מחדל באיכילוב: עוז בתרדמת כבר 3 שנים
ועדה של משרד הבריאות מצאה שורת כשלים בטיפול בעוז שרגאי בן ה-4, ששקע בתרדמת לאחר ניתוח במוחו. ביה"ח: לא בורחים מאחריות

ועדת בדיקה של משרד הבריאות, בראשות ד"ר שלום מיכוביץ', מנהל המרפאה לנוירוכירורגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים, מצאה שורת ליקוים באופן שבו טופל עוז. בין היתר נקבע בדוח כי הנוירוכירורגית שטיפלה בעוז, ד"ר ליאנה בני-עדני, הודיעה להוריו כבר בשעות הצהריים על הצורך לנתחו בגלל בעיה בנקז הנוזלים, אולם מסיבה בלתי ברורה הניתוח נדחה ללילה.
הוועדה מצאה כי חדרי הניתוח ב"דנה" היו פנויים גם במשך היום, וקבעה כי דחיית הניתוח הייתה "סיכון גדול שאותו לא היה צריך לקחת".
בהמשך הדוח מבקרת הוועדה את החלטת הנוירוכירורגית שלא להעביר את עוז ליחידה לטיפול נמרץ. כמו כן, מתעמת הוועדה על העברתו למחלקה הכירורגית באמצעות סניטר, ללא ליווי צוות רפואי.
לטענת הוועדה, לא בוצעה בדיקה נוירולוגית לעוז לאחר קליטתו במחלקה. לפי העדויות שנשמעו בוועדה, אחות במחלקה חיברה את עוז למוניטור, ולאחר שלא התקבלו סימני דופק, ניסתה להחליף את המוניטור. רק אחרי שגם המוניטור השני לא הראה דופק, הוזעקה האחות האחראית במחלקה, וזו הבחינה כי פניו של עוז כחולים והוא אינו נושם.
למחלקה הוזעקו רופאי ילדים, והם ביצעו בעוז החייאה. הוא הועבר ליחידה לטיפול נמרץ ילדים
הוועדה קובעת כי בהחייאה לא השתתף נוירוכירורג, והמליצה לנסח נוהל לפיו במקרה של החייאה לאחר ניתוח יוזעק רופא תורן מתחום הניתוח המבוצע. כמו כן מבקשת הוועדה למנוע כיבוי של האור המרכזי במחלקה שבה מאושפזים חולים לאחר ניתוח.
הוועדה מעלה כמה הסברים אפשריים לקריסת המערכות בגופו של עוז, ומעריכה כי מדובר בלחץ תוך גולגולתי, ללא חשד לרשלנות בהקשר זה. בעקבות הממצאים החליט נציב קבילות ציבור במשרד הבריאות, פרופ' חיים הרשקו, על הקמת ועדה משמעתית נגד הנוירוכירורגית ד"ר בני-עדני, שתחל את דיוניה במאי הקרוב.
הוריו של עוז מתקשים למצוא נחמה מאז המקרה. מדי שבוע הם פוקדים את מחלקת טיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי "רעות", שם מאושפז עוז. לזוג עוד שני ילדים: כפיר בן הארבע וחצי, תאומו של עוז, ועידו, בן עשרה חודשים.
"אנו מתרעמים על התנהגות איכילוב כלפינו. איבדנו ילד, חיינו נהרסו, ואנו מרגישים בהלוויה מתמשכת", אומר האב דרור בכאב. "אנו ממשיכים לבקר אותו כל שבוע בבית החולים, מכבסים לו את הבגדים, מביאים לו כובע, שמיכה וסבונים, חיסונים מקופת חולים. לא נרים ידיים, ונצפה לנס, אולי הוא יתעורר".
"ביום ההולדת של התאומים אנו מרגישים כמו משפחה שכולה", מספרת האם מלי. "בבוקר אנחנו הולכים לבית החולים, ואחר כך חוגגים את יום ההולדת של כפיר. אפילו שנולד לנו מאז ילד נוסף, זה כאב שלעולם שלא ייפסק".
לאחר האירוע סירב סמנכ"ל ניהול סיכונים באיכילוב, ד"ר אבי הסנר, למסור להורים דוח חקירה פנימי של בית החולים על אודות המקרה. "בית החולים שם את טובתו להגנה מתביעה משפטית על פני משפחתו של מאושפז, שחייה ירדו לטמיון", טוענת פרקליטת המשפחה, עו"ד איריס בן-גד ממשרדו של עו"ד פרופ' דוד ליבאי.
גורם בבית החולים טוען כי ד"ר מיכוביץ', שעמד בראש ועדת הבדיקה, מנהל את המחלקה המתחרה באיכילוב בתחום ניתוחי מוח בילדים, וייתכן ערעור על החלטותיה.
מהנהלת איכילוב נמסר בתגובה: "התינוק טופל על ידי נוירוכירורגית בכירה, מנוסה ומוערכת. הנהלת בית החולים עומדת אחרי שיקול דעתה, גם אם הוועדה משמיעה ביקורת בבחינת חוכמה שלאחר מעשה. הנוירוכירורגית תופיע בפני הוועדה של משרד הבריאות, ותעלה את השגות המחלקה באשר למסקנות הוועדה".
"לא נמצאה סיבה ודאית וברורה למה שאירע. באשר לטיפול הרפואי בעוז, מצבו לפני הניתוח היה טוב. היות שהוא לא היה בצום כשהתקבלה ההחלטה לנתחו, הניתוח בוצע מאוחר יותר. השנט תוקן ללא בעיה במהלך הניתוח ובהתאוששות. במצב זה לא הייתה כל סיבה לאשפזו ביחידה לטיפול נמרץ, והעובדה שהיה שם מקום איננה רלוונטית להחלטה".
"הסטנדרט הטיפולי המקובל במקרים כאלה הוא שתינוקות מועברים למחלקת אשפוז עם ההורים, בליווי סניטר. הערכה נוירולוגית בוצעה מיד בתום הניתוח על ידי הנוירוכירורגית. התינוק הגיע למחלקה עירני, ועבר הליך קבלה מסודר. כשהאחיות החלו לחברו לניטור, שמו לב שישנה בעיה, וכמה דקות מאוחר יותר החלה החייאה, שנוהלה על ידי רופאי מחלקת ילדים שהוזעקו למקום".
"הנוירוכירורגית שניתחה אותו כבר לא הייתה בבית חולים כשהאירוע החל, ושבה מיד עם קבלת ההודעה. בקשת ההורים לקבל דוח כתוב של הבדיקה הפנימית נענתה בשלילה, אולם כל המידע נמסר להם בעל-פה על ידי ד"ר הסנר בשיחה אישית, וברגישות המתבקשת. הנהלת בית החולים איננה מתנערת מאחריותה, ובעקבות ממצאי הוועדה צוות בכיר של ההנהלה יסיים תהליך לימוד והערכות מחדש בחודש הקרוב, אם וככל שיידרש. בית החולים מביע השתתפותו בסבל שעובר על המשפחה".