עז עיז: המדריך לגידול עזים בחצר

איך לבחור גדייה. איך להקים דיר. כמה פעמים לחלוב ביום ומה העלויות. כך תעשה לך מחלבת עזים ביתית

סופ
רותי רוסו | 29/5/2009 14:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רותי רוסו חלמה על טעם של מחלבה קטנה. אז היא הביאה למרפסת דירתה בתל אביב גדייה שובבה עם אהבה לגרניום וטליה עם אישיות מלנכולית. התוצאה: השכנים שקודם לא אמרו לה שלום ברחוב, הגיעו בהמוניהם עם הילדים בשביל ללטף את האטרקציות הפועות. את החלב היא ממשיכה לקנות בסופר. עכשיו היא מציגה גם את המדריך השלם כדי שתוכלו לעשות זאת בעצמכם.
 
מטיילים עם העז ברחובות העיר
מטיילים עם העז ברחובות העיר צילום: זוהר רון

1. העזים

מה זה מחלבה ביתית?
מחלבה שנועדה לצריכה פרטית ומשפחתית, שכוללת בדרך כלל שתיים-שלוש עזים.

למה עזים ולא כבשים?
עזים הן חכמות וחברותיות. כבשים הן אהבלות. הדמיון, במיוחד כשהן גזומות, מטעה. שלא לדבר על סגולותיו של חלב העזים.

למה שתי עזים ולא אחת?
עז היא חיה חברתית. לא סתם היא חיה בעדר. עז לבד עלולה להרגיש בודדה ולשקוע בדיכאון. ואז לא תראו חלב אלא פסיכולוג.

מאיפה משיגים עז?
באגודת עזיזה (9806687- 04), אגודת מגדלי העזים בישראל, יודעים איפה יש עזים ולפעמים גם במשרד החקלאות (אגף צאן: 9485311?03). ניתן לפרסם מודעת "דרושים" בפורום "גידול עזים" בפורטל "באופן טבעי" ואפילו לבדוק באתר "יד 2"  בכל מקרה, אם מצאתם עז למכירה, מומלץ להתקשר ללשכה הווטרינרית באזור מגוריה ולקבל מידע על המשק: האם הוא מחוסן בזמן, האם היו בו מגיפות וכדומה.

איזו עז לקחת?
 העזים הנפוצות בישראל הן העז הלבנה (זאמן) שהיא גדולה ורגישה ובעלת תנובת חלב גדולה במיוחד (800 ליטר חלב בשנה בממוצע) ; העז השאמית (הדמשקאית) שתנובתה קטנה אך עשירה יותר והיא נחשבת עמידה וחזקה; העז

הבלאדית, זו שרואים אצל הבדואים, שתנובתה קטנה במיוחד; והאלפינית, שאינה נפוצה ותנובת החלב שלה מגיעה לרמה של הלבנה. המומלצות לגידול בבית הן השאמי והבלאדי וגם הכלאות ביניהן לבין העז הלבנה.

באיזה גיל לקנות עז?
חצי שנה. מוקדם מספיק בשביל שתוכלו להתיידד ולהכיר אותה לפני ההמלטה, ומאוחר מספיק בשביל שהיא תקבל את כל החיסונים הדרושים ותעבור את התקופה הרגישה של הינקות אצל המגדל המקורי. ככל שהגדייה צעירה יותר, סיכויי התמותה גדלים.

איך בוחרים גדייה?
כדאי להצטייד במגדל ותיק או איש מקצוע שידע לזהות בעיות גנטיות-מהתבוננות בגדייה ובאמה. הוא יידע להסתכל על העטינים של האם ולראות אם הם טובים ונוחים לחליבה. עטינים גדולים וממורכזים חשובים במיוחד למי שחולב ביד.

כמה זה עולה?
כ-30 שקל לקילו. גדייה בת שישה חודשים ששוקלת 30 קילו תעלה כ-900 שקל. גדיות בנות שבועיים יעלו 200 שקל.

2. הדיר

איך מקימים דיר?
יש להקים את הדיר בחצר לפי חישוב של שלושה מ"ר עבור כל עז. מכיוון שכדאי להקצות להן שטח חיצוני וגם שטח מקורה, צריך לחשב שלושה מ"ר מקורה ושלושה מ"ר חצר לעז. המבנה עצמו צריך להיות מספיק גבוה ומאוורר. במשרד החקלאות ובאגודת עזיזה אפשר למצוא תרשים מדויק של דיר. אתם יכולים לבנות לבד או לפנות לעזיזה לקבלת שמות של קבלנים שמתמחים במבנים חקלאיים. זה יעלה לכם בסביבות 200 -250 שקל למ"ר.

מה כולל הדיר?
אבוס למזון שנמצא מחוץ לדיר כך שאפשר לשלוט באוכל של העז. אורך האבוס מחושב לפי 30 ס"מ לעז, וצריך לקבע אותו בגובה של 40 ס"מ, כדי שהן לא ייכנסו לתוכו. בתוך הדיר, במקום מוצל, צריך שוקת למים, גם היא מקובעת בגובה ארבעים סנטימטר. אם תשימו קערה של כלב, העז תשפוך אותה מיד. את האבוס והשוקת אפשר להזמין אצל כל פחח (הם צריכים להיות עשויים מפח מגולבן כדי שלא יעלו חלודה), או דרך אגודת עזיזה. מחיר האבוס הוא כ-50 שקל והשוקת עוד כ-30.

אפשר לתת לעזים להסתובב חופשי בחצר?
בוודאי, אם אתם נגד צמחייה. הן אוכלות ה-כ-ל. כולל את ריהוט הגינה.

איפה למקם את הדיר?
על אדמה ולא על בטון אשר פוגע בטלפיים של העז. האדמה נועדה לאפשר לשתן לחלחל ולא להצטבר. סביב הדיר צריך לבנות גדר בגובה שני מטר, בעיקר נגד טורפים.

איך ומתי מנקים את הדיר?
כל חודשיים-שלושה גורפים את הזבל מהדיר ושמים אותו רחוק, כדי שפרעושים לא יחזרו. לא צריך להשתמש בחומרי ניקוי, רק לרסס עם חומר נגד פרעושים וקרציות (ראה בחלק הרפואי).

העזים במפרסת הבית
העזים במפרסת הבית צילום: זוהר רון

3. חיי יומיום

מה אוכלת עז?
בגיל חצי שנה היא אוכלת כ-600 גרם חציר דגנים ו-600 גרם תערובת או גרעינים ביום, המחולקים לשתי ארוחות. המנה תגדל יחד עם העז. את החציר קונים אצל סוכני חציר (פנו לאגודת עזיזה) והמחיר הוא כשקל לקילו. את התערובת קונים במכוני תערובת (במושב רמות השבים שבשרון יש מכון כזה) ומחירה כשקל וחצי לקילו.

מה לגבי שאריות?
אפשר לתת שאריות של ירקות מהמטבח הפרטי, אבל כדי לשמור על האיזון התזונתי כדאי להמיר 200 גרם חציר בקילו ירק ולא לתת הכל מהכל. לגבי לחם ישן הדעות חלוקות.

האם חייבים לרעות את העז?
רק אם יש לכם מקום מרעה מסודר או שאתם הולכים איתה לטיול תוך כדי השגחה. צריך לשים לב שהיא לא מגיעה למקומות מרוססים ולא אוכלת עטיפות ופלסטיק.

צריך רצועה?
 לרוב אין צורך, כי העז ממושמעת והולכת יפה. נגד כלבים מספיק מקל ביד.

4. חלב

איך גורמים לעז לתת חלב?
העז צריכה להמליט. אחרי המלטה אפשר לחלוב אותה במשך כשנה וחצי או עד חודשיים לפני ההמלטה הבאה, אז היא מתייבשת. בכל מקרה, תנובת החלב שלה תרד עם הזמן.

איך מכניסים עז להריון?
מוצאים תיש ראוי מבית טוב ומפגישים ביניהם.

באיזה גיל לתת לה להרות?
בין שמונה לעשרה חודשים. אם יש ייחום מוקדם כדאי לחכות.

איך יודעים שהיא בהריון?
אחרי חודשיים-שלושה העטין שלה יתחיל לגדול. אם דחוף לכם, אפשר גם לעשות אולטרה סאונד.

כמה זמן נמשך ההריון?
150 יום.

מה צריך לעשות בהמלטה?
כדאי להתייעץ מראש עם וטרינר או מגדל מקצועי. 80 אחוז מההמלטות נגמרות בסדר. בשביל הסיכוי שלא, מומלץ להיות מוכנים.

כמה זמן לאפשר לגדי לינוק?
עד שהוא מגיע ל-12 קילו - בערך בגיל חודש. אחרי זה אפשר להתחיל בגמילה.

איך חולבים עז?
שמים כלי נירוסטה מתחת לעז ומתיישבים מאחוריה. תופסים את הפטמות בשתי ידיים - הבהונות במרכז לכיוון הבטן, ושלוש האצבעות (מלבד הזרת) מלופפות סביב. לוחצים על הפטמה למעלה ואז מורידים את החלב למטה עם האצבעות (לכו לדיר שידגימו לכם. זה פשוט). חולבים את שתי הפטמות במקביל. העז תשמח להיפטר מהמשקל העודף. החליבה צריכה לקחת שלוש-ארבע דקות.

כמה פעמים לחלוב ביום?
פעמיים. לא חייבים בשעת הזריחה. אפשר גם בשמונה או בעשר בבוקר ושוב בשלוש אחרי הצהריים, אבל השעות צריכות להיות קבועות כדי שהיא לא תתייבש.

מה עושים עם החלב?
שמים אותו בסיר גדול ומפסטרים אותו: מביאים אותו לחום של 74 מעלות ל-15 שניות או 65 מעלות לחצי שעה. אפשר למצוא מד חום בחנויות לציוד מטבח מקצועי כמו "4 שף".

5. בריאות

איזה חיסונים לתת לעז?
חיסון נגד מחלת הבורצלה שאותו מקבלת העז עד גיל חצי שנה והוא מספיק לכל החיים. בנוסף יש שני חיסוני חובה בשנה - נגד דבר הצאן ומחלת הפה והטלפיים. יש גם חיסוני רשות מומלצים נגד סמום המעיים וטטנוס (פעם אחת בגיל שבועיים ועוד פעם בגיל חודש). כל חיסוני החובה יחד עולים בערך 20 שקל והם נעשים מטעם הלשכה הווטרינרית.

מאילו מחלות להיזהר?
שלשול: בדרך כלל כתוצאה מתזונה לקויה. במצב כזה כדאי לתת לה רק קש ומים ואם הוא לא עובר לקרוא לרופא. דלקת ריאות: העז תתנשם ותעמוד בצוואר מתוח. מומלץ לקרוא מיד לווטרינר. דלקת עטין: מתפרצת אחרי המלטה והנקה או חליבה. הסימן יהיה שינוי בצבע או בחום של העטין או בחלב עצמו. כדאי תמיד לחלוב עם כפפות חד פעמיות, ובמקרה של חשד לקרוא לווטרינר. פרעושים וקרציות: חשוב להקפיד שחומרי הריסוס מותאמים לחיה נחלבת.

איך יודעים שהעז חולה?
כל שינוי בהתנהגות של העז הוא סימן לכך שמשהו מציק לה. עז היא חיה סקרנית. היא תמיד תקום לקבל את פניכם. תמיד תבדוק מה שמתם באבוס או בשוקת. אם היא רובצת, לא מביעה עניין, התיאבון שלה משתנה או משמיעה קולות לא מוכרים, משהו לא בסדר וכדאי לקרוא לווטרינר.

צריך אישור?
אם הגידול הוא לא למטרה מסחרית, לא צריך אישור של משרד החקלאות. אבל העז חייבת להיות רשומה בלשכה הווטרינרית כדי לעקוב אחר החיסונים שלה וכדי שניתן יהיה לאתר אתכם במקרה של התפרצות מגיפה. כמו כן, לפעמים צריך אישור מהרשות המקומית. יש מקומות שבהם קיים חוק עזר עירוני האוסר גידול עזים בחצר בניין משותף (החוק לא מתייחס לגידול עזים במרפסת).

תרמו להכנת הכתבה: יוסף קרסו, ראש תחום צאן במשרד החקלאות; ד"ר שמוליק זמיר, רופא וטרינר למחלות צאן בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות; מגדלי העזים המקסימים איתי ודנה אבישר; רועה הצאן המקסים לא פחות זיאד; יואב בלחסן, הגבן של מלון מצפה הימים; ואילנית דדוש-קלפון מאגודת עזיזה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים