נדחתה בקשת דמיאניוק לפתוח את התיק נגדו
ועדה של שירות ההגירה בארה"ב קבעה כי אין בסיס לפתיחת תיק החקירה נגד דמיאניוק. עם זאת, צו עיכוב הגירוש לגרמניה עדיין תקף

סוכנים מפנים את ג'ון דמיאניוק מביתו. צילום: אי-פי
המשמעות של החלטת ועדת הערעורים בווירג'יניה היא שגורלו של דמיאניוק נתון בידיהם של שופטי בית המשפט לערעורים בסינסינטי שבאוהיו, מדינת מגוריו של דמיאניוק. ביום שלישי הוציא בית המשפט צו עיכוב להסגרה בטענה שהוא זקוק לזמן נוסף כדי לבחון עתירה נוספת לפתיחת התיק.
לפי כתב האישום שהוגש נגד דמיאניוק בן ה-89 בגרמניה, הוא אחראי ל-29 אלף סעיפים של סיוע לרצח במהלך שירותו כשומר במחנה ההשמדה הנאצי סוביבור שבפולין בין מרץ לספטמבר 1943. בעקבות ההחלטה להגיש כתב אישום ביקשה גרמניה מארצות הברית להסגיר את דמיאניוק.
ביום שלישי הגיעו שישה סוכני הגירה פדרליים לבית המשפחה ובידם צו הגירוש לגרמניה. כאשר הסוכנים נכנסו לתוך הבית, יצא בנו של דמיאניוק, ג'ון ג'וניור, ברכב בנסיעה מהירה לבית המשפט בסינסינטי, במרחק ארבע שעות נסיעה, והגיש בקשה לעצירת הליכי ההסגרה. לטענותיו, מחלותיו של אביו - סרטן הדם ואי־תפ־קוד כבד כרוני - הופכות את הליך ההסגרה לעינוי עציר, אשר ממילא לא יהיה כשיר לעמוד לדין בשל מצבו הרפואי.
הסוכנים שהו בבית 90 דקות, ובהן ניסו ככל הנראה לש־כנע את בני המשפחה להוציא את דמיאניוק החוצה. אך אז נשלפו המצלמות וששת הסוכנים צולמו כשהם סוחבים זקן קשיש, מיוסר וזועק לתוך רכב רפואי לבן שהמתין מחוץ לבית. האישה ורה עמדה מחוץ לבית ובכתה, וכל בני המשפחה צולמו כשהם נפרדים מהקשיש החולה.
רק כאשר הגיע הרכב לשדה התעופה, הודיע הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט בקליבלנד כי יש לעצור את ההליכים ולהשיב את דמיאניוק הביתה עד קבלת החלטה סופית. כעבור כמה שעות כבר חזר דמיאניוק לחיק משפחתו.
תחושות מעורבות בגרמניה
היסטוריון הולנדי סיפר היום כי תשעה יהודים הולנדים מתכוונים לפנות לבית המשפט בגרמניה כדי להשתתף בתביעה נגד דמיאניוק. לדברי יוהנס הווינק טן קאטה, קבוצת היהודים נפגשת עם נציגים משפטיים גרמנים כדי לקבל אישור להופיע בין התובעים.
עם זאת, לא כולם בגרמניה סבורים כי יש מקום למשפט. ישנם מי שטוענים כי גילו המתקדם של דמיאניוק צריך לחסוך ממנו את המשפט וכי יש עדיין קסם רב כלפי התקופה הנאצית, אשר באה לידי ביטוי בסרטים, בספרים ובמאמרים.
"יש הסכמה שעלינו
למתוח קו מתחת לפרק הזה בהיסטוריה", אמר ברנד ווגנר מהמרכז לתרבות דמוקרטית בברלין. "מספר הגרמנים בני הדור השלישי, אשר רוצים לשרטט קו מתחת לעבר לא לדון עם שאלת האשמה גדל באופן משמעותי לאורך השנים", הוסיף קלאוס פיטר שופנר, ראש מכון הסקרים אמניד.
עם זאת, בזירה הפוליטית יש מי שמקווים כי אכן ייערך משפט. "זה לא נוגע לנקמה, אלא להבהיר דברים ולהביא לצדק", אמר דובר המפלגה הנוצרית דמוקרטית של הקנצלרית אנגלה מרקל. "זה גם עניין של טיפול בהיסטוריה שלנו".