים מאנשי זק"א, גם סיפורים שגויים יכולים לככב בשער העיתון. כך זה נראה כששליח ידיעות אחרונות מדווח מתוך "הריסות בית חב"ד" בלי להיות בתוכו בשעות הסמוכות לפריצה: תמונות קרב מהודו. ידיעות בתגובה: "הטענות אינן נכונות"

ערן סויסה | 30/11/2008 13:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"דיווח מיוחד" מופיע הבוקר בכותרת הראשית של ידיעות אחרונות. בועז ארד, שליח ידיעות אחרונות למומבאי, מדווח מבית חב"ד ההרוס. "כאשר מתפזר ערפל הקרב נראה בית חב"ד כמו אחרי רעידת אדמה", כותב ארד, "הקירות מפוררים, בבית חושך מוחלט והחיפושים מתנהלים בזהירות. על המיטה מוטלות גופותיהן של שתי נשים, מכוסות בטליתות. אולי הרב הספיק לכסות אותן לפני שנרצח".
 
שער ידיעות אחרונות, 30.11.2008
שער ידיעות אחרונות, 30.11.2008 סריקה מהעיתון

מי שימשיך וידפדף לעמוד 2 ימצא דיווח נרחב. כאן הדברים נחרצים הרבה יותר: "הרב כיסה את חבריו בטלית וחוסל", קובעת הכותרת.

אולם גורמי החילוץ וההצלה שהיו הראשונים להיכנס אל בית חב"ד ההרוס, דקות אחרי שמבצע הקומנדו ההודי הגיע לסיומו, יודעים לצייר תמונה שונה לגמרי: שליח ידיעות במומבאי, בועז ארד, מיהר אמנם לדווח על ההרס בבית חב"ד "מיד כשהתפזר ערפל הקרב", אבל כלל לא היה שם באותן שעות גורליות. הגופות, יודע לספר כל מי שהיה בתוך הבית, לא היו עטופות בטלית.

לאגדת הטלית אחראים אנשי זק"א. את האגדה הזו שמע כנראה כתב ידיעות אחרונות: היא הפכה לכותרת ראשית.
המצלמה מושבתת

נספח צה"ל וקב"ט הקונסוליה היו במשלחת הראשונה שנכנסה לתוך בית חב"ד, יחד עם שני עיתונאים: שליח "הארץ" אנשיל פפר ושליח "מעריב" נדב איל. ארד לא היה ביניהם.

 

הקרדיט השגוי לבועז ארד ב ynet
הקרדיט השגוי לבועז ארד ב ynet צילום מסך
גורמים במשלחת הישראלית יודעים לספר שראו את שליח ידיעות ממתין לאורך כל השבת מחוץ לבית חב"ד, יחד עם עיתונאי ישראלי נוסף. ארד, שיצא להודו
חמוש במצלמה מקצועית, לא הפעיל אותה בסוף השבוע העקוב מדם בהודו: התמונות שמפרסם ידיעות אחרונות מתוך הבית הן תמונות שצילמו אנשי זק"א.

הקרדיט השגוי

לאחר פרסום תמונות ראשונות מתוך הבית במהדורות החדשות של מוצאי שבת, מיהרו באתר האינטרנט של ידיעות, YNET, להעלות לאוויר "תיעוד מיוחד": צילומים מתוך בית חב"ד. את התמונות, כך קובע האתר, צילם "בעז ארד, שליח ידיעות" (ראה צילום מסך 1). רק כעבור שעה נאלצו העורכים המהירים בYNET לשנות את הכיתוב, ולהעניק את הקרדיט למי שבאמת היה בתוך הבית: אילן גור אריה, איש זק"א (ראה צילום מסך 2).

תיקון קרדיט הצלם ב ynet
תיקון קרדיט הצלם ב ynet צילום מסך

האיור המוטעה

למרות שגורמי החילוץ וההצלה יודעים כי אף אחת מהגופות בבית לא הייתה מכוסה בטלית, הכותרת הראשית של ידיעות קובעת זאת בנחרצות. אולם חוסר התיאום בין עמודי העיתון מגלים עד כמה קשה לדייק בדיווח כשאתה לא נמצא ממש בזירה: מי שיגדיל וידפדף לעמוד 5 ימצא תרשים של בית חב"ד, בו מתואר היכן בדיוק נמצא כל אחד מקורבנות הפיגוע בבית: "שתי בנות ערובה נמצאו כפותות בקומה 4", קובע האיור. הרב הולצברג, עפ"י אותו איור, נמצא מת במשרדו שבקומה השנייה. שני עמודים קודם קובעת הכותרת כי הרב "כיסה את חבריו בטלית וחוסל". האם הספיק הרב הולצברג לרדת במדרגות שתי קומות לאחר שחוסל? לידיעות אחרונות פתרונים.

מידיעות אחרונות נמסר בתגובה: "הטענות אינן נכונות, אך העיסוק בהן מיותר ממילא הואיל והן מתפרסמות אצל מי שקבע בכותרת ביום חמישי שעבר שכל הישראלים במומבאי בסדר, ולמחרת יום שישי כבר העריך שיש עשרות הרוגים ישראלים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דו''ח המבקר

המדור שמשגיח על התקשורת. הפלופים הגדולים, הטעויות מביכות, הפרטים לא נכונים וההתנצלויות שאחרי

לכל הכתבות של דו''ח המבקר

עוד ב''דו''ח המבקר''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים