ראשי ארגוני פשיעה נעצרו בסיכול עסקת סמים
לאחר חקירה חובקת עולם בת שנתיים עצרה המשטרה את עמיר מולנר ושני סגניו, ראשי המאפיה הקווקזית בצפון ועבריינים בכירים משני ארגוני פשיעה נוספים בחשד למעורבות בניסיון הברחה של 108 קילוגרם קוקאין מפנמה לישראל. עד המדינה בפרשה הפתיע כשחשף גם חשדות חדשים נגד זאב רוזנשטיין בגין רצח משולש
תחילתה של הפרשה במידע מודיעיני נוסף, אחד מיני רבים, שהגיע לפני כשנתיים למשרדי המודיעין של ימ"ר מרכז. על פי אותו מידע, יהודי בן 46 בעל אזרחות צרפתית ומרוקאית בשם פטריק סימון תכנן לייבא לישראל 108 קילוגרם קוקאין במכולה. מאוחר יותר התברר כי מדובר באזרח ישראלי, מישל בן סימון, הנחשב ליעד מבוקש של משטרת ישראל.
רכז המודיעין העביר את המידע הגולמי לראש מפלג המודיעין של הימ"ר, סגן ניצב אלי אסייג, שמיד הבין כי נפל לידיו תפוח אדמה לוהט במיוחד, אולם אפילו הוא לא האמין עד לאן תתגלגל החקירה שתתרחב לספרד, פנמה, בלגיה, צרפת, סלובקיה, סלובניה והולנד ותזעזע לא פחות מארבעה ארגוני פשיעה.
בן סימון, אשר עומד במרכז החקירה וטרם נעצר, נחשב גם ליעד של מספר יחידות משטרה ברחבי העולם, בהן ספרד, בלגיה וצרפת. למשטרה ידוע כי הוא נושא מספר דרכונים מזויפים ומחליף זהויות בתדירות גבוהה. על פי הערכות המודיעין, בן סימון שוהה כעת במקום מסתור במרוקו לאחר שהוצא נגדו צו הסגרה בינלאומי על ידי משטרת ישראל.
לטענת המשטרה, מדובר בברון סמים שאחראי על העברת כמויות גדולות של סם לישראל, בדרך כלל מפנמה ומדינות דרום אמריקה. הוא חשוד גם כמי שאחראי על הברחות למדינות רבות נוספות, כגון קנדה, ספרד, צרפת והולנד. "מדובר במקצוען שנע על גבי הגלובוס, מסתובב עם תיעוד מזויף, חשדני מאוד ויודע לנער מעליו מעקבים", אמר קצין בכיר בימ"ר מרכז.

עם התקדמות החקירה גילו במשטרה כי חגית בכילה, בת זוגו של בן סימון ואם בנו, המתגוררת בשכונת הקרוואנים בבת ים, היא זו שמנהלת את עסקיו בישראל ואחראית על פעולות הייבוא של הסמים לישראל. "כל מי שרוצה לדבר עם בן סימון חייב לדבר קודם עם חגית בכילה", הסביר סגן ניצב אלי אסייג.
כדי להתקדם בחקירה, התמידו החוקרים בהאזנות לטלפון של בכילה ובמקביל פתחו במצוד חובק עולם אחר בן סימון עצמו בניסיון לסכל את הברחת הסמים שהיו אמורים להיות מוסתרים
זהותו של אותו "מיאמור" לא ידועה לשום יחידת משטרה בעולם, כולל בישראל, ורק בלשי פנמה והבלשים של ימ"ר מרכז הצליחו לתעד אותו בפנמה בתמונה שמתפרסמת כאן לראשונה. ההערכות הן כי מדובר באזרח אלג'יראי שמסתובב עם דרכון סלובני תחת השם ג'ייקוב שוורץ.
עוד נודע במהלך החקירה כי לצורך מזימתו לקח בן סימון חסות על רן שבי, ישראלי שהיגר לפנמה וניסה להקים במקום מפעל לרמקולים תחת השם "איבון סאונד". לאחר שהמפעל נקלע לקשיים כלכליים הציע בן סימון לשבי עסקה: מימון המפעל בתמורה להסלקת סמים בתוך משלוחי רמקולים שיישלחו לישראל.
במקביל, גויס למטה הייבוא אדם נוסף בשם ציון בן עמי, תושב אשדוד שהתגורר בעבר בפרדס כץ אשר משמש בעלים של עסק מסחרי להמרת מטבע זר. על פי החשד, בן עמי שימש כבנק של הארגון והיה אחראי על התנועה הכספית של המשקיעים אל מול מטה יבוא הסמים. בסוף שרשות הארגון עמדו שני פועלים מקומיים מפנמה, איוו ורודריגו, שהיו אחראים על שינוע הסמים במדינה ואריזת הסם בתוך הרמקולים.
עם התקדמות החקירה, הבינו בימ"ר כי להברחה העתידית קשורים גם שני מתווכים, שמעון אזולאי ואדם נוסף שלימים הפך להיות עד מדינה בפרשה וששמו נאסר לפרסום. המתווכים היו אחראים על שמירת הקשר בין חגית בכילה, נציגת בן סימון בישראל, לבין קבוצת המשקיעים שהגיעו משורה של ארגוני פשיעה.
בזכות מעקבים של היחידה הסמויה של המשטרה, האזנות הסתר שביצעו באגף המודיעין של המשטרה ועבודה של יחידות משטרה ברחבי העולם, הצליחו במשטרה לגבש את רשימת השמות של אותם "משקיעים". מאוחר יותר, כשעד המדינה הסכים לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה, הוא גולל בפני החוקרת רפ"ק רויטל קרקו, את כל האופרציה שהתנהלה בין מטה הייבוא לבין המשקיעים ואת חלקו של כל משקיע.

פעילות זו הביאה למעצרם של עמיר מולנר, סגנו בארגון, אורי לוזון, מספר 3 של אותו ארגון, גיא וברמן וויקטור ארביב. במקביל, עצרה המשטרה גם את היימן כראג'ה ועדול כראג'ה שנחשב ליד ימינו.
במקביל לגל המעצרים שהחל בשמיני באוגוסט, פשטו בלשי ימ"ר מרכז, בסיוע ימ"ר עמקים, על מתחם משפחת שושני בטבריה ועצרו את מורדי ואודי שושני. מורדי נחשב לראש הארגון של משפחת שושני, או כפי שהיא מכונה בטבריה "משפחת שושנה". לארגון מסונפים גם פיני חביב, אבי קליין ועודד מויאל. גם שמעון אזולאי, המתווך, נחשב לאחד מאנשיה הקרובים של משפחת שושנה.
המשטרה עצרה גם את אנשי המאפיה הקווקזית הפועלים במפרץ חיפה. מדובר בויקטור משאייב, אלמונד שומנוב ובכירים נוספים בארגון. בתוך כך, הצליחו בלשי הימ"ר להתחקות אחר פעילות מטה הסמים של מישל בן סימון ומפקד הימ"ר, ניצב משנה אבי נוימן, החליט לשגר לפנמה את רב פקד עופר אבשלום. במשך שבועות ישב אבשלום במשטרת פנמה ויחד עם בלשים מקומיים התחקה אחר פעילות בן סימון ואנשיו.
ההתפתחות בחקירה חלה במהלך חודש מאי השנה, כאשר בלשי היחידה הסמויה הצליחו לצלם את רן שבי כשהוא מגיע לסניף הדואר ברמת השרון ומבקש לשלוח חבילה לפנמה. מיד לאחר שהוא שלח את החבילה, נכנסו הבלשים בפיקודו של סגן ניצב יואב קוטלר ואספו את החבילה. בשלב הזה התברר כי שבי הכין בישראל פלטות חלולות מעופרת שיכולות למנוע את שיקוף תכולתן, או הרחת תכולתן על ידי כלבי גישוש.
לאחר שהאריזות תועדו, נשלחה החבילה לפנמה, שם המתין להן נציג הימ"ר יחד עם הבלשים המקומיים, שעקבו אחר תנועת המשלוח בפנמה. הבלשים המקומיים תיעדו במשך 24 שעות ביממה את תנועותיהם של חברי הכנופיה של בן סימון בפנמה ואף הצליחו לתעד את אריזת הסמים בתוך הפלטות שהותקנו מאוחר יותר ברמקולים במפעל של רן שבי בפנמה, אותו מפעל שבן סימון פרש עליו את חסותו הכלכלית.
אולם בשלב הזה, רגע לפני שהפרשה עמדה בפני סיומה המתוכנן כפי שקיוו במשטרה, אירעה תקלה. על פי התכנית המקורית, היו הסמים אמורים להיות משוגרים במכולת רמקולים לנמל חיפה. במשטרה קיוו ליירט את המכולה בנמל ולעקוב אחר מקבלי הסמים בישראל, אלא שהמשטרה הפנמית דיווחה בתחילת אוגוסט השנה למפקדי הימ"ר ברמלה כי שני ארגוני פשיעה מקומיים מתכוונים לשדוד את מכולת הסמים בפנמה.
גם חברי הכנופיה עצמם חששו מגניבת הסמים והבלשים הפנמיים ובלשי הימ"ר שפעלו בפנמה הבחינו כיצד הם מעבירים את הסמים לשני מחסנים שונים בשתי הזדמנויות שונות. בשלב הזה הוחלט לפעול כדי לשים את היד על הסמים בפנמה. המשטרה המקומית, בסיוע רפ"ק יהודה אוחיון, פשטה על המחסן בו הוסתרו הסמים ועצרה את שני העובדים שהיו במקום, איוו ורודריגו.
מישל בן סימון ועוזרו "מיאמור" הצליחו להימלט מפנמה לפני שנעצרו ועל פי הערכות הם מסתתרים במרוקו. בינתיים, חשש רן שבי ממעצר בישראל וניסה להימלט בעזרת דרכון מזויף. הוא רק לא ידע שבלשי הסמויה הלכו אחריו כצל, וכשקיבל את דרכונו המזויף והיה בדרך עם המזוודה לנתב"ג, עצרו אותו הבלשים של סגן ניצב קוטלר רגע לפני שעלה למטוס בדרך לפנמה.
במקביל, פשטו בלשי הימ"ר בישראל על המעבדה ששימשה לזיוף המסמכים של חברי הרשת. מדובר במעבדת הזיוף הגדולה והמתוחכמת ביותר שנתפסה בישראל. המעבדה פעלה בדירה בפתח תקווה ונמצאו בה עשרות רבות של דרכונים ותעודות זהות, רישיונות נהיגה, פנקסי המחאות ועוד. רמת הזיוף בה הייתה כל כך גבוהה שאפילו מומחים התקשו לזהות מהו מסמך מזויף.
במסגרת גל המעצרים של המשטרה, פשטו החוקרים והבלשים על בתיהם של 26 חשודים ברחבי הארץ. לאחר חקירה הובאו החשודים לבית המשפט ברמלה, כשבמקביל חילטה המשטרה עשרה כלי רכב יוקרתיים, כשהיקר ביניהם היא מכונית מרצדס בשווי של 1.7 מיליון שקל, יאכטה, מספר בתים ו-21 חשבונות בנק, בשווי כולל של עשרות מיליוני שקלים.

בבוקר המעצרים ישבו בחדר הפיקוד של היחידה המרכזית של מחוז המרכז, מפקד היחידה ניצב משנה אבי נוימן, מפקד המחוז ניצב ניסים מור ובצעד חריג ונדיר גם מפכ"ל המשטרה רב ניצב דודי כהן. במשטרה הבינו בשלבים המתקדמים של החקירה כי מדובר בחקירה בעלת השלכות אסטרטגיות בלחימה בפשיעה וכמעט מדי יום, בשלושת החודשים האחרונים, נפגש המפכ"ל עם אנשי הימ"ר וליווה את החקירה עד לרמות הנמוכות ביותר. הוא גם זה שאישר לבצע את גל המעצרים, כולל מעצרם של רוזנשטיין ומולנר.
גם הבאת החשודים לבית המשפט ברמלה לא התרחשה באופן שגרתי ונראתה יותר כמו סצינה מסרט מאפיה איטלקי. עשרות כלי רכב יוקרתיים מסוג BMW ומרצדס, רובם צבועים בצבע שחור חנו במגרשי החנייה של בית המשפט. צלפים של המשטרה התמקמו על הגגות באיזור ולוחמי יס"מ חמושים ברובי M-16 התפרשו בסמוך, כאשר אנשי משמר בתי המשפט פיקחו על כניסת כל מי שרצה להיות נוכח בבית המשפט.
בתוך אולם בית המשפט עצמו התמקמו חבריהם של העצורים מהארגונים השונים בפינות האולם. בכל פעם שהגיע אחד החשודים, הוא זכה להנהוני כבוד מצד חיילי הארגונים השונים. ככל שמעמדו של העצור היה בכיר יותר בארגון, כך הייתה ההתרגשות רבה יותר בקרב חיילי הארגונים השונים.
"אנחנו מאמינים שחקירה זו תניב לא מעט כתבי אישום", אמר קצין בכיר במשטרה. "אבל לחקירה זו יש משמעויות נוספות שעשויות להתפתח גם בשנים הקרובות, בהתאם לתוצאות העונשים שיקבלו חלק מהחשודים בפרשה". המפכ"ל כהן הוסיף ואמר: "משטרת ישראל תכביד את זרועה הארוכה על ארגוני הפשיעה באשר הם, בכלא ומחוצה לו, בארץ ובחו"ל". לשר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' נשאר רק להחמיא לכחולי המדים ולומר: "מדובר בפעילות מקצועית שהתבצעה בארץ ובעולם".
