מטיילים בערבה בעקבות הציפורים

רגע לפני שהגשם יתחזק, מזמין מרכז הצפרות הבינלאומי באילת צפרים מקצוענים וחובבים ליהנות מעונת הנדידה. ואפשר גם להשתתף בסדנאות אקולוגיות בקיבוץ לוטן

הילה ציאון | 1/11/2009 16:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מוזיקה יוונית בקעה מהג'יפ השחור שחנה בכניסה למרכז הצפרות הבינלאומי באילת – מראה לא שגרתי בתמונת הנוף השקטה בדרך כלל של המקום, שהוקם כדי לשקם את אחת הסביבות החשובות ביותר לציפורים נודדות בעולם. "כמעט כל הציפורים שמגיעות מאירופה ומאסיה אל אפריקה – עוברות דרך אילת", מספר מנהל המרכז, הצפר נועם וייס, בגאווה גלויה. את פנינו הוא מקבל בפנים זורחות ועם ארבע שקיות בד – ובתוך כל שקית ארבעה ציפורים שזה עתה עברו טיבוע וממתינות לשחרורן.
 
נועם וייס, עם הציפורים
נועם וייס, עם הציפורים צילום: הילה ציאון

וייס מבצע במקום עבודות שטח ומחקרים, ומטבע את הציפורים שמגיעות לכאן – הנקודה האחרונה שבה יכולה ציפור לאסוף מזון לפני שהיא עוברת 3,000 קילומטר במדבר סהרה. לדבריו, מצליח המרכז לשם מחקר לטבע 25 אלף ציפורים בשנה. "בכל עץ שניטע כאן הושקעה מחשבה", הוא מוסיף ומשחרר את הנץ קצר האצבעות שבידיו. "עץ האשל, למשל, מספק שני פרחים – לציפור אלווית החורף ולציפור אלווית האפורה, ובסך הכל שתלנו 250 עצי אשל במקום".

מרכז הצפרות, הממוקם דקות ספורות ממרכז אילת, הוא רק התחנה הראשונה במגוון המקומות שניתן לבקר בהם במסגרת פסטיבל הצפרות והאקולוגיה בערבה - שיתקיים בסוף השבוע השני של נובמבר. רגע לפני שהגשם יתחזק, ותוך ניצול מיטבי של מזג האוויר הסתווי, מזמין המרכז צפרים מקצוענים וחובבים ליהנות מעונת הנדידה. יחד עם המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, הקרן הקיימת לישראל, החברה הכלכלית חבל אילות וקיבוץ לוטן בערבה, יוכלו מבקרי הפסטיבל לבחור מבין שלושה סיורים מרכזיים, במהלכם ייחשפו לעבודת המרכז, ואף ייהנו מפעילויות אקולוגיות נוספות שיש לאזור להציע.

"המקום הזה מאד מפורסם", אומר תייר קנדי שהגיע במיוחד מהמדינה הקרה לישראל כדי לראות את הציפורים בפעולה. "הרבה ציפורים מגיעות לכאן", מוסיפה תיירת בריטית שאוחזת במשקפת ומתבוננת בשקיקה במעוף הנץ ששוחרר זה עתה. ליד תחנת המחקר מזין וייס נתונים על ציפור נוספת שטובעה, ומספר על המיזם שלו לחינוך סביבתי ותיירות סביבתית. "הרצון שלי הוא להמשיך לפתח את תיירות התצפית בבעלי חיים", הוא מסביר. "המטרה היא לחשוף את דרום הערבה, כמקום שנמצא מבחינה אקולוגית בצומת דרכים חשוב - כדי שהאדם מהשורה יבין עד כמה פעולות פשוטות יחסית משפיעות על הסביבה בצורה הרסנית".
משטרת הקומפוסט

אבל לא רק בציפורים עוסק הפסטיבל. אחרי כל סיור מוזמנים המבקרים להגיע אל הקיבוץ האקולוגי לוטן, מרחק של 30 דקות נסיעה מאילת, וליהנות מהסדנאות האקולוגיות המיוחדות שיש לקיבוץ להציע. בסדנה "הקסם של בנייה באדמה" אפשר ללמוד שיטות שונות של בנייה באדמה ותכנון בנייה אקולוגית, גינון אורגני, אנרגיה חלופית ומחזור מים. "לוטן הוקם תחילה כקיבוץ רגיל, ובשלב מסוים התחילה המגמה האקולוגית", מספרת דפנה, מנהלת התיירות של הקיבוץ. "זה היה הזרז העיקרי לבנייה הטבעית", מספקת לינט, מנהלת השיווק של הקיבוץ, הסבר לגן השעשועים שנגלה לפנינו, הבנוי כולו מפסולת ומבוץ.
 

יענים בחי בר ביטבתה
יענים בחי בר ביטבתה צילום: הילה ציאון
"המרכז לאקולוגיה סביבתית, המכונה אקו-כיף, אינו מטיף – הוא מסביר מה אפשר לעשות עם פסולת ממוחזרת, חבילות קש וקצת בוץ", מסביר ישראל, שמדריך את המבקרים במרכז לאקולוגיה יצירתית. הוא לוקח אותנו אל השירותים הקומפוסטיים שבמרכז, ומצחיק אותנו כשהוא מספר על "כיתת הקקי" המלמדת כיצד ניתן לחסוך במים – גם בשירותים. "במקום  להוריד את המים, שמים קש – ואז אפשר לחסוך במים", הוא מסביר. הקיבוץ מקיים  קורסים בני שלושה ימים עד חצי שנה, המאפשרים לסטודנטים ללמוד כיצד להקים בית אקולוגי לכל דבר – הבנוי מקש ובוץ.

מי שמעדיף להמשיך בתצפיות על בעלי חיים יכול לדלג על הסדנאות האקולוגיות של הפסטיבל, ולנצל את השהייה באזור כדי לבקר בחי בר ביטבתה. המקום, שהוא חלק משמורת יטבתה ושייך לרשות הטבע והגנים, ממוקם כ-35 קילומטר צפונית לאילת והמדריכים מסבירי הפנים ישמחו לערוך לכם סיור בעקבות
חיות המדבר המטופלות שם. שני, המדריכה הבלונדינית והחביבה שלנו שקיבלה את פנינו בחיוך ענק, היא מטפלת ראשית בחי בר ועובדת כאן מזה שנתיים. “בואי נתחיל בחדר החושך", היא אומרת לנו בביטחון, ואנחנו מיד מצטרפים אליה.

בחדר החושך אנחנו צופים במכרסמים פעילי לילה, שמסתתרים באופן רגיל במשך היום במחילות ענקיות – אך בחי בר הפכו את סדר יומם, כך שנוכל להתבונן בהם. בין עשרות עטלפים, שתי תנשמות וכוס אחת, אנחנו מבחינים בגרביל קטן והיפר אקטיבי שלא מפסיק לקפץ למראה האורחים הסקרנים. “מעולם לא ראיתי אותו כל כך נרגש", מודה שני ואנחנו מרוצים מתשומת הלב. אחרי חדר החושך אנחנו ממשיכים למרכז הטורפים, וצופים באחד המדריכים מאכיל את הזאבים, שועלי החולות, הנמרים, חתולי הבר והצבועים המפוספסים. “הם שילוב של כל הטורפים גם יחד", מצביעה שני על הצבועים – ואנחנו נאלצים להסכים.

פסטיבל הצפרות והאקולוגיה בערבה, 12/11 - 14/11. פרטים נוספים בטלפון 08-6326555 או באתר האינטרנט

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים