שיעור בצמצום: פועלים להקטין צפיפות בכיתות
150 מיליון שקלים הוקצבו להקטנת מספר התלמידים בשנה הקרובה. בשלב ראשון תופעל התוכנית החדשה בכיתות ג' ו-ז' ובתיכונים

תלמידים לומדים בכיתה. צילום ארכיון: אלי דסה
בדיון בוועדה, אותו יזם חבר הכנסת אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל), הציג ד"ר משה דקלו מהאגף לארגון לימודים במשרד החינוך, את עיקרי התוכנית שגובשה יחד עם משרד האוצר. על פי התוכנית, יצומצם בתחילה, ובהדרגה, מספר התלמידים בכיתות ג' וז' ובחטיבות עליונות ביישובים ברמה סוציו-אקונומית נמוכה יחסית בכל רחבי הארץ, במטרה להגיע למקסימום 32 תלמידים בכיתה.
לדברי ד"ר דקלו, החליטה הממשלה להקציב 50 מיליון שקלים לכיתות ג', 50 מיליון שקלים לכיתות ז' ועוד 50 מיליון שקלים לחטיבות עליונות. "בשנת הלימודים הבאה, תשע"א", הוסיף דקלו, "הסכום הזה יעלה ל-200 מיליון שקלים, באותו פורמט: כיתות ג' המצומצמות יעלו לכיתה ד', ואת כיתות ב' שיעלו לג' נכניס לתוכנית".
הצפיפות בכיתות בארץ - מהגבוהות בין המדינות המתפתחות
יצוין כי התוכנית החדשה מיישמת את מסקנות דוח ועדת פרידמן שהוגשו לפני כשנה למשרד החינוך. על בסיס המלצות אלו הוגשה בשנה שעברה עתירה לבית הדין הארצי לעבודה על ידי ארגון המורים העל-יסודיים, שדרש כי משרד החינוך יעמוד בהסכמים שנחתמו עם סיום שביתת המורים הגדולה, ובהם הסיכום כי מספר התלמידים בכיתות בכל רחבי הארץ לא יעלה על 32.
במהלך הדיון בוועדה גם התברר כי הצפיפות בכיתות הלימוד בישראל גבוהה, הן בהשוואה למדינות בעולם המערבי והן בהשוואה בין כיתות במגזר היהודי לכיתות במגזר הערבי. מנתוני דוח משנת 2008 שפרסם OECD - ארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי בו חברות 30 המדינות
המפותחות - עולה כי מקרב המדינות המפותחות רק ביפן ובדרום קוריאה הכיתות צפופות יותר מבישראל.
על פי נתונים נוספים שהוצגו בדיון, הממוצע במגזר היהודי בישראל הוא 29 תלמידים בכיתה, זאת לעומת 35 תלמידים במגזר הערבי. בשיחה שהתקיימה אתמול עם ח"כ טיבי הוא סיפר כי לאחר הדיון נפגש עם שר החינוך גדעון סער ודן איתו בנושא הכאוב.
"השר אמר שבכוונתו לצמצם את הפערים", אמר טיבי, "אבל מערכת החינוך, שצריכה להיות נושאת הדגל של השוויון החברתי, עדיין מקבעת לצערי את הפער היציב בין בתי הספר היהודיים והערביים. יש מקום לפעול לשוויון, גם בדרך העדפה מתקנת", הציע .