שר החינוך: הגענו למצב בו אתיופים לומדים בגטו

בדיון מיוחד בוועדת החינוך של הכנסת בנושא שילוב תלמידים עולי אתיופיה בבתי ספר בפ"ת אמר סער: "זו מערכה על דמות ישראל, התפתחה פה גזענות באין מפריע ואף אחד לא התמודד עם זה". לדבריו, יש הידברות עם כל הגורמים הרלוונטיים. "המשבר ייפתר"

אפרת זמר | 31/8/2009 14:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"הנושא הזה הוא מערכה על דמותה של ישראל" - כך אמר בצהריים (ב') שר החינוך גדעון סער במהלך דיון של ועדת החינוך של הכנסת על סירובם של בתי ספר בפתח תקווה לקלוט תלמידים יוצאי אתיופיה. סער מתח ביקורת חריפה על התנהלות עיריית פתח תקווה ובתי הספר הדתיים פרטיים. "זה לא נוגע אך ורק לשלושה בתי ספר שבמשך זמן ארוך מתעתעים במערכת החינוך כולה", אמר. "התפתחה פה במשך שנים גזענות באין מפריע".

- סער מציע: תלמידים אתיופים ילמדו בבתי ספר חילוניים
- הרב עמאר: אתיופים לא יכולים ללמוד בבי"ס חילוני
- משרד החינוך עצר מימון לביה"ס שלא יקבלו אתיופים
- הושג סיכום שיאפשר לשלב אתיופים בבתיה"ס בפ"ת

שר החינוך גדעון סער.
שר החינוך גדעון סער. צילום ארכיון: פלאש 90
לדיון בוועדה הגיעו חברי כנסת רבים, כולל יו"ר האופוזיציה ציפי לבני שנכנסה לאחר שהשתתפה בהפגנה בת מאה משתתפים שערכה תנועת "נאמני תורה ועבודה" בגן הורדים. יו"ר הוועדה ח"כ זבולון אורלב אמר במהלך הדיון: "לצערי, על אף שהחברה הישראלית ראתה בקליטת עלייה ערך ציוני ומוסרי, נקלענו למצב בו יש ילדים עולים מאתיופיה שעדיין אינם יודעים איפה הם מתחילים את יום הלימודים מחר".

שר החינוך סער אמר כי במשך שנים איש לא טיפל בגזענות שהתפתחה. "האמת היא שאף אחד לא חשב להתמודד עם זה. הגענו למצב שיש היום בית ספר בפתח תקווה, נר עציון, שלומדים בו תלמידים יוצאי אתיופיה בלבד", אמר. "זאת קליטת העלייה בישראל 2009, בית ספר שהוא בעיניי סוג של גטו. זה מה שהגענו אליו. אין לי את הפריבילגיה להתנהל על פי הפרקטיקות שהיו מקובלות עד היום במערכת".
סער: אנחנו לא זקוקים למתווכים

סער הזכיר כי ארגון טבקה, לסיוע ליוצאי אתיופיה, הגיש לפני כמה חודשים עתירה לבג"ץ בעקבותיה סוכם במשרד החינוך על המדיניות, לפיה ישללו תקציבים ורישיונות מבתי ספר שלא יקלטו עולים. במהלך הדיון נקלע שר החינוך לוויכוח עם מנכ"לית משרד החינוך לשעבר, ח"כ רונית תירוש, שהובילה אתמול את הצעת הפשרה בין המוסדות והעירייה, הצעה שנדחתה בסופו של דבר על ידי משרד החינוך.

לדברי סער, "העמדה של אותם מוסדות עברה התפתחויות כאלה ואחרות – משלילה לאמירה שמוכנים לקבל בכיתה א', אבל בכיתות יותר גבוהות מוכנים לקבל רק בכיתות קלט. אמרנו שאנחנו לא מוכנים לכך. כיתות קלט יש במרכזי קליטה, לא צריכות להיות בבית ספר כיתות קלט".

שר החינוך הוסיף וסיפר כי "לפני עשרה ימים קיבלנו מהעירייה שיבוץ שמי. אמרנו שהשיבוץ הזה מקובל עלינו - 50 תלמידים

לשלושת בתי הספר האלה. פתאום, אתמול, בלי שדובר עם אף בעל תפקיד במשרד החינוך, בתיווך ח"כ מהאופוזיציה, מציגים דברים אחרים".

ח"כ תירוש מחתה על הדברים וטענה כי סער מוביל את הנושא לכיוון פוליטי, אולם סער שאל אותה: "אני מנסה לשער איך היית מגיבה אם בתקופת כהונתך כמנכ"לית היו עושים דבר כזה". הוא הוסיף וטען כי שלל את העניין מטעמים ענייניים. "יש רשויות שלטוניות במדינת ישראל, אנחנו לא זקוקים למתווכים", אמר שר החינוך. "יש הרבה גורמים מפריעים שרוצים לגזור קופון".

תירוש מחתה על ההתבטאויות,  שלטענתה הופנו אליה. "אני מכבד אותך באמת רונית", אמר לה סער. "אבל היית צריכה לפעול באופן שונה. אני לא מטיל דופי בכוונות שלך". הוא הוסיף כי: "התנהגות ממלכתית הייתה מחייבת גישה אחרת למערכת שאת ניהלת עד לפני שנים ספורות".

