ציונות היא לא רק התיישבות

אם פרס מוסקוביץ' מתיימר להיות אלטרנטיבה ראויה לפרס ישראל, אז למה שלושת הזוכים הם מתיישבים?

אלישיב רייכנר | 22/3/2009 8:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשבוע שעבר הוכרזו הזוכים בפרס ישראל למפעל חיים לשנה זו. הפרס למפעל חיים הוא בדרך כלל הפרס המעניין ביותר מבין פרסי ישראל. זהו גם הפרס החשוד ביותר בזיקה פוליטית לשר החינוך המכהן. לא לחינם זכתה גאולה כהן בפרס הזה בזמן שלימור לבנת כיהנה כשרת החינוך, ולעומתה שולמית אלוני קיבלה את הפרס כשבמשרד החינוך ישב יוסי שריד.

השנה, יושבת במשרד החינוך, עדיין, יולי תמיר. לכן לא מפתיע שאחת ממקבלי הפרס למפעל חיים היא רות רזניק, ממייסדיי תנועת ר"צ, וזוכה אחר בפרס הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה המזוהה עם השמאל הליברלי. 

במשך השנים התפתחה תחושה בקרב דתיים וימניים שוועדת פרס ישראל נוטה לקפח אותם. כהוכחה לכך מובאות גם הדוגמאות של שניצר ושטרנהל. בעוד במקרה של העיתונאי הימני שמואל שניצר החליטה הועדה לשלול ממנו את הפרס בגלל מאמר בעייתי שכתב בעבר נגד העולים מאתיופיה, במקרה של איש השמאל פרופסור זאב שטרנהל, לא נשלל ממנו הפרס למרות מאמרים שכתב בגנות המתנחלים.

בשנה שעברה, נולדה אלטרנטיבה לפרס ישראל - פרס מוסקוביץ' לציונות. יוזמי הפרס אמרו בפרוש שהפרס נוסד כביטוי לתמיכה באלו שאינם זוכים להכרה הממסדית ולהוקרה הציבורית להן הם ראויים. עם זאת, חברי ועדת פרס מוסקוביץ' מתנערים מהדימוי הדתי-ימני שמנסים להדביק לפרס.

אביגדור קהלני, חבר הוועדה, אמר בראיון לעלון 'מעייני הישועה' לפני מספר חודשים: "די לראות מי היו חברי הוועדה, בהם עוזי לנדאו, משה ארנס ואנוכי - שלושתנו ללא כיפה על הראש, ומי הזוכים של השנה שעברה...
בין המועמדים והזוכים היו אנשים מהצד הימני, בדיוק כמו שהיו אחרים".

כדי לדחות את החשדות שפרס מוסקוביץ מיועד רק ליקירי ההתיישבות ביש"ע, נכתב באתר של ועדת הפרס שהפרס ניתן לאזרחים "המגלמים במעשיהם את הציונות המודרנית בישראל כיום, ואת ההתמודדות עם האתגרים המורכבים הניצבים בפניה, בחינוך, בתרבות, בהתיישבות, בעשייה חברתית ובתחומים נוספים".

בשנתו הראשונה של הפרס הוא אכן ניתן לשלושה אנשים מתחומים שונים. משה (מושקו) מושקוביץ, ממקימי גוש עציון קיבל את הפרס על פועלו בתחום ההתיישבות. הרב דוד פנדל, ראש ישיבת שדרות קיבל את הפרס על פועלו בתחום החברתי, ותא"ל במיל' רן פקר, מייסד פרויקט 'צהלה' קיבל את הפרס על פועלו בתחום החינוכי.

השנה, לעומת זאת, יוענק פרס מוסקוביץ' לשלושה אנשי התיישבות. את הפרס יקבלו נעם ארנון דובר היישוב היהודי בחברון, רונית שוקר מייסדת היישוב אחיה שבשומרון וסמי ברלב מראשי המתיישבים בגולן. לא באתי להטיל דופי בזוכים החשובים. שלושתם ראויים לקבל את הפרס, אבל לא ברור לי למה נבחרו שלושה אישים רק מתחום ההתיישבות, ומה קרה לשאר התחומים החשובים לא פחות. ציונות היא לא רק התיישבות. גם עשייה חברתית, חינוכית ותרבותית היא חלק מהעשייה הציונית. 

חבל שהאלטרנטיבה לפרס ישראל הולכת ומסתמנת כצרת אופקים. אם בשנה שעברה עוד ניתן היה להאמין שפרס מוסקוביץ' לציונות אינו פרס מצומצם לאנשי התיישבות שאין להם סיכוי לזכות בפרס ישראל, אחרי ההחלטה על הזוכים בפרס השנה, כבר קשה יותר להאמין בכך.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

רייכנר ענייני

צילום: רועי שרון

עיתונאי במקור ראשון. תושב ירוחם. אב לחמישה שעדיין נשאל אם ההורים בבית

לכל הכתבות של רייכנר ענייני

עוד ב''רייכנר ענייני''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים