גם הפליטים מקולומביה מגורשים ממרכז הארץ
לאחר שאסרו על הפליטים מאפריקה להתגורר ביישובים בין חדרה לגדרה מחריפה רשות ההגירה את המאבק. פליטים: לוחצים עלינו להלשין

הפגנות העובדים הזרים נגד מדיניות הגירוש. צילום: חן גלילי
בשבועות האחרונים ערכה היחידה מבצעי מעצר נרחבים של עובדים זרים ללא אשרות חוקיות לצורך גירושם בישראל. החל מאוגוסט גם תהיה לאנשי היחידה אפשרות לעצור גם ילדים של שוהים לא חוקיים, מה שגרם לביקורת ציבורית על פעילותה.
ממידע שהגיע למעריב עולה כי מבקשי מקלט מקולומביה אשר מגיעים ברובם לישראל דרך נתב"ג, מקבלים בשדה התעופה מסמך האוסר עליהם להתגורר ביישובי מרכז הארץ. זאת, למרות שמרביתם כבר מתגוררים בתל אביב ובערים מסביב לה כבר שנים רבות.
"כדי לקבל מעמד של פליט צריכים המבקשים להגיע למשרד הפנים", מוסיף פעיל באחד הארגונים. "בשבועיים האחרונים, מאז תחילת פעולתה של יחידת 'עוז', עשרות פליטים קולומביאנים שהגיעו למשרד דיווחו על יחס משפיל, מבזה ומלחיץ.
יחס משפיל ומבזה
תחילה הם מקבלים מעמד של "שחרור על תנאי" ואחר כך נאלצים לחתום על מעין הסכם שבו הם מתחייבים שלא לגור בשום עיר במרכז הארץ. פליטים רבים סיפרו לנו ששאלו אותם שאלות כגון אם הם מכירים עובדים זרים לא חוקיים שמסתתרים בישראל, ואף הפעילו עליהם לחץ ישיר כשאמרו להם: 'אם אתם תעזרו לנו, אנחנו נעזור לכם בחזרה".
ק' מקולומביה בן ה-20 הוא בן לפוליטיקאי מוכר בקולומביה. שבועיים אחרי שהגיע לישראל נרצח חברו הטוב ביותר של אביו. לאחר שהאב הורה לו להישאר בישראל כיוון שחייו בסכנה, החליט ק' לבקש מעמד של
פליט. כשהגיע בשבוע שעבר למשרד הפנים כדי לקדם את ההליכים, נודע לו שעליו לעזוב את דירתו בתל אביב ולעבור לפריפריה.
"התייחסו אלי כמו אל פושע", מספר ק' על המפגש עם אנשי רשות ההגירה. "וגם נתנו לי דף שאוסר עליי לחיות בתל אביב, בהרצליה ואפילו באילת. מחברים שלי הם דרשו לתת מידע על חברים אחרים שלי בישראל". מיחידת "עו"ז" נמסר בתגובה כי נוהל "חדרה גדרה" נוגע לכל סוגי מבקשי מקלט בישראל, ללא הבדל. בנוגע לטענה על לחצים שהופעלו על מבקשי מקלט שפנו למשרד הפנים, נמסר כי "לא היה ולא נברא".