משרד החוץ השבדי מימן תחקיר "גניבת האיברים"

למרות דרישת ישראל ממשלת שבדיה סירבה להתנצל על הפרסום העיתונאי שהאשים את חיילי צה"ל בגניבת איברים מפלסטינים, אך עכשיו מתברר: השבדים לא ממש נייטרלים. ב-2001 היה משרד החוץ השבדי אחד השותפים במימון של התחקיר השערורייתי

לירן לוטקר, שבדיה | 23/8/2009 7:17 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
השבדים יצאו מגדרם כדי לא לגנות את הכתבה בעיתון השבדי הנפוץ ביותר, אפטונבלאדט, שלפיה חיילי צה"ל גנבו איברים מצעירים פלסטינים למטרת השתלות בישראל. שר החוץ השבדי, קרל בילדט, אמר אתמול (שבת) כי אינו רוצה להתייחס למאמר. "יש מעט גופים כמו הפרלמנט שלנו, שיש בהם תמימות דעים כה נחרצת נגד דעות קדומות ואנטישמיות", אמר, "ועל כן איני רוצה להתייחס כאן לאופי של המאמר המסוים ההוא".

- עיתון שבדי: צה"ל סוחר באיברים של פלסטינים
- שר החוץ השבדי: לא נגנה הפרסום על צה"ל
- ישראל: אנטישמיות ראויה לגינוי גם בשטוקהולם

הכתבה באתר העיתון השבדי אפטונבלאדט.
הכתבה באתר העיתון השבדי אפטונבלאדט. צילום מסך
אבל כעת מתברר שמשרד החוץ השבדי סייע במימון ספר מאת העיתונאי שחתום על הכתבה, שבו פורסמו לראשונה הטענות נגד ישראל. בדיקת מעריב מגלה כי שבדיה התערבה בעבר בנושאים של חופש העיתונות, ואף סגרה אתר אינטרנט כשנטען כי תכניו פוגעים ברגשות המוסלמים.

אתמול התברר כי רוב הנתונים בכתבתו של העיתונאי העצמאי דונלד בוסטרום הועלו על הכתב כבר בשנת 2001 בספרו "אינשאללה". הספר מומן על ידי גופים רבים, בהם משרד החוץ השבדי, ארגוני עובדים שבדיים וגם כמה ארגונים פלסטיניים.

ספרו של בוסטרום, שעוסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, כולל את הסיפור שהסעיר את ישראל, שבו טוענים בני משפחתו של בילאד אחמד ג'נאן כי צה"ל ירה בצעיר בשנת 1992, לקח אותו כשהוא פצוע והחזירו לאחר שאיבריו נגנבו. בספר, כמו גם בכתבה באפטונבלאדט, נכתב בבירור כי מדובר בעדות שמיעה של בוסטרום מפי פלסטינים וכי הוא עצמו מעולם לא היה עד לאירועים שכאלו.
העיתון השבדי: "לא לתת פתח לסתימת הפיות"

מילותיו החריפות של שר החוץ ליברמן, כמו גם התגובות בישראל, גרמו לעורכי העיתון אפטונבלאדט לעלות מדרגה במאבקו להוכיח את אמינותה של הכתבה.

שערו הראשי של העיתון אתמול הכריז באותיות ענק: "ישראל במאבק נגד חופש הביטוי בשבדיה". שני העורכים הראשיים של העיתון יצאו בקריאה לממשל השבדי "לא לתת פתח לסתימת

הפיות", וקראו לציבור להפגין את תמיכתו.

גם ראש ממשלת שבדיה, פרדריק ריינפלדט, התבטא בפעם הראשונה באופן רשמי בנושא, והודיע כי "איש לא יכול לבקש מממשלת שבדיה לפעול נגד חוקי היסוד השבדים", וכי "חופש הביטוי הוא חוק יסוד בלתי נפרד מהדמוקרטיה השבדית".

העיתון המתחרה: "עורכי אפטונבלאדט צבועים"

שר החוץ של שבדיה, קארל בלידט.
שר החוץ של שבדיה, קארל בלידט. "בממשלה השבדית יש תמימות דעים נחרצת נגד אנטישמיות". צילום: רויטרס
בצד השני של המתרס, העיתון המתחרה סוונסקה דאג בלאדט, שהיה הראשון לצאת במאמר התוקף את אפטונבלאדט, המשיך במתקפתו ופרסם מאמר מערכת בגיליון יום שישי, ובו תקף את צביעותם של עורכי העיתון.

"כאשר פורסמו הקריקטורות האנטי מוסלמיות", נכתב, "אותם עורכים באפטונבלאדט התראיינו והסבירו כי כאשר מדובר בנושאים רגישים יש לנהוג בזהירות תוך דיון מעמיק בכדי לא לפגוע בקבוצות אוכלוסיה בצורה לא ראויה".

סוונסקה דאג בלאדט גם הזכיר כי הממשל השבדי, בניגוד למה שנטען על ידי שר החוץ וראש הממשלה, דווקא כן התערב בפרסומים. ליילה פרייולדס, שרת החוץ הקודמת של שבדיה, שלחה מכתב התנצלות לממשלת תימן בעקבות פרסום קריקטורה אנטי מוסלמית בעיתון שבדי בשנת 2006. כמו כן, הממשל אף הורה לסגור את אתר האינטרנט של תנועת הימין השבדית "הדמוקרטים השבדים" כתגובה על פרסום קריקטורות המבזות את הנביא מוחמד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים