גגות בהירים מצמקים את צריכת האנרגיה
מחקר חדש של אוניברסיטת ברקלי מוכיח שצביעת גגות בגוון בהיר מפחיתה דרמטית את צריכת האנרגיה לקירור על ידי הדיירים. מי מסייד? לא עוצר בירוק, חלק ג'
- לא עוצר בירוק, חלק א': גיז'ס איזה סירחון
- לא עוצר בירוק, חלק ב': שיעשן עם הזקן
הישראלים נפגשו עם אנשי רשות האנרגיה של קליפורניה, שהציגו בפניהם את התנ"ך האנרגטי החדש שלהם: מחקר עדכני שנערך באוניברסיטת ברקלי. במרכז המחקר עניין לכאורה קטן, שהשלכותיו גדולות: הצבע של גג הבניין.
כולם יודעים שצבע שחור בולע חום, ולבן בדיוק להפך, רק שרובנו לא מקשרים בין צבע הגג לטמפרטורה בקומות שמתחתיו. המחקר שנערך בברקלי מוכיח שצביעת גגות בגוון בהיר (אפשר להתפשר על צהוב) מפחיתה דרמטית את צריכת האנרגיה לקירור על ידי הדיירים. 10 מ"ר גג בהיר חוסכים פליטה של טון פחמן דו-חמצני בשנה. על פי תחשיבי החוקרים, צביעה של כל גגות העולם בלבן היתה חוסכת מדי שנה פליטה של 44 מיליארד טון גזי חממה. הוצאות האנרגיה של המשק האמריקאי לבדו היו מתכווצות בארבעה מיליארד דולר.
המומחים אומרים שהגגות הכהים-יחד עם כבישי האספלט
וריבוי המכוניות-הופכים את הערים למה שמכונה "איי חום": אזורים שבהם הטמפרטורה הממוצעת גבוהה בשתיים עד ארבע מעלות לעומת פריפריות כפריות. לתושבי איי יוון, שמצווים לצבוע מדי קיץ את בתיהם בלבן בוהק, יש כנראה - לצד המסורת התיירותית - גם אינסטינקט סביבתי בריא.
יעל פארן, מנכ"לית פורום האנרגיה, מספרת שעלתה על בניין גבוה בקליפורניה והתבוננה מסביב: רוב הגגות שראתה היו חומים. עשיתי דבר דומה בתל אביב: רוב הגגות שהשתרעו למרגלותיי הצטיינו בגוון אפור-שחור. חלקם זופתו לקראת החורף, אבל ספק אם מישהו יטרח להלבין אותם בפרוס הקיץ. לקראת הגשמים הקלושים אנחנו מתכוננים במרץ, מול שמש הקיץ הקופחת אנחנו מסתפקים בהדלקת מזגן.
כשעליתי להציץ בגג הבניין שלי, קידם את פניי משטח אפרורי. הנה משהו לשוחח עליו עם ועד הבית לקראת פסח.