איבד את בנו בעזה, ועכשיו עבודתו בסכנה
בינואר השנה התבשר פרופ' גרגורי משביצקי על מות בנו ב"עופרת יצוקה". החודש נודע לו כי הוא עתיד לסיים את עבודתו באוני' בן גוריון

במשפחת משביצקי לא ציפו שחרב הפיטורים תרחף מעל ראשו של אבי המשפחה גרגורי, בטח לא כשאפילו לא חלפה שנת האבל על מות הבן והפצעים עדיין פתוחים ומדממים. גרגורי מדבר בשקט אקדמי, תרבותי ואיכותי, אבל זעקתו רועמת.
"הבן שלי היה כבר לקראת שחרור, אבל לקח אחריות ויצא בראש כח של סיירת יהל"ם (יחידת הנדסה למשימות מיוחדות) ולוחמי גולני לתוך האיזור המסוכן ברצועת עזה. הבן שלי נהרג בשליחות ממשלת ישראל, אבל זו, לעומתו, אינה לוקחת אחריות על החלטותיה לקליטת מדענים עולים ורוצה לגרום לפיטוריהם ולירידתם מהארץ", הוא קובע בעצב.
סמל ראשון אלכס משביצקי, בן 21 במותו, היה צעיר מחונן שצפו לו עתיד מזהיר בתחום המדע, אולי אפילו יותר מאביו המתמטיקאי. כבר לפני שחרורו חיכתה לאלכס מלגת לימודים בטכניון, בה זכה בזכות הישגיו במתמטיקה. למרבה הטרגדיה, הוא מצא את מותו ב-6 בינואר השנה כשבמהלך הסתערות בחוליית החוד פגע קליע שירה מחבל חמאס במטעני חבלה שנשא על גופו ופוצץ אותם.
גרגורי מתבונן בכאב בתמונת בנו ומתאר את החרב המאיימת על המדענים העולים: "אנחנו מפרסמים מאמרים בכתבי עת מובילים בעולם המדעי ועובדים על דברים מעניינים. המאבק שלנו נגד הקיצוצים בפרויקט קמ"ע (קליטת מדענים עולים) מוצדק. חבר שלי התייאש מחוסר הוודאות בפרויקט
משפחת משביצקי עלתה לישראל בשנת 1991 מהעיר ארזן שליד מוסקבה. לאחר כמה חודשים הגיעה המשפחה לבאר שבע ונקלטה בה היטב: האם לודמילה מלמדת בירוחם, הבן הגדול איליה בן ה-23 התקבל לעתודה האקדמית, אלכס שירת ביחידה מובחרת, ואלה בת התשע עולה לכיתה ד'.
תוכנית קמ"ע נוסדה בשנת 1998 במטרה לקלוט מדענים עולים ולמנוע את הגירתם מחבר המדינות לארצות אחרות במערב. הממשלה התחייבה אז לממן 60 אחוז משכרם של 500 המדענים בפרויקט, ואילו האוניברסיטאות מימנו את השאר.
בגלל מצבן הכלכלי הקשה של האוניברסיטאות הן לא הצליחו לגייס את הסכומים הדרושים. לדברי פרופ' צבי הכהן, יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי בישראל, צפויים לפיכך פיטוריהם של כ-40 אחוז מהמדענים העולים, כלומר כ-200 מהם, בהם פרופ' משביצקי.
בפנייה הנרגשת לראש הממשלה נתניהו הגדירו המדענים העולים את עצמם כ"גשר למדענים עולים פוטנציאליים ולישראלים לשעבר, אשר שוקלים עלייה לישראל לאחר שהשלימו את השכלתם בחו"ל. פגיעה בסיוע למדענים עולים ולתושבים חוזרים היא פגיעה באקדמיה ובמחקר בישראל", הוסיפו המדענים. על כן אנו מבקשים ממך לתמוך בהמשך תוכניות קמ"ע ולהבטיח את מימונה המלא".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "משרד הקליטה קיבל תוספת תקציבית של 252 מיליון שקל, במסגרת דיוני התקציב האחרון וההסכמים הקואליציוניים. ראש הממשלה הנחה את המשרד לפתור את הבעיה התקציבית של התוכנית, מתוך תקציב זה ".