קלינטק במיתון: פיתוח איטי לצד תקווה להפוך למנוע הצמיחה

גם בתחום תעשיית הקלינטק טרף המשבר הפיננסי העולמי את הקלפים. לאחר תקופה של גידול מתמיד בהשקעות, פיתוח האנרגיות החלופיות בישראל ניצב בפני איום. אבל דווקא בתחום זה יש נקודת אחיזה: בעיית ההתחממות הגלובלית חמורה בהרבה מהמשבר

עינת לוי | 1/2/2009 16:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה לא שרבים מחברי תעשיית ההיי-טק הפכו בשנים האחרונות לשוחרי הסביבה, הם פשוט ידעו לזהות את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בתחום האנרגיות הסביבתיות הנקרא גם "קלינטק". בשנים האחרונות דיווחו יזמים רבים על דלתות שנפתחות בקלות, עליות חדות בהשקעות וביקוש גובר לפיתוח חלופות למשאבי אנרגיה מתכלים. אלא שהיום, עקב המפולת של שווקים פיננסיים ברחבי העולם, קיים חשש לגבי חזון הפיתוח של תעשייה זו.
פיתוח טכנולוגיה סולארית בבית שמש. תהליכי פיתוח הם ארוכים
פיתוח טכנולוגיה סולארית בבית שמש. תהליכי פיתוח הם ארוכים צילום: פלאש 90


"המיתון מביא להאטה בכל התחומים וגם תעשיית הקלינטק אינה מחוסנת בפני המשבר", מסביר ג'ק לוי, שותף בקרן איזראל קלינטק. "דווקא בתחום הסטארט-אפים המצב עשוי להיות פחות טראומטי כי ניתן להאט את שלבי הצמיחה והפיתוח בהתאם למצב. אם הפיתוח בשלבים מתקדמים, המצב בעייתי יותר. מצד שני המיתון רק מדגיש את הצורך הגובר בחיסכון ובהתייעלות ולכן מקומו של הקלינטק עדיין טוב באופן יחסי".

עד הרבעון הראשון של שנת 2008 עדיין דווח על צמיחה עקבית בכל תחומי הקלינטק בישראל. צמיחה זו התאפשרה תודות לשילוב של עלייה במחירי הנפט, חוסר היכולת הגובר לספק ביקושי חשמל, העלייה המתמדת ברמת החיים והמודעות הגוברת לבעיית ההתחממות הגלובלית.

המשבר הכלכלי אמנם נוגע בכל, אך הסיבות שהביאו להאצת החיפוש אחר אנרגיות חלופיות לא נעלמו, ועל זה תולה תעשיית הקלינטק את יהבה: "יש גם קרן אור בכל הסופה הזו, המגמות שהביאו את הקלינטק עדיין קיימות", מסביר לוי, "העולם מבין שלא רק המחיר קובע והיום יש דרישה לתלות הרבה יותר נמוכה בנפט. בנוסף, אין שינוי לגבי האיום של אפקט החממה, מיום ליום הדאגה עבור בעיה זו רק גוברת".


מחכים לתמיכה ממשלתית

כיום פועלות בישראל כ-334 חברות בתחום הטכנולוגיות הסביבתיות. 105 מהחברות האלה עוסקות בתחום האנרגיה, 77 עוסקות במים, והשאר עוסקות בטכנולוגיות חקלאיות, פיתוח חומרים מתקדמים (חסכוניים בחומרי גלם ולא רעילים), טיפול בפסולת רעילה, מחזור, מניעת זיהום ועוד. רוב פעילות חברות הקלינטק מופנית לייצוא, וכיום היקף הייצוא מוערך (על ידי המשרד להגנת הסביבה) כיותר ממיליארד דולר בשנה.

"חשוב שכמו בארצות הברית, נראה גם כאן תוכנית כלכלית רחבה מטעם הממשלה. לישראל יש מקום מצוין בשוק הגלובלי בתחום זה וחשוב לשמור

על היתרון ועל המומנטום. יהיה עצוב מאוד אם ב-2009 יהיו פחות חברות קלינטק. תהליכי הפיתוח הם ארוכים מאוד וחבל אם כל זה ילך לאיבוד", אומר לוי.

טענה שנשמעת לא מעט בימים אלה היא שדווקא שוק העסקים הירוקים הוא שיכול להוציא אותנו מהמיתון, מאחר שיש לו פוטנציאל לייצר אלפי מקומות עבודה חדשים. לוי לעומת זאת נזהר בהצהרות: "לא הייתי אומר שהקלינטק יכול למנוע מיתון. ללא ספק המשבר הוא בלתי נמנע והוא קורה, אבל בטווח הארוך הקלינטק בהחלט יביא לחיסכון משמעותי, ליעילות וליצירת המון מקומות עבודה חדשים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים