בצה"ל מאוכזבים מבג"ץ: בורברג נפל בין הכיסאות
החלטת בג"ץ להורות לפרקליט הצבאי הראשי להחמיר את כתב האישום נגד מג"ד 71 על אירוע הירי בפלסטיני בנעלין מעוררת תגובות קשות בצה"ל. "בית המשפט שגה ונצליח להוכיח זאת", הדגישו סנגוריו של סא"ל בורברג. מקורביו: איך אפשר לומר שאינו ערכי

הקצין מזרוע היבשה הוסיף כי "מדובר בקצין ערכי מאד שנפל בין הכיסאות של הבירוקרטיה". לדבריו, "לא ראוי שהוא ישלם מחיר כבד על טעויות של המערכת. הוא דיווח באופן מיידי על האירוע, לא התחמק מאחריות".
הקצין תקף את הדרג הבכיר בצה"ל. "זה שהייתה מריחה של מפקדיו", אמר. "פרשה זו לא אמורה להיות בעיה שלו. עכשיו אנחנו צריכים להמתין ולראות לאן תרחיק לכת הפרקליטות הצבאית ועד כמה תחמיר איתו בסעיפי האישום".
מקורביו של הקצין אמרו הבוקר כי מטרת הפעולה של בורברג בזמן האירוע לא נועדה לפגוע בפלסטיני הכפות אלא להרתיע אותו. "התגובה הספונטנית שלו לירי מסבירה מה הוא חשב על זה", אמר. "הוא אמר לחייל שלו 'מה אתה דפוק? מה אתה יורה?'".
הם המשיכו וסיפרו כי עוד באותו היום הוא ערך תחקיר, הקריא אותו לחיילי הגדוד והפיץ אותו לכולם שבועיים לפני שהופצה הקלטת, שלכאורה חשפה את הפרשה. "הוא קצין מצטיין שהגדוד בו היה סמג"ד קיבל צל"ש על פעילותו במלחמת לבנון השנייה", אמרו המקורבים. "הוא אישית חילץ פצועים ושלוש גופות של לוחמים תחת אש. אז לומר עליו שהוא לא מוסרי ולא ערכי? הדרך ארוכה".
עו"ד שלומי צפורי והסניגור הצבאי הראשי אל"מ אודי בן אליעזר, סניגוריו של סא"ל בורברג,
לדברי עורכי הדין, "ממצאים אלה מעוגנים היטב בחומר הראיות שנאסף בתיק החקירה". הם הדגישו עוד כי העתירה והדיון שהיה בעקבותיה בבג"ץ, "לא שינו כהוא זה את המסכת העובדתית, ועל כן אנחנו מאמינים שבית המשפט הנכבד שגה כאשר החליט לקבל את העתירה".
הסניגורים הוסיפו כי הם מצפים לתחילתו של ההליך המשפטי ובטוחים כי יצליחו להוכיח מעל לכל ספק, "שלכל היותר הייתה אי הבנה בין המג"ד לחייל, ובוודאי שלא הייתה בפעילותו של המג"ד ו/או בכוונותיו כשל ערכי ומוסרי".
ארגוני זכויות האדם שהגישו את העתירה לבג"ץ הביעו סיפוק מן ההחלטה בשל "המסר החיוני העולה ממנה, כי הגנה על זכויות האדם חייבת להוות שיקול מכריע בקרב גורמי אכיפת החוק". הארגונים הביעו תקווה כי פסק הדין יביא לכך שבעתיד לא תידרש התערבות בג"ץ כדי שגורמי אכיפת החוק הצבאיים יעבירו לחיילים ולקצינים מסר ברור ובלתי מתפשר של שמירה על חיי אדם וכבודו.
עם זאת, הארגונים הביעו את דאגתם נוכח העובדה שאפילו במקרה בו ההתעללות בעציר הכפות תועדה בווידאו וזיעזעה את הציבור, נדרשה התערבות בג"ץ כדי להביא את צה"ל לפעול באופן הולם. לדבריהם, "ריבוי העדויות על אלימות אנשי כוחות הביטחון בשטחים והתגובות הרפות מצד גורמי אכיפת החוק בצבא, מעוררים תהיה באשר למחויבותו או ליכולתו, של הפיקוד הבכיר בצה"ל לנהוג בהתאם לנורמות מוסריות וחוקיות הכרחיות".
מנגד, ח"כ מיכאל בן ארי מהאיחוד הלאומי אמר בתגובה כי "היה צפוי שבג"ץ יקבל את עתירת השמאל והפלסטינים. בשנים האחרונות הפך בג"ץ למגרש הביתי של כל הטענות נגד צה"ל ובעד הערבים".
בהכנת הידיעה השתתפו שמואל מיטלמן ורועי שרון