שדה במקום שדה: נחיתת אונס בעמק יזרעאל

בממשלה מתעקשים שההחלטה שהתקבלה בשבוע שעבר למקם את נמל התעופה הבינלאומי החדש בעמק יזרעאל, נועדה לסייע לאזור ולהזרים לשם עוד מקומות עבודה ותיירים. אבל בקרב תושבי העמק היא כבר יוצרת בהלה של ממש. הם רואים מול העיניים בעיקר את הרעש שיפר את השלווה והירוק שייקבר בתוך ים הבטון, ומאיימים לצאת למלחמה

אחיקם משה דוד ויונתן הללי | 9/2/2009 10:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שלל כלניות, המשתלבות לחיזיון מרהיב ביופיו עם שדות ירוקים ועצי האקליפטוסים, מקבל את פני הבאים לשדות הסמוכים למנחת מגידו, הצמוד לעפולה. אבל את כל הטבע הנדיר יחליף בקרוב רעש מנועי הענק של מטוסים ומפלצות בטון.
"שדה תעופה כזה ישמיד שדות חקלאיים בהיקף של אלפי דונמים". מנחת מגידו בגרסתו הנוכחית צילום: יגאל לוי


למטאמורפוזה הזו אחראי שר התחבורה, שאול מופז, שהחליט להקים בעמק יזרעאל את שדה התעופה הבינלאומי השני של ישראל, שיתמקד בטיסות קרובות. המנחת, המשמש בעיקר למטוסי ריסוס ודאונים, נמצא במוקד סערה המתחוללת בעמק בימים אלה. החשש שבשמי העמק הירוק והפסטורלי ירחפו "מפלצות עם כנפיים", כפי שמכנים אותם כאן, הוציאה רבים מהתושבים משלוותם ואיחדה אותם לקראת מאבק חסר פשרות בפרויקט העתידי.

ניצני התוכנית התחילו בספטמבר 2007, עת מינה מופז ועדה ציבורית לבחינת תוכנית אב לשדות התעופה בישראל, שבראשה עמד מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף במיל' הרצל בודינגר. הוועדה התבקשה לגבש תוכנית והמלצות למדיניות פיתוח שדות התעופה ל-50 השנים הבאות. לאחרונה הוגש הדוח המסכם, הכולל בין היתר בחינה של הקמת שדה תעופה בינלאומי אזורי בצפון הארץ, שהציג את חיפה ומגידו כאתרים הולמים. משרד התחבורה החליט להעדיף את פיתוח נמל חיפה על פני הקמת שדה התעופה בעיר, והפור נפל על מגידו, לא מעט בעידודו של ראש עיריית חיפה יונה יהב, שיש הרואים בו את האשם במהלך וגם המרוויח העיקרי ממנו, שגם דורש כי הנמל ייקרא "נמל התעופה הבינלאומי חיפה".

יהב דוחה את כל ההאשמות. "ראש מועצת עמק יזרעאל איתן ברושי ביקש שאחבור אליו כדי שנפעל יחד להקמת נמל התעופה במגידו ולא בחיפה", אומר יהב, "הוא גרס שהקמת שדה תעופה תשמש כמנוף ענקי לפיתוח חיפה והצפון, בייחוד בנושאי תיירות. בסוף הותיר לי מופז את הברירה בין נמל ימי לנמל תעופה. התניתי את הוויתור בכך שהדרכים לנמל התעופה במגידו תורחבנה ותתאמנה לנסיעה מהירה לחיפה, שלא תעלה על 20 דקות. בנוסף, דרשתי ששמו של נמל התעופה יכלול את השם חיפה. גם שדה התעופה בלוד נקרא שדה התעופה על שם העיר הגדולה שלידו, תל אביב. לאור העובדה שעיריית חיפה הייתה חוד החנית בתהליך קבלת ההחלטות ופיתוחו של הנמל הימי, נקבע במפורש כי שני הפרויקטים אינם ניתנים להקמה בסמוך זה לזה מסיבות שונות. כל המועצות האזוריות תומכות במהלך, למעט מגידו".
קץ הפסטורליה?

כרגע אין נתונים טכניים לגבי גודל השדה הצפוי, שכן רק עתה מתחילים לעבוד על התוכניות. ההערכה היא כי הוא יעסיק ישירות כרבע מכמות העובדים בנתב"ג, כלומר אלף-מספר שאינו כולל את העובדים החיצוניים. בכל מקרה, הקמתו תארך כמה שנים, בשל ההתנגדויות השונות בוועדות ובבתי המשפט.

למרות חוסר הבהירות לגבי טיבו המדויק, בדבר אחד מודים כולם: בניית שדה תעופה תשנה דרמטית את צביון האזור, לטוב ולרע. "בהקמת שדה תעופה באזור יש חזון ובשורה לכל תשתיות התעופה של ישראל", אמר מופז, "מדובר בעידוד הכלכלה והתיירות בצפון שרק ירוויח מהמהלך. לא ייעשה דבר בלי תיאום עם ראשי הרשויות ונציגי המתיישבים".

אבל מתברר שאת תושבי העמק ההבטחות על תיירות משגשגת ועל מקומות עבודה רבים לא ממש מעודדות, ואלפים מהם כבר חתמו על עצומה נגד המהלך. יהודה פינסקר, מזכיר מושב היוגב, ששדותיו גובלים במנחת, לא מתרשם מההבטחות: "איכות החיים שלנו עלולה להינזק קשות. זה יגרום למפגעי רעש איומים. כל הכבישים באזור יהיו עם הרבה מאוד תנועה, והדבר גם יגרום להפקעה של שטחים ומאגרי מים". חברי המושב מתארים באתר האינטרנט שלהם עתיד מבשר רעות: "המטוסים ימריאו וינחתו מעל גגות העמק ומעל יישובי הגלבוע, תשכחו מכל הירוק הפסטורלי והציפורים הנודדות, והשקט בזמן השיעורים בכיתות. תשכחו מאיכות החיים שציפיתם לקבל כשבניתם את ביתכם בעמק".


אחד ממובילי המאבק נגד ההקמה הוא מפקד המחוז הצפוני במשטרה בדימוס אליק רון, שכיום מתגורר בתל עדשים. רון רואה במיזם

אסון. "זה סוף העמק", הוא אומר, "אין לי ספק שיש כאן שיקולים זרים. שיפתחו את הנגב ויקימו שם את השדה לפני שהבדואים משתלטים על כל העסק. יש לי הרגשה קשה מאוד שמופז רוצה להטביע חותם לפני הבחירות".

לגדעון פורת, יו"ר הירוקים בעפולה, מפריע דבר נוסף: "מדובר באזור שבו מתבצעת נדידת ציפורים. תאר לך את הנזק שייגרם כתוצאה מנוכחות של אלפי הציפורים באזור של מטוסים. זה דבר שכבר גרם לא אחת להתרסקויות מטוסים. מלבד זאת, תהיה ירידה תלולה בערך הנכסים של תושבי האזור". גם יוחנן דרום, רכז אזור צפון של החברה להגנת הטבע פוחד מההשלכות של שדה התעופה על הסביבה.

"בכלל לא מובן מאליו שצריך שדה כזה בצפון", הוא אומר, "בטח לא במדינה קטנה כמו שלנו. ברגע שייפתח כביש 6 ליוקנעם, הנסיעה לנתב"ג תארך בסך הכל 45 -60 דקות. הדבר השני הוא המערך החקלאי. להשמיד שטחי חקלאות זה לעשות דבר לא סביבתי. שדה תעופה כזה ישמיד שדות חקלאיים בהיקף של אלפי דונם. כל הדבר הזה מעלה חשש שמדובר בתרגיל בחירות ולא יותר. אנחנו חושבים שכל החופזה הזאת היא ממש מיותרת, ואני מקווה שכמו הרבה החלטות ממשלה, גם ההחלטה הזאת תישאר במגירה".

אודליה יעיש, תושבת עפולה, דווקא שמחה על הרעיון. "אני חושבת שאנשים קצת מגזימים בהתנגדות. הרי אם יקום באמת השדה, סביר להניח שזה ייתן לנו תנופה כלכלית אדירה. בסך הכל נראה לי שזה ישנה לחלוטין את האזור שלנו - דווקא לטובה. יש גם מטוסים ברמת דוד כל היום והם לא מפריעים לנו, אז בטוח שזה גם לא יזיק".

התלהמות חפוזה?

ראשי הרשויות מגמגמים. מצד אחד קורצת התנופה הכלכלית, מהצד השני הם חוששים מהתנגדות התושבים. ראש המועצה האזורית הגלבוע, דני עטר, עדיין לא הודיע רשמית על החלטתו ואמר כי צריך לבדוק היטב את מכלול הגורמים - קרי הפגיעה באיכות הסביבה במקביל לפיתוח העסקי. ראש עיריית עפולה, אבי אלקבץ, הודיע כי ברגע שהקמת השדה תהפוך למעשית הוא יעמיד את הנושא למשאל תושבים.

ראש המועצה האזורית מגידו, חנן ארז, משתייך למחנה המתנגדים ומנמק את עמדתו במכתב למופז. "למרות היתרונות של פיתוח כלכלי, המטרד יגרום לירידה באיכות החיים של התושבים", הוא אומר, "השדה יפגע עמוקות בהקשרים המורשתיים, ההיסטוריים והלאומים של עמק יזרעאל ויהפוך את ערש ההתיישבות החקלאית למרחב העירוני. הוא גם יגרום לפגיעה בעתודות הקרקע החקלאיות מהטובות במדינה". פינסקר נחרץ אף יותר: "יש לנו הרגשה מאוד לא נעימה של עסקה פוליטית שמתרחשת מאחורי גבנו".

ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אייל בצר, יותר מסויג ממתקפת הנגד. בשבוע שעבר הוא נפגש עם תושבים המתנגדים להקמת השדה. הישיבה, שנערכה בקיבוץ גניגר, הפכה עד מהרה לסוערת, וחלק מהמשתתפים האשימו את בצר שלא עשה די על מנת למנוע את הקמת השדה. "העמדה שלנו ברורה מאוד-מתנגדים לשדה תעופה בינלאומי במגידו", אמר להגנתו, "זאת יוזמה של מופז, שלא שיתף אותנו ברעיון. זה היה מאוד מהיר, מעין מחטף מהיום להיום שאושר בממשלה. הופעתי מול ועדת בודינגר והתנגדתי למהלך. ההתנגדות שלי נובעת מהחשש שתהיה הפרעה סביבתית ואנו דורשים שיהיה תסקיר השפעה סביבתית. דרשתי ממופז שיתוף פעולה מלא ושקוף בכל מה שקורה שם. והיה וישכנעו אותנו שיש רק יתרונות ואין חסרונות, נשקול את עמדתנו, אבל נכון לרגע זה אנחנו מתנגדים. אם אפשר לקדם ולפתח מבלי לפגוע בסביבה, מה טוב, אבל אני אומר לתושבים לא להתלהם לפני שבודקים".

ביום שבת האחרון היה מנחת מגידו מלא מטיילים, כרגיל. הם החנו את מכוניותיהם בצדי הדרך המשובשת, ושמו פעמיהם אל החורשה הסמוכה. ספק אם ידעו שבפעמים הבאות הם יאחזו בידם בדרכון, בהגיעם לכאן, בדרך לנפלאות הטבע הירוק באירופה או באמריקה.

תגובת משרד התחבורה: "באשר לשדה התעופה מגידו - ועדת בודינגר המליצה לאשרר את החלטת תמ"א 15 משנת 2000 ולהורות על קידום ותכנון מפורט לשדה תעופה בינלאומי אזורי משלים לנתב"ג באזור מגידו. צוותי ההיגוי יצטרכו לדון ולתכנן את כל ההיבטים, כגון שילוב עם תעופה צבאית, היבטי תכנון סטטוטורי, רעש, הגבלות בנייה, שילוב תחבורה יבשתית ועוד. שדה התעופה בחיפה אינו יכול לשמש כשדה תעופה אזורי, מאחר שהנמל הימי ותוכניות הפיתוח שלו אינם מאפשרים את פיתוחו של הנמל האווירי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

דעות וטורים

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים