עפים נמוך מעל ים המלח שהולך ונעלם

מרחוק, הבולענים שמסכנים את החיים באזור ים המלח נראים דווקא די יפים. ויש קסמים של מצדה שנחשפים רק ממעוף הציפור. אורי בינדר ויהודה לחיאני יצאו לטיסה מתחת לגובה פני הים

אורי בינדר | 6/12/2009 16:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר

היכנסו והצביעו - ים המלח, פלא עולם הטבע

בתא הטייס של הצסנה 172 הכל נראה שגרתי. הכל חוץ ממד הגובה, שמראה את המספר המוזר: מינוס 1,250 רגל. מה שנראה כמו תקלה טכנית בלוח השעונים הוא בעצם המצב השגרתי בטיסות באזור ים המלח. "מד הגובה מתייחס ליחס בין המטוס לפני הים התיכון", מסביר חביב מצליח, האיש והטיסות. וכשהמטוס יוצא לרחף מעל המקום הנמוך בעולם, מעוף שמתחיל במנחת "בר יהודה" שלרגלי המצדה, ברור שהאטרקציה תהיה מד גובה שמציג גובה מינוס. השמועה פשטה בעולם, וחובבי הצילומים המיוחדים מגיעים בימים האחרונים מרחבי מאירופה, ארצות הברית ואוסטרליה כדי לצלם את התופעה המדהימה הזאת.


צילום: יהודה לחיאני
הצבע של מימי ים המלח משתנה על פי שעות היום צילום: יהודה לחיאני

מירושלים לים המלח. חביב מצליח
מירושלים לים המלח. חביב מצליח צילום: יהודה לחיאני

הפריחה בטיסות התיירות מעל המצדה, עין גדי וים המלח מקבלת בימים אלה תנופה חדשה בעקבות שורה של יוזמות חדשות, שמאחורי חלקן עומד מצליח, הבעלים של חברת "סאן אייר". מצד אחד, ים המלח מועמד בתחרות שבעת פלאי תבל.

ובמקביל, כאן אצלנו על הקרקע, קיבל המנחת לרגלי המצדה דחיפה משמעותית ביוני האחרון, כשלקראת תחרות בינלאומית בטיסנים מונחי רדיו שופצו המסלול, הגידור והתאורה במנחת לרגלי המצדה. בחודש
יולי כבר הגיעו למנחת טיסות ישירות מחו"ל, ולצורך זה הוזעקו שוטרים ממשטרת הגבולות כדי להר חתים דרכונים.

מצליח מקווה שהמנחת יהפוך לאטרקציה אמיתית, אבל יש לו עוד המון תוכניות. "אני מתכנן להקים בית ספר לצניחה חופשית, כי המראות של ים המלח מהאוויר הם מהיפים בעולם", הוא אומר. "גם טיסות למנהלים של בתי המלון כאן נמצאות בתכנון, והחזון שלי הוא טרמינל, שירותים ומרכז אטרקציות בתחום התעופה".

סכנת הבולענים

ההמראה לכיוון המצדה מרהיבה על רקע השקיעה. הטייס, יוסי גלבאור מערד, מסביר שהטיסות היפות ביותר יוצאות בבוקר או בשעות אחר הצהריים המאוחרות. הקפנו את המצדה מהאוויר, תוך שגלבאור מסביר על מחנות הרומאים שצרו על המצדה. הוא הראה לי את החומה, שאורכה 4.5 קילומטרים ורוחבה 1.60 מטר , הראה לי היכן ישב הורדוס ואיך אגרו כאן מי שיטפונות.

אחרי הקפת המצדה מכל זווית אפשרית המשיך הטייס לעבר המצוקים וערוצי הנחלים היורדים ממדבר יהודה לעבר ים המלח. הוא מראה לי מהאוויר את "מערת האימה", בה מצא פרופ' יגאל ידין ז"ל 40 גופות של יהודים, שעליהם צרו הרומאים בלי לאפשר להם לצאת להצטייד במזון. "הרב הצבאי הראשי, שלמה גורן ז"ל, ערך להם קבורה צבאית", מסביר גלבאור. "במערה נמצאו קברים של יהודים, שנקברו כאשר פניהם לכיוון ירושלים".


צילום: יהודה לחיאני
הבולענים המסוכנים נראים כמו פלטה של צבעים צילום: יהודה לחיאני

אנחנו ממשיכים לכיוון עין גדי-קיבוץ בתוך גן בוטני. גלבאור מכיר כל בולען בשטח, חדש או ותיק. "יש באזור 1,870 בולענים , וכל יום נוצרים חדשים", הוא אומר. אני מסתכל על הבורות הענקיים, תוצאה של נסיגת המים המלוחים משכבות תת-קרקעיות. את מקום המים המלוחים תופסים מי תהום מתוקים, שממסים את שכבות הגיר. שכבות הקרקע העליונות מתמוטטות ונוצר בולען.

מהאוויר הבולענים נראים סימטריים, רחוקים מהמהומה שהם מעוררים. מספרם החל לגדול כשהופסקה זרימת מי הירדן לים המלח. ההתערבות של האדם בטבע יצרה את העיוות בזרימת המים התת-קרקעית, שכן מי הים נעלמים מהשכבות הצמודות לים ובר מקומם נכנסים מי שיטפונות, שגורמים לקר ריסה של שכבות גדולות ולסגירת אזורים, כמו אזור הקמפינג של קיבוץ עין גדי, בצמוד לחוף, ומטע התמרים של הקיבוץ.

הבולענים לא מפחידים את מצליח, שהגיע לכאן מירושלים. בעקבות אינתיפאדת אל אקצה נאלץ לסגור את "כנפי ירושלים", בית הספר שלו לטיסה, שפעל מעטרות. במסגרת החיפושים אחרי זירה חדשה הגיע לים המלח והתחבר מיד למועצה האזורית תמר, שרואה בפעילות האווירית מעל ים המלח עוד אטרקציה תיירותית ראויה. מצליח החל לטפח את המנחת המוזנח, הביא מכל מים, מכלי דלק ניידים. היום כבר יכולים הממתינים ליהנות מאוהל בדואי, שהוקם בצמוד למקום ההמראה.

פלא עולם

הצבע של מימי ים המלח משתנה לפי שעות היום. בבוקר טורקיז, ואחר הצהריים, כשמשתקפים ההרים, מקבלים הצבעים גוון חום-אדום. צפונית לבריכה הגדולה של מפעלי ים המלח אני מזהה אזור יבש לחלוטין. פעם היה כאן ים, עכשיו יש שכבות של בוץ בדרגות יובש שונות. מהקרקע אי אפשר להגיע למקום המרהיב הזה, אבל מהאוויר אנחנו יכולים לראות את האדמה הצבעונית, בצבעי חלודה, אדמדם, סגול, צהוב-חרדל ועוד. צלמים מהירחונים המפורסמים בעולם מבקשים להגיע באוויר לנקודה הזאת כדי לתעד מהאוויר את הקרקע רוויית החומרים של ים המלח המתייבש.
 

המצדה מתגלה במלוא הדרה
המצדה מתגלה במלוא הדרה צילום: יהודה לחיאני

אנחנו טסים במפרץ אווירי מרתק: מצד אחד הרי יהודה, ומצד שני הרי מואב, ובתווך השבר הסורי-אפריקאי. הטייס פולט בעצב: "כל האזור הזה היה פעם ים המלח, ועכשיו נותרה קרקע יבשה במקום מים מלוחים ועשירים במינרלים".

בדרך חזרה למנחת משתקפים ההרים במים. החוויה הזאת עדיין לא סיפקה חומר גלם למשוררים, אבל רק כי רובם טרם נחשפו לקסם הטיסה מעל ים המלח. אלי רז, הגיאולוג הוותיק מקיבוץ עין גדי, מודאג מעתידו של ים המלח, שהפך למוקד תיירות בזכות מזג אוויר ייחודי, המליחות שלו, כושר הציפה, העדר צורות חיים במים ועוד.

לדבריו, התערבות האדם גרמה להפסקת הזרימה של כ-70 אחוז מהמים שבעבר זרמו לכאן, גם בגלל הפסקת ההזרמה ממי הירדן, וגם בגלל הגדלת שטחי האידוי של הבריכות במפעלי ים המלח הישראליים והירדניים.

"השינויים מרחיקי לכת, וברובם בלתי הפיכים", כותב רז במאמרו "ים המלח לאן". " תופעות מינרליות וביולוגיות בגוף המים חדלו להופיע. העלאה תדירה של מפלס בריכת האידוי, שתפסה את מרבית שטחו של האגן הדרומי הטבעי, מאיימת להציף בתי מלון . . . ירידת המפלס גורמת לתופעה נרחבת של בולענים, ובכלל זה מתחת למבנים, כבישים ושטחים חקלאיים. התוצאה: סיכול תוכניות פיתוח מקומיות ואזוריות, סיכונים בטיחותיים, שיבוש חיי היום-יום וחיסול מקורות הפרנסה של אוכלוסיית הקבע, המשלמת את מחיר המניפולציות, שמהן נהנים ציבור וגורמים פרטיים שמחוץ לאזור".

צילום: יהודה לחיאני
באים מכל העולם לראות. ים המלח מתייבש צילום: יהודה לחיאני

רז מותח ביקורת נגד מדיניות הממשלה בנושא מניעת ההתייבשות של ים המלח ומדגיש כי ים המלח נסוג בקצב של 1.2 מטרים בשנה, ומאז הטיית מי הירדן נסוג הים ב-27 מטרים. ראש המועצה האזורית דב ליטבינוף, מוסר: "שדרגנו את המנחת וחידשנו אותו. אנחנו מקווים להיעזר גם בתאורה היקפית, בסיוע משרד הביטחון. המנחת בנוי לנחיתת מטוסים קלים ובינוניים עד 50 איש. אנו מקווים שאחת החברות המסחריות תפעיל קו מסחרי ובאמצעותו יחלו להטיס אורחים לאזור בתי המלון ממרכז הארץ.

הפעילות האווירית של הטיסות מעל ים המלח ומצדה הופכות לאטרקציה עולמית. להמריא מהמקום הנמוך בעולם היא אטרקציה, ויש מראות שרק מהאוויר ניתן לראות. אנו מעודדים את האטרקציה התיירותית הזו. אני קורא לציבור להצביע למען בחירת ים המלח כאחד משבעה פלאי עולם של הטבע".

שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, שעוקב מקרוב אחר מעמדו של ים המלח בעולם, מדגיש: "תחרות שבעת פלאי העולם היא ההזדמנות החשובה להגביר את החשיפה לסגולותיו הייחודיות של אתר זה, דבר שיאפשר להגביר את תנועת התיירות באזור".

שר התיירות עודד את הקמפיין לבחירת ים המלח לאחד משבעת פלאי עולם, שמאחוריו עומדות המועצות האזוריות "מגילות" ו"תמר". השר הבטיח השבוע: "משרד התיירות יוביל בשנתיים הקרובות את הקמפיין למען זכייתו של ים המלח בתחרות באמצעות 14 נציגויות המשרד הפועלות ברחבי העולם".

◄ רוצים לקרוא עוד? שבוע ים המלח של nrg מעריב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  
דם וצרחות עובדים בכל שפה. ''כלבת''  צילום: גיא רז

מחלה מדבקת

סרט האימה הישראלי "כלבת" ממשיך להצליח ברחבי העולם - לאחר ההצלחה בפסטיבלי טרייבקה ואדינבורו

דפני ליף  צילום: אמיר מאירי

הזירה הלשונית

אילו שמות סרטים הפכו למטבעות לשון? מהו השיח החדש של דפני ליף? וכמה זה בכלל מיליון?

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים