אירלנד: משאל העם החוזר ב-2 באוקטובר
רה"מ הודיע על מועד משאל העם החוזר על אמנת ליסבון לרפורמה באיחוד האירופי, אחרי שקיבל ערבויות כי לא ייפגעו סוגיות חשובות לארצו

ראש ממשלת אירלנד, בריאן קוואן. צילום: רויטרס
בחודש שעבר, בפסגת מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, קיבל ראש הממשלה, בריאן קוואן, ערבויות כי האמנה לא תפגע בסוגיות החשובות לאזרחי אירלנד בתחומי הניטרליות הצבאית, המיסוי וההפלות.
"אני סבור כי הדאגות האלה זכו למענה כעת בצורה של ערבויות חוקיות", אמר קוואן בנאום בפני חברי הפרלמנט בדבלין. "על בסיס זה, אני ממליץ לממשלה שאנחנו נשוב לתושבים כדי לקבל את הסכמתם שאירלנד תאשר את האמנה, והמשאל הזה ייערך ב-2 באוקטובר".
אירלנד היא היחידה מבין 27 המדינות שהציגה את האמנה למשאל עם – בעוד המדינות האחרות הסתפקו באישור הפרלמנט – וביוני שעבר הצביעו רוב האזרחים נגד האישור, בשל חשש כי השינויים יפגעו בריבונות הלאומית.
מלבד אירלנד, רק פולין וצ'כיה עדיין לא העניקו אישור סופי לאמנה. שבדיה, שמהשבוע שעבר היא הנשיאה התורנית של האיחוד, כבר הבהירה כי היא רוצה להתקדם כדי להכניס את האמנה לתוקף, במיוחד לאחר שהשמרנים בבריטניה איימו לקיים משאל עם אם יזכו בבחירות.
משרות חדשות של נשיא ושר חוץ
אמנת ליסבון, אשר נחתמה בדצמבר 2007 ואמורה להסדיר את פעילותו של האיחוד האירופי, קובעת תפקיד חדש של נשיא האיחוד לתקופה של שנתיים וחצי במקום סבב בין המדינות החברות כיום.
האמנה קוראת לייסוד משרה חדשה של שר חוץ של האיחוד האירופי. השר, שתוארו יהיה "הנציב העליון של האיחוד לנושאי חוץ ומדיניות ביטחון", יחליף את שתי המשרות שקיימות כיום של ממונה על מדינות החוץ (אותו ממלא חאבייר סולאנה) והנציבה לענייני חוץ (בניטה פררו-ולדנר). השר ידבר בנושאי חוץ וביטחון בשמן של המדינות החברות, אולם יוכל ליישם רק מדיניות שהוסכמה פה אחד על ידי 27 המדינות.
עוד
סעיף מציע לצמצם את הנציבות האירופית החל מ-2014. כיום יש 27 נציבים, אחד מכל מדינה חברה, אך לפי האמנה החדשה רק לשני שלישים מהמדינות יהיה נציב בזמן נתון והתפקידים יעברו ברוטציה כל חמש שנים, כך שכל המדינות יוכלו למלא את חלקן.
סעיף מרכזי נוסף נוגע לשיטת ההצבעה באיחוד האירופי. עד כה מדיניות נדרשה לקבל את הסכמתן של כל החברות באיחוד, אולם לפי האמנה, החל מ-2014 החלטה תוכל לעבור ברוב של 55% מהמדינות המייצגות יותר מ-65% מתושבי הגוש. על כן ניתן יהיה לקבל החלטות ברוב במקום פה אחד בכל התחומים, למעט נושאי חוץ וביטחון, ביטחון חברתי, מסוי ותרבות.