החלב האורגני יעמוד יותר על המדף

בקיץ תוחלת החיים הקצרה של המזון האורגני היא בעייה כואבת. מחלבה חדישה יכולה לפתור את בעיית חיי המדף של החלב האורגני. לא עוצר בירוק, חלק ב'

סופ
אביב לביא | 5/6/2009 19:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשהקיץ בפתח, תוחלת החיים הקצרה של מוצרי המזון האורגניים-ובראשם מוצרי החלב-הופכת למטרד אמיתי. אתה קונה חלב של הרדוף, או גבינת עזים מאחת המחלבות הקטנות, ואחרי יומיים ממתין לך במקרר תחמיץ שאינו ראוי למאכל אדם. ואתה לרגע לא שוכח כמה שילמת עבור התחמיץ הזה.

- לא עוצר בירוק, חלק א': אמונות תפלות
- לא עוצר בירוק, חלק ב': נהר צחנה בנחל

 
חלב אורגני. ייצור בישראל במחלבות מקרטעות
חלב אורגני. ייצור בישראל במחלבות מקרטעות צילום: איי-אף-פי

פעם רצינו לחשוב שהפער בין אורך חיי המדף של המוצרים האורגניים לרגילים נובע מהיעדרם של חומרים משמרים בפס הייצור האורגני. זה נכון חלקית בלבד. כשמדובר בגבינות או במוצרים מעובדים, תעשיית המזון הרגילה אכן משתמשת בקוקטיילים של קוטלי פטריות וחיידקים שמאריכים את חיי המדף עד אין קץ. אבל בכל הנוגע לחלב, הסיפור קצת שונה.

בחלב הישראלי (למעט חלב עמיד) אין חומרים משמרים. הסיבה העיקרית לתוחלת החיים המרשימה שלו היא רמת המיכון הגבוהה של המחלבות. המחלבות המודרניות מצליחות לשמור על סטריליזציה כמעט מוחלטת של התהליכים (פסטור, מילוי וכו') עם קרוב לאפס חשיפה של החלב לחיידקים. לעומת המחלבות הגדולות, זו שבקיבוץ הרדוף נראתה עד לאחרונה כמו סוסיתא שמקרטעת על כביש אגרה אירופי. פלא שהמנוע התחמם כל כך מהר?

הקיץ הזה עשוי לסמן תפנית: בהרדוף חנכו השבוע מחלבה חדשה, משודרגת, בהשקעה של כ-15 מיליון שקל. למרות המיתון במשק, אומרים בהרדוף, צריכת החלב האורגני עלתה בשנה האחרונה, רבעון מול רבעון, בכ-30 אחוז. תופעת טבע, תרתי משמע.
 
ישי שפירא, מנכ
ישי שפירא, מנכ"ל הרדוף. "היעד שלנו הוא להאריך את חיי המדף ב-20 אחוז" אלכס רוזקובסקי

החמצה

בטווח הארוך מדברים על הרחבה של מגוון המוצרים, בטווח הקצר ישי שפירא, המנכ"ל, חולם לראות את החלב שלו מחזיק קצת יותר זמן על המדפים: "היעד שלנו הוא להאריך את חיי המדף ב-20 אחוז, ל- 16 - 18 יום. אני עוד לא בטוח שנגיע לזה, אבל לשם אנחנו מכוונים. אנחנו שומרים על אולטרה ניקיון לאורך השרשרת, החלב נמצא באוויר סטרילי. נקווה שזה ייתן תוצאות". הבעיה היא שלפעמים גם לתאריך על האריזה אין כיסוי, והחלב מחמיץ לפני המועד.

"זה יכול לנבוע מבעיות לאורך שרשרת האספקה. לפעמים אתה בודק את המקרר בחנות ורואה שהוא לא מספיק קר. לחלב יש זיכרון: אם במשאית ההובלה העלית

את הטמפרטורה לחמש מעלות במקום לארבע אפילו לכמה דקות, הוא יזכור לך את המעלה הזו עד סוף הדרך".

גם אחרי השיפור הצפוי, החלב האורגני עדיין ימות צעיר יותר ממקבילו הרגיל. יש דברים שלא תלויים במחלבה: למשל, חומרי החיטוי שבהם מותר להשתמש. במחלבות רגילות משתמשים במי חמצן, חומר שפעם היו מחטאים באמצעותו פצעים, אבל התקן האורגני אוסר להשתמש בהם באזור המילוי של החלב.

גם טמפרטורת הפסטור של החלב האורגני נמוכה יותר-כ-0 מעלות - בעיקר משיקולי טעם. אגב, צרפת היא אחת המדינות הבודדות במערב שבה הפסטור אינו מחויב בחוק. מה הפלא ששם לחלב ולגבינות יש טעם אחר?

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים