חלב דווקא

מתגעגעים לחלב של פעם? נסו את המלא החדש מהרדוף. אביב לביא בדק את המוצר והוא משוכנע שהוא טעים יותר. לא עוצר בירוק

סופ
אביב לביא | 4/12/2009 18:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יורם שפירר, צלם הטבע המחונן שתמונותיו מפארות מדי פעם את המדור הזה, הוא גם - או קודם כל-תזונאי בקר שמנהל רפת בדרום ומייעץ לכמה אחרות. לעתים הוא חולק איתי את אחת ההנאות שעבודתו מסבה לו - האפשרות ללגום חלב היישר מעטינה של הפרה. חלב ממש כמו פעם. הוא נשבע שהטעם מליגה אחרת.


צילום: SXC
היישר מעטינה של הפרה צילום: SXC

את הליגה הזו, שיש בה ממד לא מבוטל של נוסטלגיה, מנסים בימים אלה לשחזר במחלבה החדשה של "הרדוף". החל מהשבוע משגרת הרדוף אל החנויות חלב אורגני מלא, שמתהדר ב"טעם של פעם". בתקווה שפעם באמת היה פה יותר טוב.

ההבדל בין החלב מודל 2009 לאביו הקדמוני מתבטא בשלושה מרכיבים עיקריים: פעם, מזמן, לא היו מפסטרים חלב. היום החוק מחייב לפסטר, כלומר להמית חיידקים ולהשבית אנזימים באמצעות חימום. זה חיוני לבריאות הציבור, אבל מעציב את בלוטות הטעם. בשנים האחרונות המחלבות הגדולות הולכות על "פסטור על" - הרתחה בטמפרטורה של כ-130 מעלות, שמאריכה משמעותית את חיי המדף של החלב. בקיבוץ הרדוף - הרפת האורגנית המסחרית היחידה בישראל - מפסטרים בטמפרטורה הרבה יותר נמוכה (87 מעלות). יש הטוענים שזה מסייע לחלב האורגני להיות טעים יותר.

התהליך המודרני השני שהחלב עובר הוא הימגון (מלשון הומוגניות) - פירוק כדוריות השומן והפיכת החלב לנוזל בעל מרקם אחיד. ההימגון הופך את החלב ידידותי למשתמש: חלב שהשומן מצטבר עליו ונקרש בפתח הבקבוק או הקרטון, קשה להוסיף לקפה.

החלב המלא

החדש לא שונה בשני הפרמטרים הללו: הוא מפוסטר ומהומגן בדיוק כמו אחיו המוכרים. במובנים אלה, הוא ממש לא "חלב של פעם". השינוי הוא במרכיב השלישי: אחוז השומן. במסלולי החלב הרגילים מפרידים את השומן משאר מרכיבי החלב, ומוסיפים אותו מחדש במינון הנדרש לכל מוצר - אחוז או שלושה אחוזים. הוויסות של אחוז השומן נולד מהצורך העז של הצרכן הישראלי לשלוט בדיאטה שלו. עם ישראל אוכל מזון מעובד ועתיר קלוריות, אבל מתעקש שהחלב שלו לא יכיל יותר משלושה אחוזים מהשומן הרשע.

החלב המלא מכיל אחוז שומן משתנה: בחלב הזה לא מפרידים את השומן, ומשאירים אותו כמו ברגע היציאה מעטין הפרה. לכל פרה אחוז השומן הטבעי שלה, שתלוי בתזונה, במצב הרוח ובאינספור משתנים אחרים. בקיץ שיעור השומן נע לרוב סביב ה- 3.5 - 3.7 אחוזים , בחורף הוא יכול להגיע גם עד 4.5 אחוזים. כשטעמתי השבוע לראשונה את החלב המלא של הרדוף, היה נדמה לי שהוא אכן טעים יותר מהחלב האורגני הרגיל (שלושה אחוזים). בהרדוף ממתינים לראות אם ההבדל בטעם ובתחושת האותנטיות יצדיק, בעיני הלקוחות, את התוספת הזעומה בקלוריות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  
דם וצרחות עובדים בכל שפה. ''כלבת''  צילום: גיא רז

מחלה מדבקת

סרט האימה הישראלי "כלבת" ממשיך להצליח ברחבי העולם - לאחר ההצלחה בפסטיבלי טרייבקה ואדינבורו

דפני ליף  צילום: אמיר מאירי

הזירה הלשונית

אילו שמות סרטים הפכו למטבעות לשון? מהו השיח החדש של דפני ליף? וכמה זה בכלל מיליון?

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים