פירות יבשים: טעים ולא בריא
גם אתם חשבתם שפירות יבשים הם מזון בריא? במהלך הייבוש הם מטופלים בשלל כימיקלים, ועוברים כמה תהליכים שמצדיקים יחס ספקני. לא עוצר בירוק, חלק ג'
- לא עוצר בירוק, חלק א': זו לא המלחמה שלנו
- לא עוצר בירוק, חלק ב': מלחמה כימית

דוכן פירות יבשים בשוק מחנה יהודה צילום: פלאש 90
פירות, בהכללה, הם מזון בריא, אבל במהלך הייבוש הם מטופלים בשלל כימיקלים, ועוברים כמה תהליכים שמצדיקים יחס ספקני. שלא לדבר על כך שחלק מהפירות המיובשים מצופים בשכבה עבה של סוכר לבן (ד"ש מהאננס והפפאיה), שהופכת אותם לממתקים עתירי קלוריות במסווה של מזון בריאות.
כדי לזרז את תהליכי הייבוש ולהעניק לפרי המיובש חיי מדף כמעט אינסופיים, משתמשים בנגזרות שונות של סולפיט, בראשן דו תחמוצת הגופרית(220-E), חומר שעלול לגרום בעיות לבעלי נטייה אסתמטית ורגישות נשימתית. שימוש אגרסיבי במיוחד בסולפיטים ובמשמרים אחרים נעשה בתהליך הייבוש של פירות שיש עניין להדגיש את צבעם הבהיר, האטרקטיבי, כמו צימוקים מזנים זהובים או משמשים. משמשים מיובשים רגילים צבועים לרוב בגוון כמעט זרחני; לעמיתיהם האורגניים יש צבע כהה, לא מאוד מצודד, שנדרש זמן להתרגל אליו. הטעם דווקא משובח.
פירות אורגניים גדלים ללא שימוש בדשנים ובחומרי הדברה, וגם במהלך ייבושם
אסור להשתמש בכימיקלים: הם מיובשים על גבי יריעות שחורות בשמש, או באמצעות מאווררי ענק המפיקים אוויר חם. בחנויות האורגניות אפשר להשיג מגוון רחב של פירות מיובשים, בדרך כלל מצוינים.
למרבה הצער האקולוגי, רובם מיובאים (כמו גם הפירות היבשים הקונבנציונליים): הצימוקים מארצות הברית, הבננות מתאילנד, התאנים מטורקיה. ועדיין, אפשר להרכיב צלחת לחג שתתבסס על פירות יבשים אורגניים ומקומיים. במרכזה יופיעו שלל זני התמרים המשובחים הגדלים בארץ (בעיקר בשדה אליהו), צימוקים ושקדים (מנאות סמדר שבדרום). אם תצליחו לשים יד על רצועות הלדר-משזיף או משמש-שמייצרים בכמויות מוגבלות בנאות סמדר, באמת יהיה לכם חג שמח.
ושני טיפים חשובים לקינוח: רוב הפירות היבשים, האגוזים והשקדים שנמכרים בחנויות האורגניות בתפזורת-אינם אורגניים; האורגניים מגיעים באריזה. ואחרי שפותחים את האריזה, כדאי לשמור את הפירות היבשים האורגניים במקרר. ככה זה כשאין חומרים משמרים.