שר החינוך: יש כמה חלופות, נדאג לפתרון

סער סיכם ואמר: "הגענו לשפל מוסרי וערכי כחברה קולטת עלייה. אנחנו בהידברות עם כל הגורמים הרלוונטיים. יש כמה חלופות, אך החלופה הכי טובה היא שהם ילמדו בעיר בה הם מתגוררים למרות שהרבה מקומות ממלכתיים דתיים נהדרים ביקשו לקלוט את התלמידים. החלופה הטובה היא שהם ייקלטו בעירם. נדאג לפתור את הנושא הזה".

הפגנה של בני הקהילה האתיופית בפתח-תקווה
הפגנה של בני הקהילה האתיופית בפתח-תקווה צילום: נאור רהב

לגבי השביתה המתוכננת מחר אמר שר החינוך: "צריך לקיים מחר לימודים. בואו נפתור את הבעיה יחד כי זה רק יפגע בילדים. אנחנו נצטרך לעשות חשבון נפש ולראות איך אנחנו פותרים את הבעיות האלה בצורה רחבה. אנחנו לא חוזרים אחורה, נלמד ממה שקרה ונלך לכיוון של התמודדויות עם בעיות שהוזנחו הרבה זמן".

ראש עיריית פתח תקווה יצחק אוחיון אמר מנגד: "פתח תקווה היא עיר שקולטת עולים גם מאתיופיה באהבה גדולה. כבוד השר, מה זה פשרה שהושגה מאחורי הגב? אנחנו משבצים את הילדים. אני לא אתן לאף אחד לקחת את סמכותי כאדם שאחראי על החינוך בפתח תקוה".

לדברי ראש העיר, "אני לא אשם בכך שקמו בתי ספר פרטיים. לא אני הקמתי אותם. אני הצלחתי לשכנע גם בתי ספר חרדיים שיקלטו תלמידים עולים מאתיופיה. אנחנו יכולים לסיים את הקליטה עוד היום ולקלוט את הילדים עד האחרון שבהם. עוד היום נעביר רשימה שמית על כל בית ספר – כמה יקבל ואת מי יקבל. אם יהיה ילד שיעשו לו מיונים אני אעביר לשר את שמו והוא יפעל מול המוסד".

לבני: זה לא נושא פוליטי

מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר שמשון שושני, סיפר במהלך הדיון בעניין. "זאת חוצפה חינוכית", אמר והוסיף כי בשימוע שערך למנהלי בתי הספר "לא היה אחד שאמר 'אנחנו נקבל תלמידים יוצאי אתיופיה לבית ספרנו'. מה יקרה אם יתקבלו התלמידים? איפה אנחנו?".

שושני התייחס לטענות בתי הספר לפיהן הם קולטים תלמידים מכל שכבות האוכלוסייה. "נכון שקולטים ילד עיוור וילד חינוך מיוחד, אבל למה לא ילדים יוצאי אתיופיה? זה הסיפור כולו".

יו"ר האופוזיציה ציפי ליבני אמרה בדיון כי היא לא רואה בעניין נושא פוליטי והיא תגבה את הממשלה בכל צעד שיינקט כנגד התופעה. "הסיפור הרבה יותר גדול ורחב מאשר מה יקרה עם אותם תלמידים בפתח תקווה", אמרה. "העניין מתפוצץ בפנינו והטיפול צריך להיות הרבה יותר עמוק מאשר בפתח תקווה. השאלה היא מה קורה עם העולים מאתיופיה בישראל, לא רק בכיתה א'. יש בעיות שחייבים להתייחס אליהן ולפתור אותן בכל הקשור לקליטת עולי אתיופיה".

זמן קצר לפני הדיון התקיימה מול הכנסת הפגנה בהשתתפות של כמאה בני אדם. אל המקום הגיעו חברי ארגונים דתיים רבים, ועדי הורים, נציגי הקהילה האתיופית ומפגינים מכלל החברה הישראלית. המפגינים ביקשו להבהיר כי האפליה קיימת לא רק בפתח תקווה, אלא בכל רחבי הארץ וכי יש למצוא פתרון כולל לבעיה ולא להסתפק בפתרון נקודתי של הבעייה בפתח תקווה. בעצרת נשאו דברים ציפי לבני, ח"כ אורי אורבך, הרב בני לאו, ח"כ שלמה מולה ועוד'.

"שמעתי אנשים אומרים שהם מפחדים שילדי העולים יקלקלו את הילדים שלהם, אני רוצה שהילדים מאתיופיה יכנסו לכל בתי הספר כדי שהילדים שלנו לא יצאו מקולקלים, וכדי שיתקנו את חטא היהירות וההתנשאות ואת התחושה שאנחנו טובים יותר", אמר ח"כ אורבך. "לילדי העולים צריכה להיות זכות לבחור את בית הספר בו הם לומדים כמו לכל הילדים בארץ".

בהכנת הידיעה השתתפה מרב דוד

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים