פירצה בנתב"ג מאפשרת לברוח מישראל בקלות
תחקיר מעריב חושף את הדרך בה עבריינים יכולים להימלט בקלות מהארץ מבלי להסתיר זהותם. כל מה שצריך: כרטיס טיסה, דרכון ומדפסת ביתית. האישור אותו מנפיקות העמדות לבדיקת טביעות האצבע קל לזיוף ולשוטרים בנתב"ג אין כמעט סיכוי להבחין בהבדל

בקלות ובפשטות ניתן לצאת את גבולות המדינה ממש דרך השער הראשי של ישראל, מבלי לעבור בבדיקת משטרת הגבולות. כל שהעבריין הנמלט צריך הוא דרכון ישראלי בתוקף על שמו, כרטיס טיסה של חברת תעופה ומדפסת ביתית.
לפני כמה שנים החליטו במשטרת הגבולות, במשרד הפנים ובנמל תעופה בן גוריון לנסות ולצמצם את התורים בעמדות בדיקת הדרכונים. המטרה הייתה להקל על הנוסע בטרם יציאתו מהארץ ולהגביר את יכולתם של השוטרים במעבר הגבול לאתר חשודים הדרושים לחקירה או שנאסרה יציאתם מהארץ.
הפתרון עליו הוחלט היה הצבתן של עמדות ביומטריות ממוחשבות בשולי אולם ביקורת הדרכונים. הבדיקה הביומטרית ניתנת לביצוע רק למחזיקי דרכון ישראלי שנרשמו במערכת של משרד הפנים, כשהרישום מתבצע בדלפק סמוך לעמדות ותקף לאורך כל שנות תוקפו של דרכון הנוסע.
במקום לעמוד בתור להחתמת הדרכון בביתני השוטרות, נוסע הנרשם לשירות ניגש עצמאית למכונה, מטביע את טביעת אצבעו על צג מיוחד, והמחשב מזהה את טביעת האצבע ובודק במחשבי המשטרה אם האיש מורשה לצאת מהארץ. בתום הבדיקה הממוחשבת מנפיק המכשיר פתקית המהווה רישום יציאה מהארץ. בפתקית מוטבע מספר תעודת הזהות של הנוסע, שמו המלא, תאריך ושעת היציאה.
הפתק המודפס הזה הוא נקודת התורפה: מדובר בפתקית בעלת רמת סידורי אבטחה מינימליים. אמנם מוטבע בה צמד ספרות שהן מעין קוד בדיקה, אבל קצינים בכירים במשטרה ובמערך האבטחה בנמל התעופה הודו כי לפתקית אין סידורי אבטחה בסיסיים ובעזרת מדפסת פשוטה ניתן לזייפה, ולעבור את הביקורת בלי להזדהות במכשיר.
"בעזרת המדפסת הביתית
"אין צורך באישור הזה בהרבה גרפיקה מתוחכמת. אמצעי האבטחה היחיד שקיים על הפתק הוא רצף ספרות מתחת לשם הנוסע, אבל האמת שקשה בשעת עומס לבדוק ספרה ספרה ולהשוותה לסדרת הספרות", הוא מספר. "זה פשוט מדהים באיזו קלות ניתן לזייף את האישור המאפשר לך יציאה חופשית מישראל".
מומחים לזיוף ואנשי משטרה אמרו אתמול כי ניתן בצורה קלה יותר לזייף את הפתקית של המכונה הביומטרית מאשר לצאת את הארץ בזהות בדויה, לאחר שזייפו דרכון או תעודת מעבר אחרת.
ברגע שהצליחו לזייף את האישור והדפיסו אותו במדפסת הביתית, היציאה מהארץ פשוטה גם עבור עבריינים מבוקשים או אנשים שהוצא נגדם צו עיכוב יציאה. כל שעליהם לעשות הוא לרכוש כרטיס טיסה ולהתייצב בשדה התעופה.

הליך בידוק זהות הנוסעים מתחיל בשלב ה"צ'ק אין", רישום בדלפק חברת התעופה. הנוסע נדרש להציג כרטיס טיסה ודרכון בתוקף - אך רק לצורך רישום במחשבי החברה כמי שהתייצב לטיסה. לאחר מסירת המזוודה הוא מקבל מדיילת הקרקע את כרטיס העלייה למטוס, באמצעותו הוא עובר את שלב הבידוק הבא.
התחנה השנייה בנמל התעופה היא "שער הדמעות". בשלב זה בודקים המאבטחים את דרכונו של הנוסע - אך רק על מנת לוודא את ההתאמה בין כרטיס העלייה למטוס לבין הדרכון. התחנה השלישית - הבידוק הביטחוני ושיקוף תיקי הנסיעה - היא בדיקה של מערך האבטחה, והנוסע לא נדרש להציג את דרכונו לבדיקה.
התחנה הרביעית במסלול היא בדיקת משטרת הגבולות. בדיקה זו יכולה להתבצע בשתי דרכים: מול שוטרת ביקורת הגבולות הבודקת את הדרכון במסוף המשטרתי ומחתימה אותו ואת כרטיס העלייה למטוס או באמצעות המכשיר הביומטרי. בדרך זו, מצמיד הנוסע את ידו לסורק טביעת האצבע המותקן במכשיר ולאחר הבדיקה, אם הוא מורשה לצאת מהארץ, מנפיקה לו המכונה את כרטיס היציאה שאותו, כאמור, ניתן לזייף בקלות.
לאחר בדיקת הדרכונים, בין אם הביומטרית ובין אם הידנית, מגיע עובר הנוסע אל שוטרת משטרת הגבולות המוצבת בשער המוליך אל אולמות הדיוטי פרי ושרוולי המטוסים.

תפקידה של השוטרת בשער הזה הוא לאסוף את הפתקיות אשר מאשרות כי הנוסע עבר בדיקת דרכונים והוא מורשה לצאת מהארץ, אך בשל אמצעי הבטיחות הלוקים בחסר לא ניתן להבטיח במאה אחוז את מניעת יציאתם של נוסעים שברשותם פתק מזויף.
"בשעות עומס, כשיש שלוש ארבע טיסות במקביל, אפילו חדי העין מבין השוטרים לא יוכלו לבחון אם הפתק הודפס במכונה הביומטרית או במדפסת ביתית", אמר גורם בנמל תעופה בן גוריון.
בשיחות עם גורמים במערך האבטחה, ברשויות אכיפת החוק הפועלות בנמל התעופה וקצינים בכירים במשטרה, היו כל הגורמים תמימי דעים כי מדובר בפרצה. "זו פשוט שערורייה. אנחנו עוד לא יודעים כמה אנשים שהיו מבוקשים הצליחו להתחמק כך מהארץ בשיטה זו", אמר גורם בכיר במערכת אכיפת החוק. "זה פשוט לא להאמין עד כמה פשוט לברוח מישראל".
"אין ספק שזו פרצה, ואנחנו חייבים לפעול כדי לסגור אותה", אמר גורם במשטרה, וגורם בכיר מאד בנמל התעופה בן גוריון אף מספק רעיונות לפתרון. "יהיה מאד פשוט לסגור את הפרצה הזאת. מספיק שלפתקית שמנפיק המכשיר הביומטרי יצורף ברקוד, כזה שהנוסע צריך להעביר בסורק פשוט", הוא אומר.
דובר מחוז מרכז במשטרה, סגן ניצב שלומי שגיא, אמר בתגובה רשמית: "במערכת קיימים אמצעים סמויים וגלויים לאיתור זיופים, ובנוסף שוטרי ביקורת הגבולות פרוסים בשטח על מנת לתפוס את מבצע העבירה".
מהנהלת רשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "המשטרה ומשרד הפנים אחראים על ביקורת הגבולות והמערכת הביומטרית. במערכת מותקנים אמצעים טכנולוגיים גלויים וסמויים שנועדו למנוע זיופים ומערכי אבטחה נוספים, לרבות בקריות גבול שאמורות לאתר ניסיונות שכאלה".