זוכת הנובל הישראלית: לא חשבתי שזה יקרה השנה
פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן קיבלה בהפתעה את הטלפון מוועדת השופטים שהודיע לה כי זכתה בפרס נובל לכימיה. "ידעתי שזה באוויר אך לא חשבתי שזה יקרה כבר השנה", סיפרה. על מחקרה בנוגע לבניית חלבונים בגוף אמרה: הוא בהחלט מצדיק את הפרס

לדבריה, הזכייה לא קשורה למגדר ולנשים כי אומרים שנשים מקבלות העדפה מתקנת. פרופ' יונת אמרה כי היא מזדהה עם דבריהם של זוכים אחרים כמו אהרון צ'חנובר, שאמר כי הזכייה באה בגלל המדע ולא בשל מינו של החוקר.
הודעת הוועדה תפסה את יונת כשהיא מבלה עם נכדתה, תלמידת חטיבת הביניים. לדבריה, הנכדה "סבלה את המתחים של הסבתא שהיו סביבה במהלך המחקר".
מכון ויצמן הוא המוסד השלישי בארץ שמדען צמרת שלו מקבל פרס אחרי הטכניון והאוניברסיטה העברית בירושלים. מכון ויצמן מפעיל תוכנית לקידום מדעניות ונשים למחקר ורק בשבועות האחרונים חילק המוסד מענקים מיוחדים למדעניות בעלות תואר דוקטור בהצטיינות,
דקות ספורות לפני השעה 12:00 (שעון ישראל) הודיעה ועדת הפרס באקדמיה המלכותית למדעים בשטוקהולם כי הזוכים בתואר בתחום הכימיה הם: פרופ' עדה יונת, תומס שטייץ מארצות הברית וונטקרמן רמקרישמנן מבריטניה. הפרס היוקרתי ניתן על "מחקריהם בתחום המבנה והפעולה של הריבוזום", אשר מתרגם את הצופן הגנטי לייצור חלבונים ומוודא כי הם מוגנים.
שלושת הזוכים פיתחו מודלים תלת ממדיים שמראים כיצד סוגים שונים של אנטיביוטיקה קשורים לריבוזומים. "המודלים האלה משמשים כיום את המדענים כדי לפתח סוגים חדשים של אנטיביוטיקה, אשר מסייעים להצלת חיים ולצמצום הסבל האנושי", נאמר בהודעת האקדמיה. "כל השלושה הצליחו למפות את כל אחד ואחד ממאות אלפי האטומים שמרכיבים את הריבוזום".
פרופ' יונת, המגיעה מהמחלקה לכימיה במכון ויצמן ברחובות, נחשבת לאחת מפורצות הדרך בחקר האופן שבו תאים בונים חלבונים ומחקריה סייעו לקבוע את המבנה של הריבוזום. בשנת 2000 הצליח צוות מחקר של מכון ויצמן ומכון מקס-פלנק בהמבורג, בראשותה של פרופ' יונת, לפענח את המבנה המרחבי של שתי "יחידות המשנה" של הריבוזום.
החוקרת הישראלית, ילידת ירושלים בת 70, כבר זכתה בשורה של פרסים יוקרתיים בעבר, בהם פרס וולף ב-2006 שחלק מהזוכים בו גם קיבלו את פרס נובל בהמשך. לפני שבע שנים קיבלה פרופ' יונת את פרס ישראל לחקר הכימיה.
יונת היא הישראלית התשיעית והאישה הראשונה מישראל שזוכה באחד מפרסי נובל, כשהאחרון היה פרופ' ישראל אומן ב-2005 שזכה בתחום הכלכלה על מחקרו את תורת המשחקים. יונת היא האישה הרביעית בלבד שזוכה בפרס נובל לכימיה, כאשר האחרונה הייתה דורותי קרופורד הודג'קין ב-1964.