דוח העוני של "לתת": מצוקת הילדים גוברת
נתוני העמותה סותרים את דוח הביטוח הלאומי ומציגים החמרה במצב העוני, בעיקר בקרב ילדים. "לתת": "פצצת המצוקה עדיין מתקתקת"

נתוני דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון 'לתת', היוצא מידי שנה ומספק תמונה אנושית ואישית של כ-1.7 מיליון בני אדם החיים בישראל תחת ההגדרה 'עניים', רק מחזק את ההערכות כי בשטח, ברחובות הערים, בשכונות ובבתי הספר, אין כל זכר לשיפור בממדי העוני גם בעת הזו.
הדוח, שנערך בשיתוף מכון דחף ומכון סמית, בחן את מאפייניהם של האזרחים והילדים הנתמכים בסיוע מעמותות לחלוקת מזון לצד מחקר מגמות על פעילות עמותות וסקר דעת קהל בציבור הרחב באמצעות מדגם מייצג.
מהממצאים עולה כי 68% מנתמכי הסיוע מהעמותות חיים באי ביטחון תזונתי על אף שהם מקבלים סיוע מהעמותות, וכי אין להם ולמשפחתם את המזון המינימלי הנדרש לקיום מזון בסיסי. 67% השיבו כי לא אכלו יום שלם עקב המצוקה הכלכלית, ואחד מכל שלושה נשאלים השיב כי חווה רעב במהלך השנה האחרונה.
בקרב הילדים, כל ילד חמישי (21%) מבין משפחות המקבלות סיוע מהעמותות סיפר כי חווה ימים שלמים ללא אוכל וכמחצית מהילדים (49%) דיווחו כי הם אוכלים בעיקר לחם וממרחים.
בתחום הבריאות דיווחו מחצית מההורים כי אין ברשותם
גם מצבם של הקשישים הנתמכים מדאיג: 93% מהם דיווחו כי קצבת הזקנה אינה מאפשרת להם לחיות בכבוד. 55% מהנתמכים השיבו כי אינם מאמינים שייצאו ממעגל העוני, 27% מהם העריכו כי גם ילדיהם יחיו בעוני ויזדקקו לתמיכה מעמותות, מה שמשקף ייאוש רב בקרב ההורים העניים. 71% מהנתמכים בעמותות סיפרו כי הם חיים בחשש קיומי שייאלצו לפנות את דירתם עקב אי היכולת לעמוד בתשלומי הדיור.
מהסקר שבוצע בקרב מדגם מייצג בציבור הרחב, 39% השיבו כי העוני הוא הבעיה הדחופה ביותר שנדרשות לטיפול כיום על ידי הממשלה, 92% מהנשאלים אמרו כי הממשלה אינה משקיעה מספיק משאבים לטיפול בעוני, כשליש מהם מייחסים זאת לאינטרסים פוליטיים, כשליש נוסף לניתוק מהעם ו-20% טענו שמדובר בחוסר אכפתיות מצד מקבלי ההחלטות במדינה.
לדברי ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת", "על אף המצוקה הקשה וההחמרה של העוני בשנים האחרונות אנו עדים לכך שהמדיניות הממשלתית האנטי-חברתית לא משתנה. המחאה החברתית אולי שכחה לעת עתה, אבל הפצצה האנושית של המצוקה ממשיכה לאיים על התלכיד ועל העתיד של החברה הישראלית, הרבה יותר מהפצצה האיראנית".
"כל עוד לא תגובש ותיושם תוכנית ממשלתית חוצה משרדי ממשלה לטיפול בעוני ובאי השוויון, המציאות של מאות אלפי קשישים וניצולי שואה, הורים וילדים, תמשיך להיות מאבק הישרדותי מתמיד לסיפוק צרכיהם החיוניים והבסיסיים ביותר בתחום הדיור, התזונה, הבריאות והחינוך, ללא סיכוי להיחלץ מהעוני", הוסיף.